Ο Γερουσιαστής Κρουζ Εισάγει Νομοσχέδιο για την Απαγόρευση της Έκδοσης CBDC από τη Fed

Στις 26 Μαρτίου, ο Αμερικανός Γερουσιαστής Τεντ Κρουζ παρουσίασε νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην αποτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) από τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Νομίσματος Κεντρικής Τράπεζας (CBDC). Ονομάζεται “Anti-CBDC Surveillance State Act” και στοχεύει να εμποδίσει τη Fed από την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών απευθείας σε ιδιώτες πολίτες – βασικό στοιχείο κάθε CBDC.

Το νομοσχέδιο του Κρουζ αποτελεί αντίστοιχη πρόταση με εκείνη του Ρεπουμπλικανού Βουλευτή Τομ Έμερ από τη Μινεσότα, ο οποίος επανέφερε το δικό του νομοσχέδιο κατά του CBDC στις 6 Μαρτίου. Τα νομοσχέδια αυτά συνήθως εισάγονται ταυτόχρονα και στις δύο νομοθετικές αίθουσες του Κογκρέσου με παρόμοια ή ίδια διατύπωση.

Και οι δύο προτάσεις ξεκαθαρίζουν ότι η απαγόρευση δεν περιλαμβάνει ψηφιακά δολάρια που είναι ανοικτά, χωρίς περιορισμούς και ιδιωτικά, διατηρώντας το ίδιο επίπεδο ανωνυμίας που προσφέρουν τα φυσικά μετρητά και τα νομίσματα των ΗΠΑ.

Από το 2020, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εξετάζει την πιθανότητα έκδοσης ψηφιακού δολαρίου. Σύμφωνα με την πλατφόρμα CBDC Tracker, αρκετά ερευνητικά προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη από διάφορα παραρτήματα της Fed.

Ο Κρουζ έχει ταχθεί κατά των CBDCs από το 2022, όταν παρουσίασε το πρώτο του νομοσχέδιο για να αποτρέψει τη Fed από την κυκλοφορία ψηφιακού νομίσματος απευθείας στους καταναλωτές. Έκτοτε, έχει επανεισαγάγει παρόμοιες προτάσεις το 2023 και το 2024, προσπαθώντας να εμποδίσει την τότε κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν από το να προχωρήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο.

Ο Βουλευτής Έμερ έχει επίσης εκφράσει σκληρή αντίθεση, δηλώνοντας σε ακρόαση του Κογκρέσου ότι “η τεχνολογία των CBDC είναι εγγενώς αντίθετη με τις αμερικανικές αξίες” και προειδοποιώντας ότι εάν επιτραπεί σε μη εκλεγμένους αξιωματούχους να ελέγχουν ένα CBDC, αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικονομική ελευθερία των πολιτών.

Αυξανόμενες Αντιδράσεις για τα CBDCs

Ενώ οι υποστηρικτές τους υποστηρίζουν ότι τα CBDCs θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι επικριτές τους φοβούνται ότι η απευθείας έκδοση ψηφιακού χρήματος σε πολίτες θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρατικό έλεγχο και περιορισμό της ιδιωτικότητας.

Παρόλα αυτά, αρκετές χώρες συνεχίζουν να εξερευνούν την τεχνολογία. Στην Ευρώπη, οι πολιτικοί πιέζουν για την υιοθέτηση ενός ψηφιακού ευρώ, παρά τη χαμηλή ανταπόκριση των καταναλωτών. Το Ισραήλ έχει παρουσιάσει προκαταρκτικά σχέδια για ένα ψηφιακό σέκελ, ενώ το Ιράν φέρεται να βρίσκεται κοντά στην κυκλοφορία του δικού του CBDC.

Αντίθετα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αντίσταση απέναντι στα CBDCs είναι ιδιαίτερα έντονη. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να “μην επιτρέψει ποτέ” την έκδοση ενός CBDC στη χώρα, ενώ ο Πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έχει δηλώσει ότι δεν θα εγκρίνει ένα τέτοιο μέτρο όσο παραμένει στη θέση του.

Αν και τα CBDCs θα μπορούσαν να εκσυγχρονίσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η εφαρμογή τους θα συγκέντρωνε σημαντικό έλεγχο του χρήματος στα χέρια των κεντρικών τραπεζών, γεγονός που εγείρει σοβαρές ανησυχίες.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: