Προστατευτικά μέτρα της Bendigo Bank: Περιορισμός συναλλαγών υψηλού κινδύνου με ανταλλακτήρια κρύπτο

Η Bendigo Bank, ένα από τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Αυστραλίας, προστέθηκε πρόσφατα στις τάξεις των μεγάλων τραπεζών της χώρας, ανακοινώνοντας την εφαρμογή φραγμών στις “πληρωμές κρύπτο υψηλού κινδύνου”. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της τράπεζας να θωρακίσει τους 2,3 εκατομμύρια πελάτες της από πιθανές επενδυτικές απάτες.

Στις 31 Ιουλίου, ο Τζέισον Γκόρντον, επικεφαλής απάτης της Bendigo Bank, αποκάλυψε ότι οι νέοι κανόνες τέθηκαν σε εφαρμογή για να προσθέσουν ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας σε ορισμένες γνήσιες πληρωμές που αφορούν άμεσες συναλλαγές σε ανταλλακτήρια κρύπτο. Στόχος της τράπεζας είναι να καταπολεμήσει τις δόλιες δραστηριότητες και να ενισχύσει την προστασία των πελατών της μέσω αυτών των μέτρων.

Ενώ η Bendigo Bank επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτών των μπλοκ, δεν αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες των συναλλαγών υψηλού κινδύνου που θα περιορίζονταν. Εκπρόσωπος της τράπεζας ανέφερε ότι χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός παραγόντων για τον εντοπισμό τέτοιων συναλλαγών, αλλά απέφυγε να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες. Επιπλέον, η τράπεζα δεν αποκάλυψε ποια ανταλλακτήρια κρύπτο ενδέχεται να επηρεαστούν από αυτές τις αλλαγές.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί παρόμοιες ενέργειες στις οποίες προέβησαν τρεις άλλες μεγάλες τράπεζες της Αυστραλίας, και συγκεκριμένα η Commonwealth Bank, η National Australia Bank (NAB) και η Westpac, τους τελευταίους μήνες.

Ο Chengyi Ong, επικεφαλής πολιτικής APAC της Chainalysis, εξέφρασε ανησυχίες πριν από την ανακοίνωση της Bendigo Bank. O Ong προειδοποίησε ότι οι περιορισμοί αυτοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κοινότητα κρυπτογράφησης της Αυστραλίας να αλληλεπιδράσει με υπεράκτια ανταλλακτήρια και ότι μπορεί να μην αποτρέψει τους εγκληματίες από το να βρουν εναλλακτικές πλατφόρμες, είτε σχετίζονται με τα κρύπτο είτε όχι. Τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ τραπεζών, ρυθμιστικών αρχών, παρόχων τηλεπικοινωνιών και πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ολόκληρου του κύκλου ζωής της απάτης.

Ο Dr. Aaron Lane, ανώτερος λέκτορας στο RMIT Blockchain Innovation Hub, επανέλαβε παρόμοια συναισθήματα, δηλώνοντας ότι αντί να διακόπτουν τους δεσμούς με τα ανταλλακτήρια κρύπτο, οι τράπεζες θα πρέπει να συνεργάζονται εποικοδομητικά μαζί τους. Προέτρεψε ότι η απο-τραπεζικοποίηση θα πρέπει να επιφυλάσσεται για μεμονωμένες περιπτώσεις σοβαρού κινδύνου και όχι να υιοθετεί μια γενική προσέγγιση προς ολόκληρη τη βιομηχανία κρύπτο ή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Το θέμα της νομοθεσίας ειδικά για τα κρύπτο συζητείται στην Αυστραλία εδώ και πάνω από τρία χρόνια. Ο Δρ Λέιν κάλεσε τους νομοθέτες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τα κρύπτο, υποδεικνύοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Τον Ιούνιο, το Υπουργείο Οικονομικών τοποθετήθηκε επίσης επί του θέματος, εκδίδοντας δήλωση με παρόμοιες προειδοποιήσεις. Το Υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε ανησυχίες ότι η αδράνεια όσον αφορά την αποτραπεζικοποίηση θα μπορούσε να καταστείλει τον ανταγωνισμό και την καινοτομία στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οδηγώντας ενδεχομένως τις επιχειρήσεις στην παρανομία και ωθώντας τες να λειτουργούν αποκλειστικά με μετρητά.

Συμπερασματικά, η απόφαση της Bendigo Bank να αποκλείσει τις συναλλαγές κρυπτογράφησης υψηλού κινδύνου αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας εντός του τραπεζικού τομέα της Αυστραλίας για την καταπολέμηση των επενδυτικών απάτης και την προστασία των πελατών. Ωστόσο, μένει να δούμε πώς τα μέτρα αυτά θα επηρεάσουν την κοινότητα των κρύπτο και αν θα οδηγήσουν σε περαιτέρω εξελίξεις στη νομοθεσία που σχετίζεται με τα κρύπτο στη χώρα.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: