Η προτεινόμενη νομοθεσία κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ για να σταματήσει την ανάπτυξη ενός ψηφιακού δολαρίου

Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών προωθεί επί του παρόντος νομοθεσία με σκοπό την αντιμετώπιση της πιθανής εισαγωγής ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC).

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του προέδρου της επιτροπής Patrick McHenry, αποκαλύφθηκε ότι στις 20 Σεπτεμβρίου η επιτροπή θα συνέλθει για να συζητήσει δύο σημαντικά νομοσχέδια που σχετίζονται με το μελλοντικό ψηφιακό δολάριο. Αυτές οι συνεδριάσεις, γνωστές ως markups, διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη νομοθετική διαδικασία, επιτρέποντας στους νομοθέτες να εξετάζουν και να βελτιώνουν τις λεπτομέρειες των προτεινόμενων νομοσχεδίων πριν αυτά προχωρήσουν στο βήμα της Βουλής για περαιτέρω εξέταση.

Ένα από τα καίρια νομοσχέδια που θα εξεταστούν είναι ο νόμος για την πρόληψη του πιλοτικού ψηφιακού δολαρίου, γνωστός και ως H.R. 3712. Η νομοθεσία αυτή, που εισήχθη από τον αντιπρόσωπο Alex Mooney τον Μάιο, επιδιώκει να περιορίσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από την έναρξη πιλοτικών προγραμμάτων που αποσκοπούν στη δοκιμή CBDCs, εκτός εάν έχει ρητή εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο. Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την επιθυμία για εποπτεία και συμμετοχή του Κογκρέσου σε κάθε σημαντική εξέλιξη που αφορά το ψηφιακό νόμισμα.

Παρόλο που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα διαβεβαίωσε πρόσφατα ότι δεν έχει καταλήξει σε οριστική απόφαση σχετικά με την έκδοση ενός CBDC, υποδεικνύοντας ότι θα το έκανε μόνο με ρητή νομική εξουσιοδότηση, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο έχει προσλάβει ενεργά τεχνικό εμπειρογνωμόνων για ένα έργο σχετικό με το CBDC τους τελευταίους μήνες. Η πρόσληψη αυτή υποδηλώνει ότι η πιθανότητα ενός ψηφιακού δολαρίου εξακολουθεί να αποτελεί θέμα εξέτασης και διερεύνησης στο πλαίσιο του συστήματος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Το δεύτερο υπό εξέταση νομοθέτημα αφορά την τροποποίηση του νόμου για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve Act). Η τροποποίηση αυτή αποσκοπεί στον περιορισμό της δυνατότητας των ομοσπονδιακών αποθεματικών τραπεζών να προσφέρουν άμεσα συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες σε μεμονωμένους καταναλωτές. Επιπλέον, προτείνει περιορισμούς στη χρήση των CBDCs για σκοπούς νομισματικής πολιτικής και άλλες συναφείς λειτουργίες.

Το νομοσχέδιο αναφέρει ρητά: “Μια Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεματικών δεν μπορεί να προσφέρει ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας ή οποιοδήποτε ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που είναι ουσιαστικά παρόμοιο με οποιοδήποτε άλλο όνομα ή ετικέτα, έμμεσα σε ένα άτομο μέσω ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ή άλλου διαμεσολαβητή”. Αυτή η διατύπωση υπογραμμίζει την πρόθεση της επιτροπής να θεσπίσει σαφείς περιορισμούς στη διανομή και τη χρήση των CBDCs.

Η έννοια του ψηφιακού δολαρίου έχει προκαλέσει σημαντική συζήτηση και διαμάχη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξέχουσες προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένων των υποψηφίων προέδρων Robert F. Kennedy Jr. και Ron DeSantis, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την ενδεχόμενη εισαγωγή ενός CBDC στη χώρα, επικαλούμενοι κυρίως ανησυχίες που σχετίζονται με το οικονομικό απόρρητο. Αντιθέτως, οι υποστηρικτές των CBDC υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παγκόσμια θέση του δολαρίου ΗΠΑ και να προωθήσουν περαιτέρω την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων εντός της χώρας.

Συνοψίζοντας, η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών λαμβάνει σημαντικά μέτρα για τη διαβούλευση και τη διαμόρφωση του μέλλοντος του ψηφιακού νομίσματος στη χώρα. Η προτεινόμενη νομοθεσία αντικατοπτρίζει τη δέσμευση να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας υπόκειται στην εποπτεία του Κογκρέσου και στην τήρηση νομικών πρωτοκόλλων. Το αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων θα έχει αναμφίβολα εκτεταμένες επιπτώσεις για το μέλλον της ψηφιακής χρηματοδότησης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: