Banks & Crypto

Τι σημαίνουν οι αποτυχίες των Signature, SVB και Silvergate για τον τομέα κρύπτο

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Η Silvergate και η Signature ήταν οι δύο κύριες τράπεζες για εταιρείες κρύπτο, ενώ η Silicon Valley Bank είχε πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις κρύπτο και VC ως πελάτες.
  • Η αποτυχία του crypto banking trifecta κυμάνθηκε στην αγορά stablecoin το Σαββατοκύριακο.
  • Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, όταν οι ομοσπονδιακές αρχές παρενέβησαν για να σταματήσουν τις καταθέσεις στην Signature και στο SVB, τα κρυπτονομίσματα είχαν κάνει ράλι και τα stablecoins είχαν ανακτήσει τις δεσμεύσεις τους.

Δύο από τις τράπεζες που ήταν πιο φιλικές προς τον τομέα των κρυπτονομισμάτων και η μεγαλύτερη τράπεζα για startups τεχνολογίας απέτυχαν όλες σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Ενώ οι τιμές των κρυπτονομισμάτων αυξήθηκαν το βράδυ της Κυριακής μετά την παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να παρέχει ένα backstop για τους καταθέτες σε δύο από τις τράπεζες, τα γεγονότα πυροδότησαν αστάθεια στην αγορά stablecoin.

Η Silvergate Capital , ένας κεντρικός δανειστής στη βιομηχανία κρύπτο,  δήλωσε την Τετάρτη  ότι θα κλείσει τις δραστηριότητες και θα ρευστοποιήσει την τράπεζά της. Η Silicon Valley Bank, ένας σημαντικός δανειστής σε νεοφυείς επιχειρήσεις, κατέρρευσε την Παρασκευή αφού οι καταθέτες απέσυραν περισσότερα από 42 δισεκατομμύρια δολάρια μετά τη δήλωση της τράπεζας την Τετάρτη ότι έπρεπε να συγκεντρώσει  2,25 δισεκατομμύρια δολάρια  για να στηρίξει τον ισολογισμό της. Η Signature, το οποίο είχε επίσης ισχυρή εστίαση στα κρύπτο, αλλά ήταν πολύ μεγαλύτερη από την Silvergate, κατασχέθηκε το βράδυ της Κυριακής από τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών.

Η Signature και η Silvergate ήταν οι δύο κύριες τράπεζες για τις εταιρείες κρύπτο και σχεδόν οι μισές από όλες τις νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ διατηρούσαν μετρητά στη Silicon Valley Bank, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων επιχειρηματικού κεφαλαίου φιλικών προς τα κρύπτο και ορισμένων εταιρειών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρενέβη την Κυριακή για να εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις για τους καταθέτες SVB και Signature, προσθέτοντας εμπιστοσύνη και πυροδοτώντας ένα μικρό ράλι στις αγορές κρύπτο. Και τα δύο bitcoin και ethereum είναι σχεδόν 10% υψηλότερα τις τελευταίες 24 ώρες.

Σύμφωνα με τον Nic Carter της Castle Island Ventures, η προθυμία της κυβέρνησης να σταματήσει και τις δύο τράπεζες σημαίνει ότι έχει επιστρέψει στον τρόπο παροχής ρευστότητας, αντί να σφίγγει, και η χαλαρή νομισματική πολιτική έχει ιστορικά αποδειχθεί ότι είναι όφελος για τα κρυπτονομίσματα και άλλες κερδοσκοπικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Αλλά η αστάθεια έδειξε για άλλη μια φορά την ευπάθεια των stablecoin, ένα υποσύνολο του οικοσυστήματος κρύπτο στο οποίο μπορούν συνήθως να βασιστούν οι επενδυτές για να διατηρήσουν μια καθορισμένη τιμή. Τα stablecoins υποτίθεται ότι συνδέονται με την αξία ενός πραγματικού περιουσιακού στοιχείου, όπως ένα νόμισμα fiat όπως το δολάριο ΗΠΑ ή ένα εμπόρευμα όπως ο χρυσός. Αλλά οι ασυνήθιστες οικονομικές συνθήκες μπορεί να τους κάνουν να πέσει κάτω από την συνδεδεμένη αξία τους.

Όχι και τόσο stablecoins

Πολλά προβλήματα κρύπτο τον περασμένο χρόνο προήλθαν από τον τομέα του stablecoin, ξεκινώντας με την κατάρρευση του TerraUSD τον περασμένο Μάιο . Εν τω μεταξύ, οι ρυθμιστικές αρχές επικεντρώνονται στα stablecoins τις τελευταίες εβδομάδες. Το σταθερό νόμισμα της Binance, το BUSD, σημείωσε τεράστιες εκροές αφού οι ρυθμιστικές αρχές της Νέας Υόρκης και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άσκησαν πίεση στον εκδότη του, τους Παξούς.

Το Σαββατοκύριακο, η εμπιστοσύνη σε αυτόν τον τομέα δέχτηκε και πάλι χτύπημα καθώς το USDC – το δεύτερο μεγαλύτερο σταθερό νόμισμα με δολάριο ΗΠΑ – έχασε το δεσμό του, πέφτοντας κάτω από 87 σεντ σε ένα σημείο το Σάββατο, αφού ο εκδότης του, Circle, παραδέχτηκε ότι είχε 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια τραπεζική με SVB. Εντός του οικοσυστήματος ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, η Circle θεωρείται εδώ και καιρό ως ένας από τους ενήλικες στο δωμάτιο, με στενές συνδέσεις και υποστήριξη από τον κόσμο της παραδοσιακής χρηματοδότησης. Μάζεψε 850 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές όπως η BlackRock και η Fidelity και είχε πει εδώ και καιρό ότι σχεδίαζε να βγει στο χρηματιστήριο.

Το DAI, ένα άλλο δημοφιλές εικονικό νόμισμα συνδεδεμένο με το δολάριο, το οποίο υποστηρίζεται εν μέρει από το USDC, διαπραγματεύτηκε έως και 90 σεντς το Σάββατο. Τόσο η Coinbase όσο και η Binance διέκοψαν προσωρινά τις μετατροπές USDC σε δολάριο.

Το Σάββατο, ορισμένοι traders άρχισαν να ανταλλάσσουν το USDC και το DAI με το tether, το μεγαλύτερο stablecoin στον κόσμο με αγοραία αξία άνω των 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία έκδοσης του Tether δεν είχε καμία έκθεση στην SVB και επί του παρόντος διαπραγματεύεται πάνω από το όριο του 1$ καθώς οι traders συρρέουν σε ασφαλέστερα λιβάδια, παρόλο που οι επιχειρηματικές πρακτικές του tether έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση , όπως και η κατάσταση των αποθεμάτων της.

Η αγορά του stablecoin άρχισε να ανακάμπτει από το απόγευμα της Κυριακής, αφού η Circle δημοσίευσε μια ανάρτηση ιστολογίου λέγοντας ότι θα «κάλυπτε τυχόν έλλειμμα χρησιμοποιώντας εταιρικούς πόρους». Τόσο το USDC όσο και το DAI έχουν μετατοπιστεί από τότε προς την δέσμευσή τους στο δολάριο.

Τώρα που είναι σαφές ότι οι καταθέτες της SVB θα ολοκληρωθούν, ο Carter λέει στο CNBC ότι αναμένει ότι το USDC θα διαπραγματεύεται στο άρτιο.

«Οι δύο πιο φιλικές προς το bitcoin τράπεζες»

Μακροπρόθεσμα, το κλείσιμο της crypto banking trifecta θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα για το bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, με χρηματιστηριακή αξία 422 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Silvergate Exchange Network (SEN) και το Signature’s Signet ήταν πλατφόρμες πληρωμών σε πραγματικό χρόνο που οι πελάτες κρύπτο θεωρούσαν βασικές προσφορές. Και οι δύο επέτρεπαν στους εμπορικούς πελάτες να πραγματοποιούν πληρωμές 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, μέσω των αντίστοιχων υπηρεσιών άμεσου διακανονισμού τους.

«Η ρευστότητα του bitcoin και η ρευστότητα κρύπτο συνολικά θα είναι κάπως απομειωμένη επειδή το Signet και το SEN ήταν το κλειδί για τις εταιρείες να εισέλθουν στο fiat το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Carter, ο οποίος πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι οι τράπεζες πελατών θα παρέμβουν για να καλύψουν το κενό που άφησε η SEN. και Signet.

«Αυτές ήταν οι δύο πιο φιλικές προς το bitcoin τράπεζες, που υποστήριζαν τη μερίδα του λέοντος του διακανονισμού fiat για τις συναλλαγές bitcoin μεταξύ αντισυμβαλλομένων στις ΗΠΑ», έγραψε ο Mike Brock σε μια ανάρτηση στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Damus. Ο Brock είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της TBD στο Block, μια μονάδα που εστιάζει στα κρυπτονομίσματα και την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση.

Αν και ο Carter πιστεύει ότι η Fed για να εγγυηθεί τους καταθέτες της SVB θα αποτρέψει μια μεγαλύτερη τραπεζική λειτουργία τη Δευτέρα, λέει ότι εξακολουθεί να είναι απογοητευτικό να βλέπουμε τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες που είναι φιλικές προς τα κρύπτο να βγαίνουν εκτός σύνδεσης σε λίγες μέρες.

«Υπάρχουν πολύ λίγες επιλογές τώρα για τις εταιρείες κρύπτο και ο κλάδος θα είναι περιορισμένος για ρευστότητα μέχρι να παρέμβουν νέες τράπεζες», είπε ο Carter.

Ο Mike Bucella, ένας μακροχρόνιος επενδυτής και στέλεχος στον χώρο των κρύπτο, λέει ότι πολλοί στον κλάδο στρέφονται προς τη Mercury και την Axos, δύο άλλες τράπεζες που εξυπηρετούν νεοφυείς επιχειρήσεις. Εν τω μεταξύ, η Circle έχει ήδη δηλώσει δημόσια ότι μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία στην BNY Mellon τώρα που η τράπεζα Signature κλείνει.

“Βραχυπρόθεσμα, η κρυπτοτραπεζική στη Βόρεια Αμερική είναι ένα δύσκολο μέρος”, δήλωσε ο Bucella. “Ωστόσο, υπάρχει μια μακρά ουρά από τράπεζες διεκδικητές που μπορεί να αναλάβουν αυτό το κενό”.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://www.cnbc.com/2023/03/12/signature-svb-silvergate-failures-effects-on-crypto-sector.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X