Το φιλόδοξο βήμα της Κίνας: Επέκταση του συστήματος Social Credit στο Metaverse, σύμφωνα με έκθεση

Έγγραφα που εξετάστηκαν από το POLITICO στις 20 Αυγούστου αποκαλύπτουν ότι η China Mobile, κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, έχει υποβάλει προτάσεις για την εφαρμογή ενός συστήματος ψηφιακής αναγνώρισης σε εικονικούς κόσμους. Αυτό το σύστημα ψηφιακής ταυτοποίησης θα περιλαμβάνει τόσο τα “φυσικά χαρακτηριστικά” όσο και τα “κοινωνικά χαρακτηριστικά” των χρηστών εντός του Metaverse και των διαδικτυακών εικονικών κόσμων.

Οι προτάσεις περιγράφουν την ιδέα της δημιουργίας μιας ψηφιακής ταυτότητας που θα αποθηκεύει ένα ευρύ φάσμα προσωπικών πληροφοριών και αναγνωριστικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του επαγγέλματος ενός ατόμου. Προτείνεται τα δεδομένα αυτά να αποθηκεύονται μόνιμα και να κοινοποιούνται στις αρχές για τη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας εντός του εικονικού κόσμου.

Ένα παράδειγμα που παρέχεται στις προτάσεις απεικονίζει τα πιθανά οφέλη ενός τέτοιου συστήματος. Σε ένα σενάριο που αφορά έναν χρήστη ο οποίος “διαδίδει φήμες και δημιουργεί χάος στο metaverse”, μια ψηφιακή ταυτότητα θα μπορούσε να επιτρέψει στις αρχές επιβολής του νόμου να εντοπίσουν γρήγορα και να αναλάβουν δράση κατά του υπεύθυνου ατόμου.

Το προτεινόμενο σύστημα μοιράζεται ομοιότητες με το υπάρχον σύστημα κοινωνικής πίστωσης της Κίνας, μια εξελισσόμενη υποδομή που έχει σχεδιαστεί για να δίνει κίνητρα για θετική συμπεριφορά, αποδίδοντας βαθμολογίες και κατατάξεις στους πολίτες με βάση διάφορες μετρήσεις. Το σύστημα αυτό έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για σκοπούς επιβολής της νομοθεσίας. Για παράδειγμα, το 2018, οι αρχές φέρεται να απέτρεψαν άτομα με χαμηλή βαθμολογία κοινωνικής πίστωσης από την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων 17,5 εκατομμύρια φορές.

Η China Mobile υπέβαλε αυτές τις προτάσεις κατά τη διάρκεια συζητήσεων με μια ομάδα εστίασης για το Metaverse που συγκάλεσε η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), ένας οργανισμός τεχνολογίας επικοινωνιών των Ηνωμένων Εθνών. Η ομάδα εστίασης πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου τον Οκτώβριο, γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε ψηφοφορία επί των προτάσεων. Εάν εγκριθούν, οι προτάσεις αυτές θα μπορούσαν να ασκήσουν σημαντική επιρροή στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τις εταιρείες τεχνολογίας, καθώς η ομάδα Metaverse της ITU επιδιώκει να θεσπίσει νέα πρότυπα για τις υπηρεσίες metaverse.

Πηγές αναφέρουν ότι οι κινεζικές εταιρείες που συμμετείχαν στην ομάδα εστίασης υποβάλλουν μεγαλύτερο όγκο προτάσεων που σχετίζονται με το metaverse σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Αυτή η συντονισμένη προσπάθεια φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική πρόθεση της Κίνας να καθιερώσει τις προτάσεις της ως τα κυρίαρχα πρότυπα για το metaverse, εφόσον η χρήση του γίνει ευρέως διαδεδομένη.

Οι επικριτές, ωστόσο, εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της ανάθεσης πρωτοκόλλων ταυτότητας στις κινεζικές αρχές σε ένα εικονικό περιβάλλον, προκαλώντας προβληματισμούς σχετικά με τη δυνητική φύση του καθηλωτικού κόσμου που μπορεί να προκύψει από τέτοιες εξελίξεις.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: