Η Tesla χάνει κέρδη 300 εκατομμυρίων δολαρίων μετά από πωλήσεις Bitcoin

Η συνετή στρατηγική Bitcoin της Tesla: $300 Million Missed Profit Opportunity

Η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων του Elon Musk, η Tesla, υπήρξε στρατηγικός διαχειριστής του χαρτοφυλακίου της σε Bitcoin, ρευστοποιώντας το 70% των συμμετοχών της μέχρι σήμερα, ενώ επέδειξε προσοχή στο να αποχωριστεί τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία. Αυτή η σκόπιμη προσέγγιση οδήγησε σε μια χαμένη ευκαιρία, με την Tesla να χάνει ενδεχομένως πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη από τις πωλήσεις Bitcoin.

Το επενδυτικό ταξίδι της Tesla στο Bitcoin ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2021, όταν η εταιρεία πραγματοποίησε μια πρωτοποριακή επένδυση ύψους 1,5 δισ. δολαρίων στο κρυπτονόμισμα. Εκείνη την εποχή, η τιμή του Bitcoin κυμαινόταν γύρω στα 36.000 δολάρια. Από την αρχική επένδυση, η τιμή της μετοχής της Tesla παρουσίασε πτώση περίπου 40% έναντι του Bitcoin, με συγκεκριμένες μετρήσεις ως εξής:

TSLA vs. BTC: -40,1%.
BTC vs. USD: +7.39%
TSLA έναντι USD: -35.7%

Σε μια απροσδόκητη κίνηση, η Tesla πούλησε περίπου το 10% των μετοχών της σε Bitcoin τον Μάρτιο του 2021. Στη συνέχεια, το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η εταιρεία εκποίησε περίπου το 75% των αποθεμάτων της σε Bitcoin. Ο Elon Musk διευκρίνισε ότι οι πωλήσεις αυτές είχαν ως στόχο να αναδείξουν τη ρευστότητα του Bitcoin και να ενισχύσουν τον ισολογισμό της Tesla κατά τη διάρκεια αβέβαιων οικονομικών περιόδων.


Εάν η Tesla είχε διατηρήσει ολόκληρη την επένδυσή της σε Bitcoin, η εταιρεία θα μπορούσε να έχει πραγματοποιήσει ένα υποθετικό κέρδος που θα ξεπερνούσε τα 300 εκατομμύρια δολάρια, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα αξία του Bitcoin στα 41.500 δολάρια περίπου.

Παρά τη χαμένη ευκαιρία, η Tesla διατήρησε μια πιο συντηρητική στάση τα τελευταία τρίμηνα, κρατώντας περίπου 9.720 BTC. Αυτή η προσεκτική προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες της αγοράς σε μια χρονιά που αναμένεται να είναι ανοδική για το Bitcoin.

Εξετάζοντας τις προηγούμενες πωλήσεις Bitcoin της Tesla, συνέπεσαν με τρίμηνα που ανέφεραν ασθενέστερες ελεύθερες ταμειακές ροές – τα μετρητά που παράγονται μετά την κάλυψη των δαπανών που απαιτούνται για τη διατήρηση ή την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, το πρώτο τρίμηνο του 2021, η πώληση Bitcoin της Tesla, αξίας 272 εκατομμυρίων δολαρίων, αποτέλεσε ένα σημαντικό 93% των ελεύθερων ταμειακών ροών της εταιρείας κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Παρόμοια τάση παρατηρήθηκε και το 2ο τρίμηνο του 2022, με τη μείωση των ελεύθερων ταμειακών ροών της Tesla κατά 73% να ευθυγραμμίζεται με τις πωλήσεις Bitcoin.

Ο Elon Musk αξιοποίησε το Bitcoin για να οχυρώσει τα οικονομικά της Tesla κατά τη διάρκεια περιόδων πιο σφιχτών ταμειακών ροών. Ωστόσο, με την αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών της Tesla καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, τέτοιες στρατηγικές μπορεί να μην είναι πλέον απαραίτητες. Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η Tesla ανέφερε μια ισχυρή ελεύθερη ταμειακή ροή ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμβάλλοντας στο σύνολο των 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το έτος.

Καθώς οι αναλυτές προβλέπουν πιθανή άνοδο της αξίας του Bitcoin το 2024, επικαλούμενοι παράγοντες όπως η έγκριση των spot διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων Bitcoin στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο αναμενόμενος αντίκτυπος του επερχόμενου γεγονότος μείωσης του Bitcoin στο μισό, η προσεκτική στρατηγική της Tesla για το Bitcoin μπορεί να υποβληθεί σε περαιτέρω αξιολόγηση στο δυναμικό τοπίο των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: