Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκδίδει νομοθεσία για τα κρυπτονομίσματα

Μετά από δύο διαδοχικές αναβολές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξήγαγε την τελική ψηφοφορία επί της Πράξης για τις αγορές κρύπτο περιουσιακών στοιχείων, γνωστή ως MiCA. Τώρα η νομοθεσία, η οποία εισήχθη για πρώτη φορά το 2020, χρειάζεται έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτού καταστεί αποτελεσματική ρύθμιση.

Διαβάστε ΕΔΩ Τι ακολουθεί για τη βιομηχανία κρύπτο της ΕΕ καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει την MiCA;

Στις 20 Απριλίου, αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής της MiCA και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Stefan Verger, αποκάλεσε την MiCA “ορόσημο για τη βιομηχανία κρύπτο περιουσιακών στοιχείων”.

Με την MiCA, οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στοχεύουν στον καθορισμό τυποποιημένων κανονισμών και στη θέσπιση εναρμονισμένων κανόνων για τα κρύπτο περιουσιακά στοιχεία σε επίπεδο ΕΕ, παρέχοντας έτσι ασφάλεια δικαίου για τη βιομηχανία κρύπτο και τους επενδυτές. Ο κανονισμός θα καθορίσει κατευθυντήριες γραμμές για τη λειτουργία, τη δομή και τη διακυβέρνηση των εκδοτών ψηφιακών tokens περιουσιακών στοιχείων. Θα προσφέρει επίσης κανόνες σχετικά με τις απαιτήσεις διαφάνειας και γνωστοποίησης για την έκδοση και τη διαπραγμάτευση κρύπτο (trading).

Σύμφωνα με την Chainalysis, οι ειδικές διατάξεις του MiCA που σχετίζονται με τα stablecoins θα τεθούν σε ισχύ τον Ιούλιο του 2024, ενώ άλλες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τους παρόχους υπηρεσιών κρύπτο περιουσιακών στοιχείων, θα εφαρμοστούν τον Ιανουάριο του 2025.

Ο κανονισμός αντιμετωπίζεται ως επί το πλείστον με συγκρατημένη αισιοδοξία. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα ζητήματα με το έγγραφο των 400 σελίδων. Στο παρόν σχέδιο γενικά δεν γίνεται καμία αναφορά στην αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi), δεν αντιμετωπίζεται ο αναπτυσσόμενος τομέας του κρύπτο δανεισμού και του στοιχηματισμού και δεν καθορίζονται κανόνες για τα nonfungible tokens.

Σε ένα πρόσφατο πάνελ κατά τη διάρκεια της Paris Blockchain Week 2023, η Janet Ho, επικεφαλής της πολιτικής της ΕΕ στην Chainalysis, δήλωσε ότι η επιτυχία της MiCA θα εξαρτηθεί από την ισχυρή ανατροφοδότηση και την αναθεώρηση ορισμένων τμημάτων της τεκμηρίωσης. Μαζί του μίλησε και η Nadia Filali, διευθύντρια του προγράμματος blockchain του ομίλου Caisse des Dépôts, η οποία τόνισε τη σημασία της από κοινού ανάπτυξης κανονισμών από τις κυβερνήσεις, τις ρυθμιστικές αρχές και τους συμμετέχοντες στον κλάδο.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ΕΕ υπογράμμισαν την ασφάλεια των επενδυτών ως το κύριο καθήκον της MiCA. Όπως δήλωσε ο Joachim Schwerin, ένας από τους κύριους οικονομολόγους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε πρόσφατη συνέντευξή του, η MiCA θα πρέπει να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές συνέπειες περιστατικών όπως η αφερεγγυότητα της FTX στο μέλλον.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα: