Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν διόρισε εμπειρογνώμονα σε θέματα κρυπτονομισμάτων στο συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας: Έκθεση

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής ηγεσίας της χώρας, διορίζοντας την καθηγήτρια Φατμά Οζκούλ, γνωστή για την τεχνογνωσία της σε θέματα κρυπτονομισμάτων και τεχνολογίας blockchain, σε θέση-κλειδί στη νομισματική επιτροπή της κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, ο κομβικός αυτός διορισμός επισημοποιήθηκε με διάταγμα που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου. Η καθηγήτρια Οζκούλ έχει υπηρετήσει ως αφοσιωμένη εκπαιδευτικός στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης από το 2012, με εξειδίκευση σε θέματα όπως η λογιστική, τα χρηματοοικονομικά και το auditing. Οι ακαδημαϊκές της αναζητήσεις έχουν επεκταθεί στο πεδίο της τεχνολογίας blockchain και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, με σημαντικότερο αποκορύφωμα τη δημοσίευση ενός βιβλίου για τη λογιστική των κρύπτο περιουσιακών στοιχείων το 2022, απόδειξη της αφοσίωσής της στον τομέα αυτό.

Η καθηγήτρια Ozkul αποτελεί πλέον την τελευταία προσθήκη στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, μια κρίσιμη οντότητα που είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη του καθορισμού του επιτοκίου αναφοράς, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διαχείριση του πληθωρισμού. Σε μια αξιοσημείωτη εξέλιξη, η Επιτροπή ανέλαβε αποφασιστική δράση στις 21 Δεκεμβρίου, αυξάνοντας το επιτόκιο της χώρας κατά σημαντικές 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και φτάνοντας το 42,5%. Η απόφαση αυτή ήρθε ως απάντηση στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας ξεπέρασε το ανησυχητικό 61,98% τον Νοέμβριο.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, μετά τη νίκη του στις γενικές εκλογές της Τουρκίας τον Μάιο, προσπάθησε να ανανεώσει την οικονομική ομάδα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτού του μετασχηματισμού, διόρισε τον πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs Hafize Gaye Erkan ως διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Το 2022, η κεντρική τράπεζα είχε επίσης γίνει πρωτοσέλιδο με την επιτυχή διεξαγωγή της αρχικής δοκιμαστικής φάσης της πρωτοβουλίας της για το ψηφιακό νόμισμα, γνωστό ως ψηφιακή τουρκική λίρα.

Το οικονομικό τοπίο της Τουρκίας έχει δει μια αξιοσημείωτη άνοδο στην υιοθέτηση κρύπτο. Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ανάλυσης blockchain Chainalysis, η Τουρκία εξασφάλισε την τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη για raw cryptocurrency transaction volumes, καταγράφοντας δραστηριότητα ύψους περίπου 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκτείνεται από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023. Αυτό τοποθέτησε την Τουρκία ακριβώς πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε απάντηση σε αυτή την αυξανόμενη δραστηριότητα κρύπτο, οι τουρκικές αρχές φέρονται να εξετάζουν τη θέσπιση κανονισμών για την αγορά κρύπτο της χώρας. Το επίκεντρο αυτών των κανονισμών αναμένεται να επικεντρωθεί στην αδειοδότηση και τη φορολόγηση, με απώτερο στόχο την αφαίρεση της Τουρκίας από τον “γκρίζο κατάλογο” της Financial Action Task Force (FATF). Οι επικείμενοι κανονισμοί αναμένεται να θεσπίσουν αυστηρές απαιτήσεις αδειοδότησης για την αποτροπή της κατάχρησης του συστήματος, περιλαμβάνοντας διάφορες πτυχές, όπως πρότυπα κεφαλαιακής επάρκειας, βελτιώσεις ψηφιακής ασφάλειας, υπηρεσίες θεματοφυλακής και επαληθεύσεις αποθεμάτων. Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση της Τουρκίας να προωθήσει ένα ασφαλές και ρυθμιζόμενο οικοσύστημα κρύπτο.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: