Η BIS αποκαλύπτει ένα ισχυρό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων σε CBDCs

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), ένα ίδρυμα που ανήκει στις συνιστώσες κεντρικές τράπεζες, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που έχει σχεδιαστεί για την προστασία των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών (CBDC) από απειλές κυβερνοασφάλειας. Το πλαίσιο, που δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουλίου, αντιμετωπίζει τον αυξανόμενο κίνδυνο παραβίασης της ασφάλειας που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα συστήματα CBDC.

Η BIS υπογράμμισε τη σημασία του να διδαχθούμε από τα πρόσφατα περιστατικά στον χώρο της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi), όπου οι παραβιάσεις έξυπνων συμβολαίων οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες αξίας. Τα περιστατικά αυτά χρησιμεύουν ως έντονη υπενθύμιση των δυνητικών κινδύνων ασφαλείας που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα συστήματα CBDC.

Το πλαίσιο επικεντρώνεται στη διασφάλιση της εμπιστευτικότητας, της ακεραιότητας και της διαθεσιμότητας των συναλλαγών CBDC. Τονίζει την ανάγκη τα CBDC να διαθέτουν δυναμική επεκτασιμότητα για να αντιμετωπίζουν ξαφνικές αυξήσεις στον όγκο των συναλλαγών, να εξαλείφουν τα ενιαία σημεία αποτυχίας, να λειτουργούν συνεχώς χωρίς διακοπές και να παραμένουν λειτουργικά ακόμη και σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας των υποκείμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Το πλαίσιο, το οποίο ονομάζεται “Prepare, Identify, Protect, Detect, Respond, Recover, and Adapt”, περιγράφει συνολικά 104 στόχους ελέγχου. Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν μέτρα όπως η εφαρμογή μιας λειτουργίας παρακολούθησης και ειδοποίησης 24 ώρες το 24ωρο, η διεξαγωγή ενδελεχών αξιολογήσεων ασφαλείας των κρυπτογραφικών κλειδιών και η χρήση υπηρεσιών προστασίας από κατανεμημένη άρνηση παροχής υπηρεσιών (DDoS) για τον περιορισμό του όγκου της κίνησης του δικτύου.

Για την αποτελεσματική εφαρμογή του πλαισίου, η BIS συνιστά τη σύσταση μιας ανώτερης ηγεσίας και ενός διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, τον διορισμό ενός επικεφαλής ασφαλείας και τη συγκρότηση διαφόρων ομάδων πληροφορικής, ασφάλειας και ενδιαφερομένων μερών.

Παρότι επιδεικνύει προσοχή όσον αφορά την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση, η BIS έχει υποστηρίξει σταθερά την υιοθέτηση των CBDCs. Τον Ιούνιο, το ίδρυμα δημοσίευσε μια πρόταση ενιαίου λογιστικού βιβλίου με στόχο τη διευκόλυνση των διασυνοριακών συναλλαγών που αφορούν συμβολαιοποιημένα περιουσιακά στοιχεία. Επιπλέον, η BIS ολοκλήρωσε πρόσφατα μια πρωτοβουλία distributed ledger technology σε συνεργασία με την Τράπεζα της Αγγλίας.

Με την εισαγωγή αυτού του ισχυρού πλαισίου, η ΤτΕ στοχεύει να ενισχύσει την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των CBDCs, προωθώντας την εμπιστοσύνη στο τοπίο των ψηφιακών νομισμάτων. Το πλαίσιο θέτει τις βάσεις για ισχυρές πρακτικές κυβερνοασφάλειας που θα είναι ζωτικής σημασίας καθώς τα CBDCs συνεχίζουν να εξελίσσονται και να αποκτούν εξέχουσα θέση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: