Η ηγέτης των οικονομικών υπηρεσιών της ΕΕ καλεί σε προσοχή για την εφαρμογή του ψηφιακού ευρώ ενόψει της νέας Επιτροπής τον Ιούνιο του 2024

Η Ευρωπαία επίτροπος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών Mairead McGuinness εξέφρασε την πεποίθησή της ότι είναι συνετό να επιδείξει προσοχή στην εξάπλωση του ψηφιακού ευρώ μέχρι τις επερχόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2024. Σύμφωνα με την ίδια, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ψηφιακό νόμισμα των κεντρικών τραπεζών (CBDC) θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μετρημένη και μελετημένη προσέγγιση υπό την αιγίδα της επερχόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα επικυρωθεί από το νεοεκλεγέν κοινοβούλιο.

Η ΜακΓκίνες έκανε τις παρατηρήσεις αυτές κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο think tank Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες στις 6 Σεπτεμβρίου. Υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του προγράμματος τον Οκτώβριο. Ωστόσο, τόνισε επίσης τη σημασία της διερεύνησης αυτής της οδού, δηλώνοντας:

“Σε έναν κόσμο όπου τα μετρητά σταδιακά χάνουν την εύνοιά τους και βασιζόμαστε όλο και περισσότερο σε κάρτες και κινητές συσκευές για πληρωμές, καθώς και για συμμετοχή στο ηλεκτρονικό εμπόριο, πρέπει να εξετάσουμε πού θα βρίσκεται το δημόσιο χρήμα, ιδίως το δημόσιο χρήμα των κεντρικών τραπεζών, όταν τα μετρητά δεν θα είναι πλέον ο πρωταρχικός τρόπος συναλλαγής. Η ανάγκη για μια ψηφιακή ενσάρκωση του νομίσματός μας είναι προφανής”.

Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια νομοθετική πρόταση για το ψηφιακό ευρώ. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει διατάξεις για βασικές υπηρεσίες ψηφιακού ευρώ που θα προσφέρονται δωρεάν, αυστηρή προστασία της ιδιωτικής ζωής και διευκόλυνση των συναλλαγών εκτός σύνδεσης. Επιπλέον, η πρόταση απαιτεί από τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα επενδυτικά ταμεία να μοιράζονται δεδομένα πελατών με εταιρείες fintech, με αποζημίωση ως κίνητρο.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα εξέφρασε πρόσφατα δημόσια την υποστήριξή του στο σχέδιο της Επιτροπής, χαρακτηρίζοντας το ευρωπαϊκό CBDC ως “ένα νέο πλαίσιο για τη διασφάλιση της νομισματικής κυριαρχίας”.

Η τρέχουσα φάση διερεύνησης του σχεδίου για το ψηφιακό ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2023. Στη συνέχεια, η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη και δοκιμή τεχνικών λύσεων.

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2024 έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024. Σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες της ΕΕ, το νεοεκλεγέν κοινοβούλιο θα έχει στη συνέχεια την ευθύνη να εγκρίνει ή να απορρίψει τον προτεινόμενο πρόεδρο και τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αυτά θα υποδειχθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: