Τι οδηγεί την αύξηση της τιμής του Bitcoin σήμερα;

Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων γνώρισε μια ενδιαφέρουσα άνοδο σήμερα, με την αξία του Bitcoin να σημειώνει μια αξιοσημείωτη άνοδο άνω του 2,5%. Η απότομη άνοδος ώθησε το κρυπτονόμισμα σε μια κορυφή του Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας το όριο των 27.400 δολαρίων. Αυτή η αξιοσημείωτη άνοδος της τιμής του Bitcoin ακολουθεί ένα μάλλον υποτονικό Σαββατοκύριακο, όπου διατηρήθηκε σταθερά γύρω από το κρίσιμο όριο των 26.000 δολαρίων. Ας εμβαθύνουμε στους παράγοντες που ευθύνονται για αυτή την άνοδο και ας διερευνήσουμε τη δυναμική που παίζει.

1. Ετήσιος βασικός ΔΤΚ βουτάει πριν από τη FOMC: Η έκθεση της 13ης Σεπτεμβρίου για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αποκάλυψε ορισμένες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πεδίο του πληθωρισμού. Τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός κατέγραψε άνοδο 3,7%, ξεπερνώντας το 3,5% του Ιουλίου. Μεγαλύτερη σημασία είχαν τα ετήσια στοιχεία για το core CPI, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Τα στοιχεία του Αυγούστου διαμορφώθηκαν στο 4,3%, σημειώνοντας μικρή πτώση σε σχέση με το 4,5% του προηγούμενου μήνα. Αυτή η συγκράτηση του core CPI πυροδότησε την αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός μπορεί σύντομα να ευθυγραμμιστεί με τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε ενδεχομένως να σηματοδοτήσει μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Σεπτεμβρίου. Οι επενδυτές θεωρούν αυτή την προοπτική ευνοϊκή για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin. Η CME Group, μια εξέχουσα αγορά παραγώγων, υποδεικνύει υψηλή πιθανότητα η Fed να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, μια εξέλιξη που βρίσκει θετική απήχηση στην αγορά κρύπτο, πυροδοτώντας ελπίδες για μια ευρύτερη ανάκαμψη.

2. Το θεσμικό ενδιαφέρον προσθέτει δυναμική: Το θεσμικό ενδιαφέρον για το Bitcoin συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, ενισχύοντας περαιτέρω το κλίμα της αγοράς. Μετά την απόφαση της δικαστού του Εφετείου των ΗΠΑ Neomi Rao υπέρ της Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) στις 29 Αυγούστου στη δικαστική μάχη της κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), αρκετά μεγάλα ιδρύματα έχουν καταθέσει αίτηση για (ETF) Bitcoin. Σημαντικοί παίκτες όπως η BlackRock και η Fidelity Investments έχουν επιδείξει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το Bitcoin. Παρόλο που και για τα δύο αυτά ιδρύματα οι εγκρίσεις των spot ETF BTC καθυστέρησαν στις 2 Σεπτεμβρίου, η Franklin Templeton, ένας κολοσσιαίος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μπήκε στη μάχη καταθέτοντας αίτηση για ένα spot ETF Bitcoin στις 12 Σεπτεμβρίου. Ενώ η SEC δεν έχει ακόμη εγκρίνει ένα spot Bitcoin ETF, πολυάριθμοι αιτούντες, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock, Fidelity, ARK υπό την Cathie Wood και 21Shares, παραμένουν στην ουρά. Η επόμενη προθεσμία λήψης απόφασης της SEC είναι η 16η Οκτωβρίου, αλλά μια παράταση φαίνεται πολύ πιθανή.

3. Συρρίκνωση της προσφοράς Bitcoin στα ανταλλακτήρια: Ταυτόχρονα με την άνοδο της τιμής του Bitcoin, η προσφορά BTC στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων συνεχίζει να μειώνεται, παραμένοντας κάτω από τη μηνιαία κορυφή που καταγράφηκε στις 4 Σεπτεμβρίου. Τα ανταλλακτήρια έχουν σημειώσει καθαρή εκροή άνω των 40.000 Bitcoin από την εν λόγω κορυφή, μια τάση που συνήθως θεωρείται ανοδική. Αυτή η μείωση της διαθέσιμης προσφοράς για spot πωλήσεις ασκεί συχνά ανοδικές πιέσεις στις τιμές. Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, ρευστοποιήθηκαν σορτς αξίας άνω των 28,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε Bitcoin, ενώ επιπλέον 27,9 εκατομμύρια δολάρια σε σορτς ρευστοποιήθηκαν μέσα σε χρονικό διάστημα 12 ωρών. Παρά αυτό το σερί των short sellers που αντιμετωπίζουν απώλειες, περίπου το 50% της προθεσμιακής αγοράς παραμένει πτωτικό για την τιμή του Bitcoin. Αυτή η απόκλιση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια πιθανή συμπίεση των short, η οποία θα μπορούσε να ωθήσει την τιμή του Bitcoin ακόμη υψηλότερα.

Ενώ το Bitcoin εμφανίζει επί του παρόντος βραχυπρόθεσμη ανοδική δυναμική ενόψει της συνεδρίασης της FOMC, είναι αξιοσημείωτο ότι ο δείκτης Bitcoin Fear & Greed Index, αν και ελαφρώς βελτιωμένος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, εξακολουθεί να σηματοδοτεί “φόβο” μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά. Αυτός ο ενδιαφέρων συνδυασμός παραγόντων υποδηλώνει την πολύπλοκη αλληλεπίδραση που επηρεάζει την αξιοσημείωτη άνοδο της τιμής του Bitcoin σήμερα.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: