Άλλη μια παρερμηνεία για το ότι η Binance ανακοινώνει τη διαγραφή των Stablecoins στην Ευρώπη λόγω ανησυχιών για τη συμμόρφωση με το MiCA

Ένα ανώτερο στέλεχος του Binance, ενός από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, προέβη πρόσφατα σε μια σημαντική ανακοίνωση κατά τη διάρκεια δημόσιας ακρόασης με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ). Η Marina Parthuisot, η οποία υπηρετεί ως επικεφαλής του νομικού τμήματος της Binance France, αποκάλυψε την πρόθεση του ανταλλακτηρίου να διαγράψει τα stablecoins από την ευρωπαϊκή αγορά μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Η Parthuisot επικαλέστηκε την απουσία εγκεκριμένων σχεδίων στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για τα κρύπτο, του νόμου για τις αγορές κρύπτο περιουσιακών στοιχείων (Markets in Crypto-Assets – MiCA), ως κινητήρια δύναμη πίσω από αυτή την απόφαση. Δήλωσε: “Εφόσον δεν έχουν εγκριθεί ακόμη σχέδια, οδεύουμε προς τη διαγραφή όλων των stablecoins στην Ευρώπη στις 30 Ιουνίου”. Αυτή η επικείμενη κίνηση, σημείωσε, θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες στην ευρωπαϊκή αγορά κρυπτονομισμάτων σε σύγκριση με το παγκόσμιο τοπίο.

Ο νόμος MiCA, ένα πρωτοποριακό νομοθέτημα στον ευρωπαϊκό χώρο τά κρύπτο, ψηφίστηκε νωρίτερα φέτος τον Ιούνιο. Ωστόσο, οι διατάξεις του που αφορούν τα stablecoins προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ ένα χρόνο αργότερα, συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2024. Η Elizabeth Noble, βασικό μέλος της ομάδας MiCA στην ΕΑΤ, απάντησε στην ανακοίνωση της Parthuisot διευκρινίζοντας: “Δεν υπάρχει μεταβατική ρύθμιση για αυτούς τους τύπους [stablecoin] tokens. Οι κανόνες θα εφαρμοστούν από τα τέλη Ιουνίου του επόμενου έτους“.

Η απόφαση της Binance να διαγράψει τα stablecoins από το ανταλλακτήριο σε συμμόρφωση με το MiCA δεν είναι η πρώτη περίπτωση προσαρμογής του ανταλλακτηρίου για να ανταποκριθεί στα ρυθμιστικά πρότυπα. Τον Ιούνιο, η Binance αντέστρεψε την προηγούμενη απόφασή της να διαγράψει τα privacy coins στην Ευρώπη. Αυτή η αντιστροφή προκλήθηκε από την επανεκτίμηση των λειτουργιών του για να ευθυγραμμιστεί με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τη συμβολή της κοινότητάς του και διαφόρων έργων.

Το ζήτημα των stablecoins αποτέλεσε σημείο ανησυχίας μεταξύ νομικών και παρατηρητών του κλάδου από την εισαγωγή της νέας νομοθεσίας της ΕΕ. Η MiCA επιβάλλει ανώτατο όριο συναλλαγών ύψους 216 εκατομμυρίων δολαρίων στα stablecoins, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών tokens όπως το USDT και το USDC, ένας περιορισμός που ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη και την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων.

Οι ενέργειες της Binance με γνώμονα τη συμμόρφωση δεν είναι μοναδικές μπροστά στα εξελισσόμενα ρυθμιστικά πλαίσια. Χώρες και εταιρείες σε όλο τον κόσμο προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους για να συμμορφωθούν με αυτά τα νέα πρότυπα. Τον Αύγουστο, για παράδειγμα, η Γαλλία επικαιροποίησε το δικό της καθεστώς αδειοδότησης κρύπτο για να συγχρονιστεί με το MiCA.

Απαντώντας στην πρόσφατη δημόσια ακρόαση και τις συζητήσεις που ακολούθησαν, ο CEO της Binance Changpeng Zhao, γνωστός ως CZ, ανέβηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter). Ανέβασε ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα, αναφέροντας απλά “4”, το οποίο φαίνεται να είναι συντομογραφία του ακρωνυμίου FUD (φόβος, αβεβαιότητα και αμφιβολία). Ο CZ συνέχισε για να διευκρινίσει: “Ήταν μια ερώτηση που βγήκε εκτός πλαισίου. Στην πραγματικότητα, έχουμε μερικούς συνεργάτες που λανσάρουν EUR και άλλα stablecoins, με πλήρως συμβατούς τρόπους φυσικά“. Εξέφρασε επίσης αισιοδοξία για τις ευκαιρίες που θα έχουν οι συμμορφούμενες επιχειρήσεις στην Ευρώπη στο πλαίσιο του MiCA, υποδεικνύοντας ότι η Binance προετοιμάζεται ενεργά για αυτές τις αλλαγές.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: