Η Meta και η Microsoft συνεργάζονται για την παρουσίαση του Llama 2: Ένα μοντέλο AI ανοιχτού κώδικα

Η Meta και η Microsoft ένωσαν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν το Llama 2, ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα που αναπτύχθηκε από τη Meta, το οποίο θα ενσωματωθεί στο λειτουργικό σύστημα Windows και στην πλατφόρμα Azure cloud computing της Microsoft.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο τεχνολογικών κολοσσών ανακοινώθηκε επίσημα στις 18 Ιουλίου. Το Llama 2 είναι πλέον διαθέσιμο για ελεύθερη χρήση τόσο σε ερευνητικές όσο και σε εμπορικές εφαρμογές και έχει βελτιστοποιηθεί ειδικά για περιβάλλοντα Windows.

Η ανακοίνωση επιβεβαίωσε προηγούμενες φήμες ότι το Llama 2 θα απευθυνόταν σε επιχειρήσεις και ερευνητές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη στοίβα τεχνολογίας AI της Meta για τη δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών.

Σύμφωνα με τη Meta, το Llama 2 εκπαιδεύτηκε σε ένα μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων που προέρχεται από δημόσια διαθέσιμες διαδικτυακές πηγές, το οποίο αυξήθηκε κατά 40% σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, το Llama 1. Επιπλέον, το Llama 2 μπορεί να υπερηφανεύεται για τη δυνατότητα επεξεργασίας διπλάσιου όγκου πληροφοριών πλαισίου σε σύγκριση με το Llama 1.

Η Meta ισχυρίζεται ότι το Llama 2 ξεπερνά πολλά ανταγωνιστικά μεγάλα γλωσσικά μοντέλα ανοικτού κώδικα (LLM) σε διάφορους τομείς, όπως η ικανότητα κωδικοποίησης, η συλλογιστική και οι επιδόσεις σε τεστ γνώσεων. Ωστόσο, η εταιρεία αναγνωρίζει ότι το Llama 2 μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό όσο τα αντίστοιχα μοντέλα κλειστού κώδικα, όπως το GPT-4 της OpenAI, όπως αναφέρεται σε ένα από τα ερευνητικά έγγραφα της Meta.

Σε μια ανάρτηση στο Instagram στις 18 Ιουλίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το Llama 2, τονίζοντας τις δυνατότητές του ως βάση για ερευνητικές και επιχειρηματικές εφαρμογές.

Η Meta αποκάλυψε επίσης την έκπληξή της για τη συντριπτική ζήτηση για το Llama 1, το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 100.000 αιτήσεις πρόσβασης μετά την περιορισμένη κυκλοφορία του τον Φεβρουάριο. Δυστυχώς, το Llama 1 διέρρευσε στη συνέχεια στο διαδίκτυο από έναν χρήστη στην ιστοσελίδα imageboard 4chan.

Σε σύγκριση με τη βάση χρηστών του ChatGPT, το οποίο προσέλκυσε περίπου 100 εκατομμύρια ή περισσότερους χρήστες μέσα στους τρεις πρώτους μήνες, το Llama 1 έμεινε πίσω, όπως ανέφερε το Reuters τον Φεβρουάριο.

Με αυτή τη συνεργασία, η Microsoft υποστηρίζει πλέον δύο σημαντικούς παίκτες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς προηγουμένως είχε επενδύσει αθροιστικά 13 εκατομμύρια δολάρια στην OpenAI μέχρι το 2023, όπως αναφέρεται λεπτομερώς σε έκθεση του Fortune τον Ιανουάριο.

Η απόφαση της Meta να ανοίξει τον κώδικα του Llama αντιμετώπισε τον Ιούνιο επικρίσεις από δύο γερουσιαστές των ΗΠΑ, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει η αρχική έκδοση του Llama, υπονοώντας ότι τα περιορισμένα μέτρα προστασίας του θα μπορούσαν να διευκολύνουν την κακόβουλη χρήση του για εγκληματικές δραστηριότητες.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: