Η Westpac απαγόρευσε στους πελάτες της να μεταφέρουν χρήματα στην Binance, θα μπλοκάρει και άλλα ανταλλακτήρια

Η Westpac απαγόρευσε στους πελάτες της να μεταφέρουν χρήματα στο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο Binance, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στη μείωση των απωλειών από απάτες.

Η αυστραλιανή τράπεζα των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών δήλωσε την Πέμπτη ότι μπλοκάρει μια σειρά από ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στο πλαίσιο μιας δοκιμής, αφού τα δικά της στοιχεία έδειξαν ότι οι επενδυτικές απάτες αντιστοιχούν περίπου στο ήμισυ όλων των απωλειών από απάτη και ότι το ένα τρίτο όλων των πληρωμών απάτης μεταφέρονται απευθείας σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Η τράπεζα δεν κατονόμασε την Binance, αλλά εννοείται ότι το ανταλλακτήριο έχει πληγεί από την απαγόρευση.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου υπηρεσιών πελατών και τεχνολογίας της Westpac, Scott Collary, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια που χάθηκαν από απάτες.

“Τα ψηφιακά ανταλλακτήρια έχουν νόμιμο ρόλο στο χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα. Αλλά από την άνοδο του ψηφιακού νομίσματος, έχουμε παρατηρήσει ότι οι απατεώνες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα ανταλλακτήρια του εξωτερικού”, δήλωσε ο Collary.

“Συχνά οι πελάτες μας ανακαλύπτουν ότι έχουν πέσει θύματα απάτης μόνο αφού τα χρήματα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, γεγονός που καθιστά την ανάκτηση εξαιρετικά δύσκολη”.

Το μπλοκάρισμα στα ανταλλακτήρια θα εφαρμοστεί σταδιακά δοκιμαστικά τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε η Westpac.

Το Binance ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν ήταν σε θέση να δεχτεί πληρωμές PayID σε δολάρια Αυστραλίας “λόγω μιας απόφασης που έλαβε ο τρίτος πάροχος πληρωμών μας”.

“Εργαζόμαστε σκληρά για να βρούμε έναν εναλλακτικό πάροχο για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε καταθέσεις και αναλήψεις σε AUD στους χρήστες μας”, ανέφερε η εταιρεία.

Η κίνηση αυτή έρχεται ένα μήνα μετά την ακύρωση από την Αυστραλιανή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Επενδύσεων (Asic) της άδειας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Binance στην Αυστραλία για την πώληση παραγώγων. Η ρυθμιστική αρχή διαπίστωσε ότι η Binance είχε κατατάξει εσφαλμένα εκατοντάδες πελάτες λιανικής ως επενδυτές χονδρικής.

Η Binance είναι το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, με 128 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως και επεξεργασία 65 δισ. δολαρίων σε ημερήσιες συναλλαγές.

Η Binance και ο διευθύνων σύμβουλός της, Changpeng Zhao, μηνύθηκαν, τον Μάρτιο, από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή για τις αγορές εμπορευμάτων, η οποία ισχυρίστηκε σκόπιμη καταστρατήγηση της αμερικανικής νομοθεσίας. Η καταγγελία ισχυρίζεται ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι είχε δηλώσει δημοσίως την πρόθεσή της να αποκλείσει την πρόσβαση των πελατών των ΗΠΑ στην πλατφόρμα.

Οι ισχυρισμοί κατά της Binance περιλαμβάνουν ότι η εταιρεία γνώριζε ότι διευκόλυνε παράνομες δραστηριότητες μέσω της πλατφόρμας της και γνώριζε τα παραθυράκια για να παρακάμψει τους κανόνες Know Your Customer (ΚYC).

Τότε ένας εκπρόσωπος της Binance χαρακτήρισε τις ενέργειες της ρυθμιστικής αρχής “απροσδόκητες και απογοητευτικές” και δήλωσε ότι η εταιρεία είχε “κάνει σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία δύο χρόνια για να διασφαλίσει ότι δεν έχουμε ενεργούς χρήστες των ΗΠΑ στην πλατφόρμα μας”.

“Παρ’ όλα αυτά, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο”.

Το Scamwatch της Αυστραλιανής Επιτροπής Ανταγωνισμού και Καταναλωτών ανέφερε τον Απρίλιο ότι οι επενδυτικές απάτες αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος των απατών που αναφέρθηκαν στο Scamwatch, το ReportCyber, το Australian Financial Crimes Exchange, το IDCare και το Asic.

Οι συνολικές αναφορές ξεπέρασαν τις 500.000 με απώλειες άνω των 3,1 δισ. δολαρίων, ενώ οι επενδυτικές απάτες αντιπροσώπευαν 1,5 δισ. δολάρια από αυτό το ποσό.

Τα τραπεζικά εμβάσματα ήταν η μέθοδος πληρωμής που αναφέρθηκε περισσότερο, με 13.098 αναφορές που αντιστοιχούν σε απώλειες 210,4 εκατ. δολαρίων.

Ωστόσο, η ACCC δήλωσε ότι 3.910 άτομα ανέφεραν κρυπτονόμισμα ως μέθοδο πληρωμής, σημειώνοντας αύξηση 162,4% με απώλεια 221,3 εκατ. δολαρίων.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: