Η Fed ξεκινά το “stealth QE” – 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε στο Bitcoin αυτή την εβδομάδα

Tο Bitcoin ξεκινά μια νέα εβδομάδα με ανοδική άνοδο πάνω από τα $23.000, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών εισάγει ρευστότητα στην οικονομία των ΗΠΑ.

Σε μια κίνηση που μπορεί να συναγωνιστεί οποιαδήποτε κλασική επιστροφή του Bitcoin, το BTC/USD έχει αυξηθεί κατά 16%+ από τα χαμηλά δύο μηνών που παρατηρήθηκαν στις 10 Μαρτίου.

Η αστάθεια – και η προσωρινή ανακούφιση για τους ταύρους – οφείλεται σε γεγονότα στις ΗΠΑ μετά την αποτυχία μιας τράπεζας και το αναγκαστικό κλείσιμο μιας άλλης.

Η Silicon Valley Bank (SVB) και η Signature Bank είναι τα τελευταία θύματα σε μια βίαιη χρονιά για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάτω από τα αυξανόμενα επιτόκια της Fed — θα συνεχιστεί η τάση;

Παρά το γεγονός ότι η Signature είναι επικεντρωμένη στην κρυπτογράφηση και είναι μια σημαντική ράμπα από τη fiat, οι αγορές κρυπτογράφησης δεν έχουν δει μέχρι στιγμής λόγο να εγκαταλείψουν την αισιοδοξία στην προοπτική της Fed να παρέχει φρέσκα χρήματα.

Δεν πιστεύουν όλοι ότι αυτό αποτελεί «pivot» για τις αυξήσεις των επιτοκίων ή τη συνολική πολιτική.

Καθώς η σκόνη συνεχίζει να κατακάθεται και οι ειδήσεις πλημμυρίζουν από τα τρέχοντα γεγονότα, εδώ θα δούμε τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του BTC βραχυπρόθεσμα.

Η Fed σώζει τους καταθέτες της Silicon Valley Bank

Η ιστορία της στιγμής είναι, φυσικά, το αποτέλεσμα από την πτώχευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις 10 Μαρτίου.

Καταπίνοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις, η SVB αναγκάστηκε να υποστεί τεράστια ζημιά 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων χάρη στη στάθμευση των καταναλωτικών κεφαλαίων σε τίτλους που καλύπτονται από στεγαστικά δάνεια, η τιμή των οποίων υπέστη επίσης κατά τη διάρκεια των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed.

Σύντομα ξεκίνησε ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας καθώς οι καταθέτες ανησυχούσαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά σχετικά με τη ρευστότητα. Όλοι προσπάθησαν να αποχωρήσουν από την SVB αμέσως, και τα κεφάλαια δεν ήταν διαθέσιμα, με αποτέλεσμα την πώληση περιουσιακών στοιχείων με ζημία και έναν γύρο έκτακτης χρηματοδότησης που τελικά απέτυχε.

Το αποτέλεσμα προέκυψε από την παρέμβαση της Fed για να σταματήσει τα χρήματα των καταθετών. Στις 12 Μαρτίου, ανακοίνωσε το «Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Τραπεζικής Χρηματοδότησης» (BTFP).

«Οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα χρήματά τους από τη Δευτέρα 13 Μαρτίου», επιβεβαίωσε μια συνοδευτική κοινή δήλωση από το Υπουργείο Οικονομικών, το Διοικητικό Συμβούλιο της Fed και την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).

«Καμία ζημιά που σχετίζεται με την εξυγίανση της Silicon Valley Bank δεν θα βαρύνει τον φορολογούμενο».

Όπως έσπευσαν να επισημάνουν οι σχολιαστές της αγοράς, η απόφαση ουσιαστικά σηματοδοτεί μια επιστροφή στις ενέσεις ρευστότητας της Fed – ποσοτική χαλάρωση (QE) – ενώ πριν, η ρευστότητα αποσύρονταν από την οικονομία των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία ενεργητικού κινδύνου αυξήθηκαν αμέσως στις ειδήσεις, καθώς η αύξηση της ρευστότητας αυξάνει τελικά την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο.

Τα Crypto δεν αποτέλεσε εξαίρεση, παρά το γεγονός ότι οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν το ξαφνικό κλείσιμο της Signature Bank σε μια κίνηση που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ήταν μια άμεση προσπάθεια να σταματήσουν οι αγορές κρύπτο να κεφαλαιοποιήσουν τις συνέπειες της SVB.

«Ανακοινώνουμε επίσης μια παρόμοια εξαίρεση συστημικού κινδύνου για την Signature Bank, η οποία έκλεισε σήμερα από την κρατική αρχή που την εξουσιοδότησε. Όλοι οι καταθέτες αυτού του ιδρύματος θα αποζημιωθούν. Όπως και με την απόφαση της Silicon Valley Bank, δεν θα υπάρξουν ζημιές στον φορολογούμενο», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Αντιδρώντας στη δημιουργία του BTFP, ο δημοφιλής σχολιαστής Tedtalksmacro το περιέγραψε ως μια μορφή «stealth QE».

«Η ανεπίσημη ποσοτική χαλάρωση ξεκινά τη Δευτέρα. Αυτό είναι τόσο ανοδικό», προστέθηκε μέρος των επόμενων αναρτήσεων στο Twitter .

«TL;DR ο ισολογισμός της Fed θα επεκταθεί και αυτό θα αυξήσει τη ρευστότητα σε δολάρια ΗΠΑ».

Τα κρύπτο στο σύνολό τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις τάσεις ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας – όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μεταξύ αυτών που υπογραμμίζουν αυτό είναι ο Arthur Hayes, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του derivatives exchange BitMEX, ο οποίος, σε μια ανάρτηση ιστολογίου νωρίτερα μέσα στο έτος, περιέγραψε πώς η αλλαγή των συνθηκών ρευστότητας πιθανότατα θα επηρεάσει την απόδοση του Bitcoin και των altcoin .

Ήταν εμφανώς αισιόδοξος.

«Ετοιμαστείτε για ένα ράλι με ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. MONEY PRINTER GO BRRR!!!” είπε στους οπαδούς του Twitter για το BTFP σε μία από τις πολλές αναρτήσεις στις 12 Μαρτίου.

Συγκεντρώνεται η κερδοσκοπία σχετικά με το «pivot» των επιτοκίων της Fed

Με τη ρευστότητα να επιστρέφει στην αγορά, δεν ήταν απλώς να αναρωτιούνται τα κρυπτονομίσματα για την τύχη της πολιτικής ποσοτικής σύσφιξης (QT) της Fed που ίσχυε τους τελευταίους 18 μήνες.

Η κερδοσκοπία ήταν αχαλίνωτη την ημέρα που η απόφαση αυτού του μήνα για προσαρμογές των επιτοκίων μπορεί να οδηγήσει είτε σε μείωση είτε να δει τη Fed να αφήνει το τρέχον επιτόκιο αμετάβλητο.

Προηγουμένως, οι αγορές κινούνταν μεταξύ 0,25% και 0,5% αύξησης στο επιτόκιο αναφοράς στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) στις 22 Μαρτίου.

«Υπό το πρίσμα του στρες στο τραπεζικό σύστημα, δεν αναμένουμε πλέον από το FOMC να πραγματοποιήσει αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή του στις 22 Μαρτίου», έγραψε ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius, σε σημείωμα στις 12 Μαρτίου, σύμφωνα με το CNBC και άλλους .

Ο David Ingles, ο αρχισυντάκτης αγορών στο Bloomberg TV, ερμήνευσε τα σχόλια ως η Goldman να θεωρεί τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) ως «μη συμβάν».

Ο Michaël van de Poppe, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της trading firm Eight, κοίταξε πιο κοντά, σημειώνοντας ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα παράγει έναν άλλο καταλύτη τιμών με τη μορφή των στοιχείων πληθωρισμού ΔΤΚ του Φεβρουαρίου.

«Το «QE» και το «Bailout» για τις τράπεζες, που σημαίνει προσωρινή ανακούφιση + πιθανό καλό ΔΤΚ και όχι άλλες αυξήσεις επιτοκίων (ή 25 bps) είναι καύσιμο», έγραψε ως μέρος των σχολίων στο Twitter στις 13 Μαρτίου.

«Οι αγορές περιμένουν τώρα το CPI να δώσει το πράσινο φως», συνέχισε ο δημοφιλής λογαριασμός συναλλαγών και ανάλυσης Daan Crypto Trades .

“Αν ο ΔΤΚ έρθει σε υψηλά επίπεδα, θα δούμε κάποιο χάος, καθώς θα έχουμε ουσιαστικά έναν αυξανόμενο ΔΤΚ + χαλάρωση της Fed.

Πιο προσεκτικός ήταν ο Alasdair Macleod, ο οποίος, υπό το φως της απόφασης για το BTFP, προειδοποίησε να μην υποθέσουμε ότι η Fed εγκατέλειψε οριστικά το QT.

«Η αρχική αντίδραση της αγοράς στην τραπεζική κρίση βασίζεται στον αντιληπτό άξονα της Fed. Αλλά αυτό μπορεί να είναι λάθος», έγραψε στο Twitter .

“Ανεξάρτητα από τη νομισματική πολιτική της Fed, η συρρίκνωση των τραπεζικών πιστώσεων ανεβάζει την τιμή των δανείων, αν μπορείς να πάρεις δάνειο.Παρακολουθήστε τις αγορές χρήματος!”

Σύμφωνα με το FedWatch Tool του Ομίλου CME, οι συνολικές προσδοκίες εξακολουθούσαν να ευνοούν μια περαιτέρω αύξηση αντί για ένα στάσιμο επιτόκιο αναφοράς στις 22 Μαρτίου. Ωστόσο, το 0,5% ήταν εκτός τραπεζιού.

Διάγραμμα πιθανοτήτων επιτοκίων στόχου της Fed. Πηγή: CME Group

Η τιμή του BTC ανεβαίνει στα $22.7K σε μια εκπληκτική επιστροφή

Με αυτό, το Bitcoin ήταν σαφώς ανοδικό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ασίας στις 13 Μαρτίου.

Εν όψει του ανοίγματος της Wall Street, το BTC/USD διαπραγματευόταν περίπου στα 22.100 δολάρια τη στιγμή της σύνταξης, έχοντας φτάσει σε τοπικά υψηλά των 24.100 δολαρίων στο Bitstamp, σύμφωνα με TradingView .

Το μεγαλύτερο μέρος της ανάκαμψης από τα χαμηλά της 10ης Μαρτίου κάτω των 20.000 δολαρίων ήρθε μετά την ανακοίνωση ρευστότητας της Fed, αλλά αυτό διέγραψε εντελώς κάθε ίχνος της κατάρρευσης της SVB.

Γράφημα κεριών BTC/USD 1 ώρας (Bitstamp). Πηγή: TradingView

«Το Bitcoin ανέκαμψε από τη μεγαλύτερη κατάρρευση τραπεζών των ΗΠΑ από το 2008… σε μόλις 3 ημέρες», συνόψισε ο δημοφιλής σχολιαστής Bitcoin Archive .

Μεταξύ των trader, οι στόχοι παρέμειναν ποικίλοι καθώς η μεταβλητότητα κινήθηκε πάνω-κάτω BTC/USD πριν από το άνοιγμα.

Ο Van de Poppe υποστήριξε ότι 21.300 δολάρια πρέπει να διατηρηθούν για να διευκολυνθεί μια μακρά διαπραγμάτευση, δυνητικά φτάνοντας τα 23.700 δολάρια.

«Η ρευστότητα 22,7 χιλιάδων φαίνεται ώριμη για ανάληψη», συνέχισε ο συνάδελφος έμπορος Crypto Chase .

“Για τυχόν local longs, οι στάσεις κάτω από τις 21Κ θα πρέπει να είναι safe IMO. Πίσω κάτω από εκεί δεν θα είχε πολύ νόημα για μένα, αν αυτό πρόκειται να συνεχίσει να σκίζει”.

Ο trader πλήρους απασχόλησης Jackis  σημείωσε ότι το χαμηλό της περασμένης εβδομάδας ήταν ακριβώς ίσο με το επίπεδο 0,618 Fibonacci retracement από τα υψηλά του 2023 πάνω από τα 25.000 $.

“Δεν υπάρχει έκπληξη που αντλούμε σημαντική μηνιαία υποστήριξη”, πρόσθεσε ο Credible Crypto σχετικά με την τρέχουσα συμπεριφορά τιμών σε χρονικά πλαίσια 4 ωρών.

Έτσι, το εβδομαδιαίο κλείσιμο του Bitcoin έφτασε πολύ υψηλότερα από το αναμενόμενο σε περισσότερα από 22.000 δολάρια. Για τον trader και αναλυτή Rekt Capital, αυτό «πιθανότατα» έβαλε αμοιβή στο πτωτικό μοτίβο διπλής κορυφής που προηγουμένως ίσχυε σε εβδομαδιαία χρονοδιαγράμματα.

«Το εβδομαδιαίο κλείσιμο άνω των 21770$ πιθανότατα ακυρώνει το Double Top», μέρος ενός tweet στις 12 Μαρτίου έγραφε .

Ωστόσο, περαιτέρω ανάλυση έδωσε τον Απρίλιο ως το πλησιέστερο σημείο που το Bitcoin θα μπορούσε να αρχίσει να επηρεάζει μια πιο μακροπρόθεσμη αλλαγή τάσης.

“Εφόσον υπάρχουν ~ 20.000$, το $BTC έχει την ευκαιρία να αμφισβητήσει την Πτωτική Τάση Μακροεντολών τις επόμενες εβδομάδες και πάλι Το νωρίτερο αυτόν τον Απρίλιο.”

Γράφημα με σχολιασμό BTC/USD. Πηγή: Rekt Capital/ Twitter

Το USDC ανέκτησε τον δεσμό του 1 δολαρίου

Σε ένα νήμα στο Twitter στις 12 Μαρτίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος Jeremy Allaire επιβεβαίωσε ότι η BNY Mellon και ένας ανώνυμος νέος τραπεζικός συνεργάτης θα αναλάμβαναν τη σκυτάλη από εκεί που η Signature και η SVB σταμάτησαν ξαφνικά.

«Η εμπιστοσύνη, η ασφάλεια και η δυνατότητα εξαργύρωσης 1:1 όλων των USDC που κυκλοφορούν είναι υψίστης σημασίας για την Circle, ακόμη και ενόψει της μετάδοσης των τραπεζών που επηρεάζουν τις αγορές κρύπτο», πρόσθεσε σε ένα δελτίο τύπου, επαινώντας τις ενέργειες της Fed και των νομοθετών των ΗΠΑ .

Το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο των ΗΠΑ, το Coinbase,  επιβεβαίωσε ότι οι μετατροπές USDC θα ξεκινούσαν στις 13 Μαρτίου.

«Παρά τις αναταράξεις που έχουμε δει στον παραδοσιακό τραπεζικό τομέα πρόσφατα, η Coinbase συνεχίζει να λειτουργεί ως συνήθως. Στην Coinbase όλα τα κεφάλαια πελατών συνεχίζουν να είναι ασφαλή και προσβάσιμα, συμπεριλαμβανομένων των μετατροπών USDC που θα συνεχιστούν τη Δευτέρα», ανέφερε στο Twitter.

Άλλα μεγάλα stablecoins, τα οποία είχαν ξεκολλήσει σε συνδυασμό με το USDC , προσπάθησαν επίσης να ανακτήσουν δεσμούς δολαρίου, με το Dai στα $0,989 και USDD στα $0,986.

Ο Changpeng Zhao, διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου παγκόσμιου ανταλλακτηρίου, Binance, ανακοίνωσε επιπλέον τη μετατροπή ορισμένων από τα επώνυμα stablecoin του, Binance USD, σε Bitcoin, Ether και BNB ως μέρος του υφιστάμενου “Industry Recovery Fund”.

«Με σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια ανεκμετάλλευτα, αυτό σημαίνει ότι η αγορά θα έχει ακραίες αγοραστικές πιέσεις σύντομα», μέρος μιας αντίδρασης από τον ερευνητή δεδομένων on-chain, The Data Nerd .

Το κλίμα ανακάμπτει καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος “βραχυπρόθεσμης συμπίεσης”

Σε μια αντανάκλαση του βαθμού στον οποίο το συναίσθημα της αγοράς κρυπτονομισμάτων παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητο σε μακροοικονομικά γεγονότα, ο δείκτης Crypto Fear & Greed επέστρεψε στον «φόβο» για πρώτη φορά σε δύο μήνες στις 10 Μαρτίου.

Τα τελευταία γεγονότα σημείωσαν μια δραματική ανατροπή, με τη βαθμολογία του Δείκτη να πηγαίνει από 33/100 σε 49/100 – ταξινομημένα ως “ουδέτερα” – σε μια μέρα.

Crypto Fear & Greed Index (στιγμιότυπο οθόνης). Πηγή: Alternative.me

Στα derivatives exchanges, ωστόσο, η πτώση παραμένει. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα επιτόκια χρηματοδότησης έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον απόηχο της κατάρρευσης της FTX τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία αναλύσεων Glassnode .

“Οι longs πληρώνονται για να είναι long”, συνόψισε ο Tedtalksmacro. .

Διάγραμμα επιτοκίων χρηματοδότησης μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin. Πηγή: Glassnode

Τα υπερβολικά αρνητικά επιτόκια χρηματοδότησης έχουν την ικανότητα να προκαλέσουν “short squeeze” ” – ένα γεγονός όπου τα σορτς ρευστοποιούνται μαζικά  σε ένα ντόμινο που μοιάζει με καταρράκτη, καθώς η πλειοψηφία της αγοράς αναμένει ότι η τιμή θα συνεχίσει να πέφτει.

Διάγραμμα ρευστοποιήσεων κρύπτο. Πηγή: Coinglass

Οι διασταυρούμενες βραχυπρόθεσμες ρευστοποιήσεις ανήλθαν ήδη σε περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια μόνο στις 12 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία της Coinglass, με τον απολογισμό της 13ης Μαρτίου στα 39 εκατομμύρια δολάρια.

Οι απόψεις, οι σκέψεις και οι απόψεις που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά των συγγραφέων και δεν αντικατοπτρίζουν ούτε αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις απόψεις και τις απόψεις του CryptoNea.gr

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://cointelegraph.com/news/fed-starts-stealth-qe-5-things-to-know-in-bitcoin-this-week

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: