Απάτη κρυπτονομισμάτων: Ένα μικρό κλάσμα μεταξύ των τεράστιων παράνομων δραστηριοτήτων αξίας 3,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε παραδοσιακά συστήματα Fiat

Εν μέσω της εντυπωσιακής δίκης FTX/Sam Bankman-Fried και των κυματισμών που δημιουργεί στην αγορά κρυπτονομισμάτων, μια βαθύτερη διερεύνηση αποκαλύπτει αποχρώσεις που έχουν παραβλεφθεί. Η κυρίαρχη αφήγηση συχνά εστιάζει στο εξελισσόμενο τοπίο των κρύπτο, ζωγραφίζοντας μια εικόνα δημιουργικής καταστροφής. Ωστόσο, αυτή η αφήγηση είναι πολύ πιο σύνθετη από μια απλή διχοτόμηση εποικοδομητικών έναντι καταστροφικών δυνάμεων.

Μια κρίσιμη πτυχή που έχει σε μεγάλο βαθμό επισκιαστεί είναι το πλαίσιο που παρέχουν οι ποσοτικές μετρήσεις, ρίχνοντας φως σε μια σειρά από τάσεις που επιμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ενώ ο κλάδος των κρύπτο διανύει πράγματι μια μετασχηματιστική φάση, οι καταστροφικές τάσεις δεν είναι ενδεικτικές της εγγενούς απάτης στο πεδίο των κρύπτο. Αντιθέτως, αποτελούν συνδυασμό παραγόντων, όπως η συχνότητα των περιστατικών κυβερνοασφάλειας και οι μακροπρόθεσμες ανησυχίες για την ασφάλεια που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum, τα μεγάλα ανταλλακτήρια κρύπτο και η ανησυχητική αύξηση των πληρωμών ransomware.

Για να παράσχει μια ευρύτερη προοπτική, ο Dr. Andrzej Gwizdalski από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας συγκέντρωσε στοιχεία από αξιόπιστες πηγές όπως τα Ηνωμένα Έθνη, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Chainalysis. Οι εκθέσεις αυτές ανέδειξαν συγκλονιστικά στοιχεία που σχετίζονται με παράνομες δραστηριότητες στα παραδοσιακά συστήματα fiat. Σύμφωνα με τις εκθέσεις αυτές, τα παραδοσιακά fiat νομίσματα, όπως το δολάριο ΗΠΑ, εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες ύψους περίπου 3,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως – πάνω από 100 φορές περισσότερα από τα συγκριτικά ασήμαντα 20 δισεκατομμύρια δολάρια που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα.

Η διαφθορά, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η δωροδοκία, η κλοπή, η φοροδιαφυγή και άλλες παράνομες οικονομικές δραστηριότητες κοστίζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες το ιλιγγιώδες ποσό των 1,26 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, το οποίο ισοδυναμεί με τις συνολικές οικονομίες της Ελβετίας, της Νότιας Αφρικής και του Βελγίου. Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν τη διάχυτη φύση των οικονομικών εγκλημάτων στα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η χρήση κρυπτονομισμάτων για παράνομους σκοπούς είναι εγγενώς επικίνδυνη και απερίσκεπτη, δεδομένης της διαφανούς φύσης των συναλλαγών blockchain. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που διαμορφώνουν κανονισμούς για τα κρύπτο θα πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι, αντιμετωπίζοντας τα πραγματικά ζητήματα εντός των παραδοσιακών συστημάτων και όχι στοχεύοντας αδιακρίτως τη βιομηχανία κρύπτο.

Κοιτάζοντας μπροστά, η βιομηχανία κρύπτο και blockchain έχει επιδείξει ανθεκτικότητα εν μέσω εκτεταμένης απάτης και καταστροφής πλούτου. Η περίοδος της δημιουργικής καταστροφής στο blockchain, αν και αποτελεί πρόκληση, δεν έχει ακυρώσει τη θεμελιώδη πρόταση αξίας των τεχνολογιών blockchain και Web3. Καινοτομίες όπως τα ICOs και τα NFTs μπορεί να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμες οπισθοδρομήσεις, αλλά οι βασικές τεχνολογίες παραμένουν άθικτες. Σημαντικοί οργανισμοί διερευνούν ενεργά πρωτοβουλίες blockchain και σημαντικοί παίκτες όπως η SWIFT εμβαθύνουν σε μοντέλα blockchain.

Η επιτυχία αυτών των πρωτοβουλιών εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί προσεγγίζουν τον κίνδυνο Web3 και πραγματοποιούν επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των red teaming, των ελέγχων συμβάσεων και των προσαρμοστικών προγραμμάτων πληροφοριών για απειλές. Παρά τις προκλήσεις και τις “jagged transitions” που είναι συνυφασμένες με την υιοθέτηση ανατρεπτικών τεχνολογιών, η αφήγηση ότι τα κρυπτονομίσματα είναι εγγενώς δόλια είναι αβάσιμη. Η στρατηγική σκέψη και οι τεχνολογικές εξερευνήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν με καθαρή οπτική, εστιάζοντας στα πραγματικά ζητήματα που υπάρχουν, αντί να υποκύπτουν σε αρνητικές αντιλήψεις και αφηγήσεις.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: