Η Τράπεζα της Αγγλίας ετοιμάζεται να ενισχύσει τον κανονισμό των Stablecoins

Η δυναμική των ρυθμιστικών αρχών στο χρηματοπιστωτικό τοπίο του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να αναβαθμιστεί, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα αποκτήσει έναν πιο κεντρικό ρόλο σε αντίθεση με την κύρια χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της χώρας, την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA). Σε μια ολοκληρωμένη απάντηση διαβούλευσης 40 σελίδων που εκδόθηκε στις 7 Αυγούστου, το Υπουργείο Οικονομικών της Αυτού Μεγαλειότητας εμβαθύνει σε αυτή τη δυνητική αλλαγή.

Η διαβούλευση που ξεκίνησε το 2022, με τίτλο “Payments Regulation and the Systemic Perimeter” (Ρύθμιση των πληρωμών και η συστημική περίμετρος) είχε ως στόχο να ζητήσει τις εισηγήσεις της αγοράς σχετικά με την αναμόρφωση της περιμέτρου των πληρωμών της BoE υπό το πρίσμα του εξελισσόμενου τοπίου των κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Το αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας περιγράφει μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στη ρύθμιση των “συστημικά σημαντικών stablecoins”. Το σημαντικότερο στοιχείο που προκύπτει από την απάντηση είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερώσει ένα μοντέλο κοινής εποπτείας για τα stablecoins, το οποίο θα διαχειρίζονται από κοινού τόσο η BoE όσο και η FCA.

Παρ’ όλα αυτά, μια κομβική πτυχή της πρότασης αυτής συνεπάγεται την παροχή στην BoE της εξουσίας να προδικάζει τις παρεμβάσεις της FCA όσον αφορά τους παρόχους stablecoin. Επιπλέον, η Αρχή Προληπτικής Ρύθμισης θα έχει επίσης την εξουσία να αποτρέπει την FCA από την άσκηση συγκεκριμένων ενεργειών, εάν οι ενέργειες αυτές θεωρείται ότι ενέχουν κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ενώ η απάντηση στη διαβούλευση υπογραμμίζει ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων αναγνώρισε την αναγκαιότητα να δοθεί στην ΤτΕ πρωτογενής εποπτεία επί των μελλοντικών οντοτήτων πληρωμών με συστημική σημασία, υπήρξαν επίσης εκκλήσεις για μεγαλύτερη διευκρίνιση των περιορισμών αυτής της εξουσίας.

Ο διοικητής της BoE Andrew Bailey, σε παρατηρήσεις που έκανε τον Ιούλιο, υποστήριξε ότι τόσο τα κρυπτονομίσματα όσο και τα stablecoins δεν πληρούν τα θεμελιώδη κριτήρια της μοναδικότητας και της οριστικότητας του διακανονισμού, αναιρώντας έτσι την ταξινόμησή τους ως νομίσματα. Αντ’ αυτού, πρότεινε τη διερεύνηση του “ενισχυμένου ψηφιακού χρήματος” ως εναλλακτικής οδού ανάπτυξης.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: