Η ΕΚΤ αξιολογεί τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των μετρητών και εντοπίζει ευκαιρίες βελτίωσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διενήργησε αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνδέονται με τη χρήση των τραπεζογραμματίων, αποκαλύπτοντας 16 διακριτές κατηγορίες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Παρόμοια με τα κρυπτονομίσματα, η ενεργειακή αποδοτικότητα αναδείχθηκε ως μείζον ζήτημα σε αυτή την ανάλυση.

Τα τραπεζογραμμάτια εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια μορφή πληρωμής που χρησιμοποιείται στα σημεία πώλησης σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Η χρήση των μετρητών απαιτεί μια πολύπλοκη φυσική υποδομή για την παραγωγή, τη διανομή και την ενδεχόμενη απόσυρσή τους από την κυκλοφορία.

Η μελέτη της ΕΚΤ διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενέργειας από τα ΑΤΜ συμβάλλει τα μέγιστα στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τραπεζογραμματίων, αντιπροσωπεύοντας το 37% του συνολικού αντίκτυπου. Η μεταφορά έρχεται στη δεύτερη θέση, αντιπροσωπεύοντας το 35% του αποτυπώματος. Ο υπόλοιπος περιβαλλοντικός αντίκτυπος αποδίδεται σε διάφορες διεργασίες, όπως η επεξεργασία, η κατασκευή χαρτιού και η πιστοποίηση γνησιότητας. Η ΕΚΤ εργάζεται ενεργά για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των τραπεζογραμματίων από το 2004.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ, “η κατανάλωση ενέργειας των ΑΤΜ, για παράδειγμα, έχει ήδη μειωθεί κατά 35% μεταξύ 2004 και 2019, παρόλο που ο αριθμός των ΑΤΜ έχει αυξηθεί σημαντικά. Εξετάζουμε επίσης την περαιτέρω μείωση του αντίκτυπου των μεταφορών”.

Αξιοποιώντας τη μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα προϊόντων (Product Environmental Footprint – PEF), η μελέτη διαπίστωσε ότι ο ετήσιος μέσος περιβαλλοντικός αντίκτυπος της χρήσης μετρητών από κάθε πολίτη της ευρωζώνης ανέρχεται σε 101 μικρομονάδες. Αυτό ισοδυναμεί με την οδήγηση ενός αυτοκινήτου για 8 χιλιόμετρα (περίπου 4,6 μίλια). Ο συνολικός μέσος περιβαλλοντικός αντίκτυπος ενός πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο micropoints, που ισοδυναμεί με τον διπλό περίπλου της Γης. Οι υπολογισμοί αυτοί βασίζονται σε δεδομένα από το 2019.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά σε σύγκριση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης Bitcoin, τις οποίες οι ερευνητές έχουν ποσοτικοποιήσει ως ισοδύναμες με εκατομμύρια πισίνες γεμάτες με νερό. Ωστόσο, ο τομέας της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων κάνει βήματα προς τη βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης και οι δυνατότητες για τον μετριασμό των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων αυξάνονται ραγδαία.

Επιπλέον, οι miners κρυπτονομισμάτων έχουν μοναδικές ευκαιρίες να κάνουν περιβαλλοντικά συνειδητές επιλογές. Οι εγκαταστάσεις εξόρυξης μπορούν να τοποθετηθούν στρατηγικά σε χώρους παραγωγής ορυκτών καυσίμων για να αξιοποιήσουν τα υποπροϊόντα της παραγωγής. Ορισμένοι miners κρυπτονομισμάτων έχουν εγκαταστήσει ακόμη και δραστηριότητες σε χωματερές για τη σύλληψη των εκπομπών μεθανίου και μπορούν να συμβάλουν στη σταθεροποίηση των ενεργειακών δικτύων.

Συνοψίζοντας, ενώ τόσο τα παραδοσιακά τραπεζικά συστήματα όσο και τα κρυπτονομίσματα έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων η ανάγκη βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω καινοτόμων λύσεων και στρατηγικών επιλογών.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: