Ο Mark Zuckerberg λέει ότι “λυπάται” που υπέκυψε στις πιέσεις λογοκρισίας του COVID-19

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ισχυρίστηκε ότι το Facebook αντιμετώπισε σημαντικές πιέσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν να λογοκρίνει περιεχόμενο σχετικό με το COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μια απόφαση για την οποία τώρα μετανιώνει που συμμορφώθηκε.

Στις 26 Αυγούστου, ο Ζούκερμπεργκ εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες σε επιστολή του προς τον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Τζιμ Τζόρνταν, ο οποίος προεδρεύει της δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης έρευνας σχετικά με τις πρακτικές μετριασμού του περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ζούκερμπεργκ υποστήριξε ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι από τη διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν “προέτρεψαν επανειλημμένα” την εταιρεία να καταστείλει συγκεκριμένο περιεχόμενο που σχετίζεται με το COVID-19, συμπεριλαμβανομένων σατιρικών και χιουμοριστικών αναρτήσεων, το 2021. Αν και η τελική απόφαση για τη λογοκρισία ελήφθη από τη Meta, αναγνώρισε ότι, με το πλεονέκτημα της “εκ των υστέρων γνώσης και των νέων πληροφοριών”, ορισμένες αποφάσεις θα ήταν πιθανότατα διαφορετικές.

Αναλογιζόμενος το γεγονός αυτό, ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε: “Πιστεύω ότι η πίεση από την κυβέρνηση ήταν ακατάλληλη και λυπάμαι που δεν αντιταχθήκαμε πιο έντονα”. Τόνισε την ισχυρή πεποίθησή του ότι καμία κυβέρνηση δεν πρέπει να επηρεάζει τα πρότυπα περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην ίδια αλληλογραφία, ο Ζούκερμπεργκ εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τον υποβιβασμό μιας ιστορίας το 2020 σχετικά με την υποτιθέμενη ρωσική παραπληροφόρηση και το φορητό υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν, ο οποίος έγινε εν αναμονή της επαλήθευσης από τους ελεγκτές γεγονότων. Σημείωσε ότι το Facebook επικρίθηκε για την ενέργεια αυτή και ότι η πλατφόρμα έχει έκτοτε αναθεωρήσει τις πολιτικές της για να αποφύγει παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η επιστολή προκάλεσε σημαντική συζήτηση μεταξύ των υποστηρικτών της αποκέντρωσης και της ελευθερίας του λόγου στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο Gabor Gurbacs, Director of Digital Asset Strategy της VanEck, κοινοποίησε την επιστολή στο X, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που ο Zuckerberg επέλεξε να φέρει στο φως αυτό το θέμα. Δήλωσε: “Κάθε αξιωματούχος που πίεσε παράνομα τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης να λογοκρίνουν τους χρήστες τους θα πρέπει να εντοπιστεί, να διερευνηθεί και να λογοδοτήσει στο δικαστήριο. Ο κόσμος έχει βαρεθεί. Η κυβέρνηση δεν ελέγχει τον λόγο. Ο κόσμος δεν είναι φυλακή και δεν είναι οι φύλακές μας”.

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Μάικ Λι αμφισβήτησε τη χρονική στιγμή της μετάνοιας του Ζούκερμπεργκ, ρωτώντας: “Ποιος άλλος θα ήθελε η μετάνοια του Μαρκ Ζούκερμπεργκ να είχε έρθει πριν γίνει η ζημιά και όχι χρόνια αργότερα;”.

Ο Τσάρλι Κερκ, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του Turning Point USA, δήλωσε στους 3,3 εκατομμύρια οπαδούς του στο X: “Πρέπει να ελπίζουμε ότι οι ηγέτες της αμερικανικής βιομηχανίας θα το κάνουν σωστά. Είναι λογικό να είμαστε σκεπτικιστές δεδομένων των όσων συνέβησαν, αλλά θα ήμουν ενθουσιασμένος αν έβλεπα τον Ζούκερμπεργκ να γίνεται υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου”.

Ο Elon Musk, ένας άλλος δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας, επανέλαβε αυτά τα συναισθήματα, τονίζοντας ότι η πλατφόρμα του, X, έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει διαφορετικές απόψεις εντός των νομικών πλαισίων διαφορετικών χωρών. Πρόσθεσε ότι η παραδοχή της λύπης του Ζούκερμπεργκ είναι “ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Σε ένα σχετικό περιστατικό, τον Απρίλιο η Wikipedia φέρεται να αντιστάθηκε στην παραπληροφόρηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αν και ορισμένοι επικριτές κατηγόρησαν την πλατφόρμα για λογοκρισία.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: