Τα Bitcoin ETFs “απομακρύνονται από τα ιδανικά” των κρύπτο

Δισεκατομμύρια δολάρια εισέρρευσαν στα αμερικανικά spot Bitcoin ETFs, καθώς σημείωσαν μια αξιοσημείωτη πρώτη εβδομάδα συναλλαγών, φτάνοντας σε όγκο συναλλαγών 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τις πρώτες επτά ημέρες. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) έδωσε το πράσινο φως για πολλαπλά spot Bitcoin ETF στις 10 Ιανουαρίου, με την έναρξη διαπραγμάτευσης στις 11 Ιανουαρίου. Παρά την άμεση επιτυχία τους, ορισμένες προσωπικότητες της βιομηχανίας κρυπτο εκφράζουν ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα ETF απομακρύνονται από τα θεμελιώδη ιδεώδη του κρυπτονομίσματος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης πορτοφολιών Eco, Andy Bromberg, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό συγκεντρωτισμό που μπορεί να επιφέρουν τα Bitcoin ETFs. Σύμφωνα με τον Bromberg, η επένδυση σε αυτά τα ETF ουσιαστικά διοχετεύει χρήματα στη Wall Street, δίνοντάς τους τον έλεγχο του Bitcoin που ανήκει, ενώ οι επενδυτές κρατούν απλώς ένα κομμάτι χαρτί που υποδεικνύει την ιδιοκτησία. Υποστήριξε ότι αυτή η απόκλιση από τις βασικές αρχές του Bitcoin, που εστιάζει αποκλειστικά στην τιμή του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σενάριο όπου τα ιδρύματα της Wall Street θα κυριαρχούν στην πλειοψηφία των κυκλοφορούντων Bitcoin.

Ενώ αναγνώρισε την έγκριση της SEC ως ένα θετικό βήμα για την έκφραση απόψεων σχετικά με το Bitcoin στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο Bromberg τόνισε την ανάγκη να καθοδηγήσει η κοινότητα των κρύπτο τους νέους επενδυτές προς την αυτο-θεματοποίηση των κεφαλαίων τους. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σενάριο όπου η Wall Street αναλαμβάνει τον έλεγχο ενός χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το αποκεντρωμένο όραμα των κρυπτονομισμάτων.

Ο Lucas Henning, CTO της ομάδας ανάπτυξης του πορτοφολιού Suku, μοιράστηκε παρόμοιες επιφυλάξεις. Προέβλεψε ότι η καινοτομία των Bitcoin ETFs θα εξαντληθεί, ιδίως καθώς άλλα κρυπτονομίσματα αγωνίζονται να εξασφαλίσουν την έγκριση της SEC για τη συμπερίληψή τους σε ETFs. Ο Henning πρότεινε ότι οι εξελίξεις στις λύσεις αυτο-θεματοφυλακής, ιδίως στο οικοσύστημα Ethereum, θα μειώσουν την εξάρτηση από τα ETF. Επεσήμανε την Ethereum Improvement Proposal (EIP) 7212, προβλέποντας ότι θα καταστήσει πιο προσιτά τα κρυπτο περιουσιακά στοιχεία αυτο-θεματοφυλακής, επιτρέποντας τις υπογραφές εντός της αλυσίδας με τη χρήση αναγνώρισης προσώπου, μειώνοντας την ανάγκη για παραδοσιακούς χρηματιστηριακούς λογαριασμούς.

Ο Henning κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια επικείμενη “αλλαγή παραδείγματος πορτοφολιού” θα καταστήσει τα πορτοφόλια self custody τόσο φιλικά προς το χρήστη όσο και οι χρηματιστηριακοί λογαριασμοί, μειώνοντας ενδεχομένως την ελκυστικότητα των ETF κρυπτο. Παρά τις διαφορετικές απόψεις εντός του κλάδου, η έγκριση των Bitcoin ETFs προκάλεσε μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τον αντίκτυπό τους, με ορισμένους να τα θεωρούν επαναστατικά, ενώ άλλοι τα θεωρούν κατώτερα των προσδοκιών.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: