Η προστασία των επενδυτών κρύπτο δεν θα τεθεί σε ισχύ στην ΕΕ μέχρι τα τέλη του 2024

Σε μια απογοητευτική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) αποκάλυψε ότι οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων στην Ευρώπη στερούνται επί του παρόντος προστασίας βάσει των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αγορά περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων. Η πολυαναμενόμενη μετάβαση στον κανονισμό για τις αγορές κρύπτο περιουσιακών στοιχείων (MiCA) έχει συναντήσει καθυστερήσεις, αφήνοντας τους επενδυτές ευάλωτους.

Η δήλωση της ESMA, που δημοσιεύθηκε στις 17 Οκτωβρίου, περιγράφει ότι η προστασία των επενδυτών κρύπτο βάσει του MiCA δεν θα είναι λειτουργική τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024. Μέχρι τότε, οι επενδυτές κινδυνεύουν να χάσουν ολόκληρη την επένδυσή τους σε κρυπτονομίσματα. Η ESMA υπογράμμισε ότι οι κάτοχοι κρύπτο περιουσιακών στοιχείων και οι πελάτες των παρόχων υπηρεσιών κρύπτο περιουσιακών στοιχείων δεν θα επωφεληθούν από καμία ρυθμιστική προστασία σε επίπεδο ΕΕ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό περιλαμβάνει την αδυναμία υποβολής επίσημων καταγγελιών κατά των παρόχων υπηρεσιών κρύπτο περιουσιακών στοιχείων στις εθνικές αρμόδιες αρχές (ΕΑΑ).

Ακόμη και μετά τον Δεκέμβριο του 2024, δεν υπάρχει βεβαιότητα για την πλήρη προστασία των επενδυτών στο πλαίσιο της MiCA μέχρι την 1η Ιουλίου 2026. Αφού η MiCA εφαρμοστεί στους παρόχους υπηρεσιών κρύπτο περιουσιακών στοιχείων στα τέλη του 2024, τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να χορηγήσουν μια πρόσθετη “μεταβατική περίοδο” 18 μηνών που θα επιτρέπει στους εν λόγω παρόχους να λειτουργούν χωρίς άδεια, γνωστή ως “ρήτρα κατοχύρωσης” (grandfathering clause). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επενδυτές ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση στα πλήρη δικαιώματα και τις προστασίες που περιγράφονται στο MiCA.

Η ESMA προειδοποίησε τους μικροεπενδυτές ότι δεν θα υπάρχει ένα απόλυτα ασφαλές κρύπτο περιουσιακό στοιχείο, ακόμη και μετά την εφαρμογή της MiCA. Η ρυθμιστική αρχή τόνισε ότι η MiCA δεν αντιμετωπίζει όλους τους κινδύνους που συνδέονται με τα κρύπτο περιουσιακά στοιχεία, πολλά από τα οποία είναι εγγενώς κερδοσκοπικά.

Οι αποκαλύψεις αυτές ακολουθούν τη δημοσίευση από την ESMA ενός δεύτερου συμβουλευτικού εγγράφου σχετικά με το MiCA στις 5 Οκτωβρίου, μετά την επιβολή των κανονισμών τον Ιούνιο του 2023. Η φάση εφαρμογής της MiCA περιλαμβάνει διαβουλεύσεις με το κοινό σχετικά με διάφορα τεχνικά πρότυπα. Το MiCA, που θεσπίστηκε το 2020, αποσκοπεί στη ρύθμιση των κρύπτο περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη μέσω της τροποποίησης των υφιστάμενων νόμων, ανταποκρινόμενος στο αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα που εμφανίστηκε το 2018. Ωστόσο, το ρυθμιστικό τοπίο παραμένει αβέβαιο, αφήνοντας τους ευρωπαίους επενδυτές κρύπτο σε κατάσταση ευπάθειας και επιφυλακτικότητας.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: