Το ψηφιακό ρούπι της Ινδίας επιτυγχάνει πάνω από ένα εκατομμύριο ημερήσιες συναλλαγές, με την υποστήριξη των τραπεζών

Το ταξίδι της Ινδίας στη σφαίρα του ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας (CBDC) σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο, με την ψηφιακή ρουπία να επιτυγχάνει πάνω από ένα εκατομμύριο συναλλαγές σε μία μόνο ημέρα στις 27 Δεκεμβρίου 2023. Ωστόσο, αυτό το επίτευγμα δεν έγινε χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών και των υπαλλήλων τους.

Μια επιστολή με ημερομηνία 29 Δεκεμβρίου από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας (RBI) Shaktikanta Das προς το προσωπικό επιβεβαίωσε αυτό το επίτευγμα, σημειώνοντας ότι η χρήση της ηλεκτρονικής ρουπίας (CBDC) “ξεπέρασε το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου συναλλαγών σε μια ημέρα στις 27 Δεκεμβρίου 2023”. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι το ορόσημο αυτό αντιπροσωπεύει ένα μεμονωμένο γεγονός και όχι μια καθημερινή ρουτίνα, αλλά ευθυγραμμίζεται με τον αρχικό στόχο της RBI για την επίτευξη 1 εκατομμυρίου ημερήσιων συναλλαγών έως το τέλος του 2023. Παραμένει αβέβαιο αν η ψηφιακή ρουπία έχει διατηρήσει σταθερά έναν ημερήσιο όγκο συναλλαγών που υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο.

Η Ινδία διεξάγει ενεργά δοκιμές CBDC, οι οποίες περιλαμβάνουν πιλοτικά προγράμματα CBDC τόσο λιανικής όσο και χονδρικής. Το πιλοτικό πρόγραμμα CBDC λειτουργεί σε περισσότερες από 15 πόλεις, με τη συμμετοχή περισσότερων από δώδεκα τραπεζών. Η εν λόγω πιλοτική εφαρμογή ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2022, αλλά η RBI δεν έχει ακόμη ανακοινώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη ανάπτυξη ενός CBDC λιανικής. Η Ινδία μπορεί ήδη να υπερηφανεύεται για ένα ακμάζον κίνημα χωρίς μετρητά, το Unified Payments Interface (UPI), το οποίο έχει παρουσιάσει προκλήσεις για την ψηφιακή ρουπία όσον αφορά την επίτευξη σημαντικού όγκου συναλλαγών. Μέχρι στιγμής, έχει πραγματοποιήσει κατά μέσο όρο περίπου 25.000 συναλλαγές την ημέρα, γεγονός που προκάλεσε τις προσπάθειες της RBI να ενισχύσει τους όγκους αυτούς τους τελευταίους μήνες.

Το σημαντικό επίτευγμα του 1 εκατομμυρίου συναλλαγών σε μία μόνο ημέρα αποδόθηκε σε ορισμένες κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες που επέλεξαν να καταθέσουν τους μισθούς και τα επιδόματα των υπαλλήλων τους στα πορτοφόλια CBDC τον προηγούμενο μήνα, όπως αναφέρει το Reuters. Μεταξύ των τραπεζών που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία αυτή ήταν οι HDFC Bank, Kotak Mahindra Bank, Axis Bank, Canara Bank και IDFC First Bank. Επιπλέον, η Union Bank of India, μια κρατική οντότητα, φέρεται να ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων.

Για να ενθαρρύνουν τις συναλλαγές με το πορτοφόλι CBDC, οι τράπεζες ενθάρρυναν τα μέλη του προσωπικού τους να χρησιμοποιούν το ψηφιακό νόμισμα για όλες τις συναλλαγές και εξασφάλισαν 100% εγγραφή του προσωπικού στην εφαρμογή ψηφιακής ρουπίας (ρούπι). Ως σημείο εκκίνησης, η διοίκηση αυτών των τραπεζών αποφάσισε να πιστώνει τα επιδόματα εφημερίδων απευθείας στο πορτοφόλι CBDC και συνέστησε στους υπαλλήλους να εγγραφούν στην εφαρμογή ψηφιακής ρουπίας της τράπεζας.

Ενώ ορισμένες ενώσεις εργαζομένων, όπως η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε όλες τις ενωμένες τράπεζες της Ινδίας, εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την οδηγία αυτή, άλλες, όπως η Ένωση Εργαζομένων σε όλες τις ενωμένες τράπεζες της Ινδίας, ήταν πιο δεκτικές. Ο N. Shankar, γενικός γραμματέας της τελευταίας οργάνωσης, τόνισε ότι οι τράπεζες που παρέχουν υπηρεσίες CBDC στους πελάτες θα πρέπει να επεκτείνουν τις προσφορές αυτές και στους υπαλλήλους τους. Υποστήριξε ότι η ενθάρρυνση του προσωπικού να χρησιμοποιεί λογαριασμούς πορτοφολιού ήταν μια θεμιτή προσέγγιση για την ενίσχυση των συναλλαγών και την ευθυγράμμιση με τους στόχους της RBI και της κυβέρνησης.

Ενώ η RBI και ο τραπεζικός τομέας έχουν συνεργαστεί για την προώθηση βέλτιστων πρακτικών, παραμένει ασαφές αν οι τράπεζες έχουν λάβει προηγουμένως τέτοια προληπτικά μέτρα για την ενσωμάτωση της χρήσης CBDC μεταξύ των υπαλλήλων τους.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: