Χρηματοοικονομικές ευπάθειες που βασίζονται σε κρύπτο σε αναδυόμενες αγορές: Ανάλυση από έγγραφα BIS

Τα κρυπτονομίσματα, τα οποία κάποτε χαιρετίζονταν ως πιθανές λύσεις για τις χρηματοοικονομικές προκλήσεις στις αναδυόμενες αγορές, έχουν αντίθετα επιδεινώσει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους στις οικονομίες αυτές, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε και δημοσίευσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Η μελέτη, με τίτλο “Financial stability risks from crypto assets in emerging market economies” (Κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από τα κρύπτο περιουσιακά στοιχεία στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς), δημοσιεύθηκε στις 22 Αυγούστου από τη Συμβουλευτική Ομάδα Διευθυντών Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (CGDFS). Σε συνεργασία με τις κεντρικές τράπεζες-μέλη της BIS, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Κολομβία, το Μεξικό, το Περού και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η μελέτη τονίζει ότι οι απόψεις που εκφράζονται στην έκθεση είναι αυτές των συγγραφέων και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τη θέση της BIS.

Η μελέτη έριξε φως στη γοητεία των κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin, τα οποία έχουν προωθηθεί ως οικονομικά αποδοτικές λύσεις πληρωμών, εναλλακτικές λύσεις για τη χρηματοοικονομική πρόσβαση και υποκατάστατα των εθνικών νομισμάτων σε οικονομίες που αντιμετωπίζουν υψηλό πληθωρισμό ή αστάθεια συναλλαγματικών ισοτιμιών. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα διαφημιζόμενα οφέλη τους, η μελέτη αποκάλυψε ότι τα κρυπτονομίσματα όχι μόνο δεν έχουν εκπληρώσει τους επιδιωκόμενους στόχους τους, αλλά έχουν επίσης αυξήσει τη χρηματοπιστωτική αστάθεια στις αναδυόμενες αγορές. Ως απάντηση σε αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο, η έκθεση ανέδειξε ένα φάσμα επιλογών πολιτικής που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές, που κυμαίνονται από την απόλυτη απαγόρευση έως τα ρυθμιστικά πλαίσια.

Ενώ οι συντάκτες αναγνώρισαν τις πιθανές θετικές εφαρμογές της τεχνολογίας κρυπτονομισμάτων, προειδοποίησαν για τις υπερβολικές ρυθμιστικές απαγορεύσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα στην παρανομία. Αντ’ αυτού, η μελέτη πρότεινε τη δημιουργία μιας ρυθμιστικής δομής που θα κατευθύνει τις καινοτόμες προσπάθειες προς κοινωνικά εποικοδομητικές κατευθύνσεις, αναγνωρίζοντας παράλληλα την πρόκληση που αυτό παρουσιάζει.

Μια αξιοσημείωτη ανησυχία που διατυπώθηκε στη μελέτη ήταν ο κίνδυνος που ενέχουν τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) Bitcoin στις αναδυόμενες αγορές. Τα προϊόντα αυτά θα μπορούσαν δυνητικά να μειώσουν τα εμπόδια εισόδου για τους λιγότερο έμπειρους επενδυτές, αυξάνοντας έτσι την έκθεσή τους στον κίνδυνο. Η μελέτη επεσήμανε επίσης σενάρια όπου οι επενδυτές Bitcoin ETF θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντικές απώλειες ακόμη και χωρίς να κατέχουν άμεσα περιουσιακά στοιχεία κρύπτο και πώς ορισμένα ETF που βασίζονται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κρύπτο θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη μεταβλητότητα της αγοράς.

Η εστίαση της μελέτης στις “αναδυόμενες αγορές” εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις ακριβείς δικαιοδοσίες που περιλαμβάνονται σε αυτή την ταξινόμηση. Ορισμένες χώρες, όπως η Κίνα και το Πακιστάν, έχουν διατηρήσει αυστηρούς κανονισμούς για τα κρυπτονομίσματα, γεγονός που καθιστά αβέβαιο κατά πόσον τα ευρήματα θα ισχύουν εξίσου και για αυτές τις περιοχές. Επιπλέον, η έκθεση δεν αναλύει κατά πόσον η κατάσταση διαφέρει στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες.

Η BIS, ωστόσο, δεν απάντησε άμεσα σε ερωτήματα που ζητούσαν σχόλια από τις πηγές. Αν και η έκθεση δεν αντανακλά απαραίτητα την επίσημη θέση της BIS, ευθυγραμμίζεται με την επιφυλακτική προσέγγιση του ιδρύματος στην υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων. Σε προηγούμενη έκθεση της BIS επισημάνθηκαν ανησυχίες γύρω από ζητήματα όπως η αστάθεια των stablecoin και το θεωρούμενο αμετάκλητο των έξυπνων συμβολαίων. Αντιθέτως, το ίδρυμα εξέφρασε αισιοδοξία όσον αφορά τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών, θεωρώντας τα ως θεμέλια για τα μελλοντικά νομισματικά συστήματα και τις καινοτόμες εξελίξεις.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: