Οι φινλανδικές αρχές παρακολουθούν συναλλαγές Monero που συνδέονται με την παραβίαση Vastaamo

Το Εθνικό Γραφείο Ερευνών της Φινλανδίας φέρεται να έχει σημειώσει πρόοδο στον εντοπισμό των συναλλαγών Monero (XMR) που συνδέονται με την ποινική δίκη του Julius Aleksanteri Kivimäki και το διαβόητο χάκερ Vastaamo. Ο Kivimäki κατηγορείται ότι παραβίασε τη βάση δεδομένων μιας ιδιωτικής εταιρείας ψυχικής υγείας και απαίτησε την καταβολή λύτρων σε κρυπτονομίσματα.

Τα νέα στοιχεία που παρουσίασαν οι εισαγγελείς στις 22 Ιανουαρίου αποκάλυψαν ένα μονοπάτι κρύπτο που οδηγεί στον τραπεζικό λογαριασμό του Kivimäki. Ο φερόμενος ως χάκερ φέρεται να απαίτησε 40 Bitcoin (BTC) τον Οκτώβριο του 2022 για να μην εκθέσει αρχεία περισσότερων από 33.000 ασθενών που σχετίζονται με τις υπηρεσίες ψυχοθεραπείας της Vastaamo.

Μετά τη μη καταβολή των λύτρων, ο Kivimäki φέρεται να έβαλε στο στόχαστρο μεμονωμένους ασθενείς. Οι φινλανδικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο χάκερ έλαβε πληρωμές σε Bitcoin, οι οποίες στη συνέχεια δρομολογήθηκαν μέσω ενός ανταλλακτηρίου που δεν συμμορφώνεται με το πρότυπο KYC (Know Your Customer), ανταλλάχθηκαν με Monero και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ένα ειδικό πορτοφόλι Monero.

Τα κεφάλαια φέρεται να μεταφέρθηκαν αργότερα στο Binance, να μετατράπηκαν ξανά σε Bitcoin και να διανεμήθηκαν σε διάφορα πορτοφόλια. Οι αξιωματούχοι διατηρούν την εμπιστευτικότητα όσον αφορά την ανάλυσή τους στο blockchain και δεν έχουν αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η φήμη του Monero πηγάζει από τα ισχυρά χαρακτηριστικά προστασίας της ιδιωτικής ζωής του, τα οποία διαφημίζονται ως μη ανιχνεύσιμα. Το οπλοστάσιο των τεχνολογιών του που ενισχύουν την ιδιωτικότητα περιλαμβάνει τις Ring Confidential Transactions (RingCT), τις υπογραφές δακτυλίου και τις stealth διευθύνσεις. Το RingCT συσκοτίζει τις συναλλαγές των χρηστών, αποκρύπτοντας την πραγματική πηγή των κεφαλαίων, ενώ οι υπογραφές δακτυλίου συγκαλύπτουν την ταυτότητα του αποστολέα παρουσιάζοντάς τον ως μέρος μιας ομάδας πιθανών αποστολέων.

Οι μυστικές διευθύνσεις, ένα άλλο κρίσιμο χαρακτηριστικό του Monero, δημιουργούν μοναδικές διευθύνσεις για κάθε συναλλαγή, περιπλέκοντας τις προσπάθειες σύνδεσης πολλαπλών συναλλαγών με τον ίδιο παραλήπτη.

Το 2019, ο Eric Woerth, επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, πρότεινε την απαγόρευση ανώνυμων κρυπτονομισμάτων όπως το Monero, λόγω της δυνατότητάς τους να παρακάμπτουν τις διαδικασίες ταυτοποίησης.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν επίσης εξετάσει στενά το Monero. Το 2020, η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων προσέφερε αμοιβή έως 625.000 δολάρια για όποιον θα μπορούσε να σπάσει τα δήθεν μη ανιχνεύσιμα νομίσματα ιδιωτικότητας.

Ενώ προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η ανάλυση blockchain μπορεί να εντοπίσει συναλλαγές που αφορούν privacy coins, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προϋπήρχαν του 2017, η συνεχιζόμενη έρευνα για τις συναλλαγές του Monero υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της ρύθμισης και της επιβολής των κρυπτονομισμάτων σε ποινικές υποθέσεις.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: