Bitcoin ETFs: Προσδοκίες της πρώτης ημέρας

Δέκα χρόνια δημιουργίας: Τι έρχεται στη συνέχεια;

Μετά από μια δύσκολη δεκαετία προσπαθειών, τα spot ETFs bitcoin έλαβαν επιτέλους έγκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευσή τους το πρωί της Πέμπτης.

Μετά το πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) το απόγευμα της Τετάρτης, τα πολυαναμενόμενα αυτά προϊόντα θα κάνουν το ντεμπούτο τους στις αμερικανικές αγορές που διαχειρίζονται οι NYSE, Cboe Global Markets και Nasdaq. Θα υποστηρίζονται από μεγάλες εταιρείες συναλλαγών που έχουν δεσμευτεί να παρέχουν ρευστότητα.

Τεχνικά, η διαπραγμάτευση θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τις 4 π.μ. ET (09:00 UTC), όταν ανοίγουν τα αμερικανικά χρηματιστήρια, πολύ πριν από τις περίφημες καθημερινές τελετές έναρξης που πραγματοποιούνται 5 ½ ώρες αργότερα.

Αυτά τα ETFs προσφέρουν την ευκαιρία σε σχεδόν κάθε πελάτη λιανικής να αποκτήσει έκθεση στην τιμή του bitcoin χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές εφαρμογές και τους λογαριασμούς χρηματιστηριακών συναλλαγών τους, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επενδύσουν στο bitcoin χωρίς να χρειάζεται να περιηγηθούν στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Η Cynthia Lo Bessette, επικεφαλής της διαχείρισης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της Fidelity, ενός από τους εκδότες των bitcoin ETF, σημείωσε ότι τα νέα αυτά προϊόντα διαφέρουν από τα 2021 εγκεκριμένα αμερικανικά bitcoin futures ETF, καθώς επενδύουν απευθείας στο ίδιο το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο. Η ίδια δήλωσε: “Πιστεύουμε εδώ και καιρό ότι ένα προϊόν διαπραγματεύσιμο σε τιμές spot θα ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για τους επενδυτές να αποκτήσουν έκθεση στο bitcoin”.

Εκπρόσωπος της Cboe Global Markets τόνισε ότι αυτά τα ETF προσφέρουν στους επενδυτές ένα “διαφανές και ρυθμιζόμενο” μέσο για την παρακολούθηση της τιμής του bitcoin, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς την καθιέρωση του κρυπτονομίσματος ως εμπορεύσιμης κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων.

Η ρευστότητα αποτελεί βασικό παράγοντα, με 11 spot bitcoin ETFs να είναι πλέον διαθέσιμα, ορισμένα από τα οποία έχουν ήδη προσελκύσει περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από την έναρξη. Οι πάροχοι ρευστότητας και οι market makers προετοιμάζονται επιμελώς για αυτή την ημέρα, διασφαλίζοντας ότι η αγορά bitcoin παραμένει αποτελεσματική εν μέσω της αναμενόμενης αύξησης του ενδιαφέροντος.

Ο Douglas Yones, επικεφαλής του τμήματος Exchange Traded Products του NYSE, υπογράμμισε τις φυσικές αντισταθμίσεις που είναι διαθέσιμες στους market makers, αναμένοντας μια δυναμική και ρευστή αγορά από την αρχή.

Η BlackRock, για παράδειγμα, θα αξιοποιήσει τη συνεργασία της με την Coinbase για τη διαχείριση της ρευστότητας. Αν και οι λεπτομέρειες σχετικά με τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία κατά την έναρξη λειτουργίας παραμένουν αδιευκρίνιστες, η εταιρεία είχε προηγουμένως αποκαλύψει μια επένδυση seeding ύψους 100.000 δολαρίων.

Ο David Mann, επικεφαλής των προϊόντων ETF και των κεφαλαιαγορών της Franklin Templeton, πρότεινε ότι ενώ θα υπάρξει σημαντικός ενθουσιασμός την πρώτη ημέρα, ενδέχεται να υπάρξει σταδιακή αύξηση του ενδιαφέροντος και των επενδύσεων. Οι επενδυτές είναι πιθανό να διεξάγουν ενδελεχείς ελέγχους πριν δεσμευτούν, διασφαλίζοντας ότι αισθάνονται άνετα με τη συμπεριφορά του ETF.

Ο Robert Mitchnick της BlackRock υπογράμμισε το “μακρύ ταξίδι” που έχουν μπροστά τους οι επενδυτές, ιδίως οι σύμβουλοι περιουσίας, οι οποίοι ενδέχεται να αποτελέσουν σημαντικό επενδυτικό κανάλι για το ETF. Αναμένονται συζητήσεις εκπαίδευσης και καταλληλότητας μεταξύ συμβούλων και πελατών πριν από την πραγματοποίηση σημαντικών χορηγήσεων.

Οι θεσμικοί επενδυτές, επίσης, θα χρειαστούν το χρόνο τους για να αξιολογήσουν αυτές τις νέες λύσεις έκθεσης, καθώς δεν είχαν βιώσιμες επιλογές για έκθεση στο bitcoin στο παρελθόν. Συνολικά, η κυκλοφορία των spot ETFs bitcoin στις ΗΠΑ σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή, αλλά ο δρόμος προς την ευρεία υιοθέτηση μπορεί να είναι πιο σταδιακός από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: