Το Bitcoin (BTC) ξεκινά την πρώτη πλήρη εβδομάδα του Αυγούστου με ένα σημαντικό σοκ, καθώς οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές υφίστανται μια άνευ προηγουμένου διόρθωση. Η πτώση της τιμής του BTC αιφνιδιάζει τους πάντες, καθώς το BTC/USD πέφτει στο χαμηλότερο σημείο του από τον Φεβρουάριο.
Με πτώση σχεδόν 18.000 δολαρίων μέσα σε λίγες ημέρες, το Bitcoin αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πτώσης των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου παγκοσμίως, καθώς οι φόβοι για ύφεση ελλοχεύουν πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ραγδαία αλλαγή στο κλίμα της αγοράς κρυπτονομισμάτων είναι εντυπωσιακή – μόλις πριν από μία εβδομάδα, το Bitcoin πλησίαζε τα 70.000 δολάρια, με τους αναλυτές να προβλέπουν νέα υψηλά όλων των εποχών.
Τώρα 25% χαμηλότερα, η δράση της τιμής του BTC προκαλεί τη ρευστοποίηση θέσεων long αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Τα altcoins έχουν ακόμη χειρότερες επιδόσεις, με το Ethereum, το μεγαλύτερο altcoin, να υποχωρεί σχεδόν 40% την ίδια περίοδο. Το ιαπωνικό χρηματιστήριο έχει υποστεί σημαντικότερες απώλειες από το BTC/USD, αναδεικνύοντας τον παγκόσμιο χαρακτήρα της τρέχουσας προσαρμογής της αγοράς.
Το μέλλον είναι αβέβαιο και οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων ανησυχούν κυρίως για την εύρεση του πυθμένα της αγοράς. Το Bitcoin έπεσε και πάλι κάτω από διάφορα επίπεδα στήριξης της αγοράς ταύρων, προκαλώντας σημαντικές μη πραγματοποιημένες απώλειες για πολλούς κατόχους. Ορισμένοι πιστεύουν ότι μόνο η παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι αυτή η διόρθωση των μετοχών ήταν αναπόφευκτη παρά τη σοβαρότητά της.
1. Η τιμή του Bitcoin πέφτει κάτω από $50K σε σοβαρό Crypto Crash
Οι ταύροι του Bitcoin αντιμετωπίζουν σημαντικές απώλειες στο σημερινό περιβάλλον. Το BTC/USD διαπραγματεύεται σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και 25 εβδομάδες, με τις ρευστοποιήσεις κρυπτονομισμάτων να ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια τις τελευταίες 24 ώρες, όπως επιβεβαίωσε η CoinGlass.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων έχασε πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε τρεις ημέρες, σημειώνοντας νέο ετήσιο ρεκόρ. Τα δεδομένα του TradingView δείχνουν ότι το Bitcoin έφτασε σε χαμηλά επίπεδα των 49.647 δολαρίων στο Bitstamp, ένα επίπεδο που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά στις 14 Φεβρουαρίου.
Ο Michaël van de Poppe, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της MNTrading, σημείωσε τις σοβαρές απώλειες της αγοράς, οι οποίες επιταχύνθηκαν με την πρώτη ασιατική συνεδρίαση της εβδομάδας. Treaders όπως ο Jelle και Credible Crypto εξέφρασαν την ανησυχία τους και την ελπίδα ότι η στήριξη γύρω από τα 50.000 δολάρια θα αντέξει.
Ο βετεράνος trader Peter Brandt προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να σημειωθούν περαιτέρω μειώσεις από τα τρέχοντα επίπεδα, περιγράφοντας την κατάσταση ως μια “τρελή Κυριακή” που οδηγεί σε μια ακόμη πιο ταραχώδη εβδομάδα.
2. Η πώληση της Apple του Μπάφετ προσθέτει δριμύτητα στο ξεπούλημα των μετοχών
Η πτώση των κρυπτονομισμάτων αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές. Ο ιαπωνικός Nikkei βίωσε μια βουτιά-ρεκόρ, με τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση στην ιστορία του, ξεπερνώντας το κραχ της “Μαύρης Δευτέρας” του 1987. Η μετάδοση εξαπλώνεται, με τη Νότια Κορέα να σταματά όλες τις εντολές πώλησης εν μέσω πανικού στην αγορά.
Στις ΗΠΑ, η μετοχή της Nvidia, μια πρόσφατη υπεραπόδοση, έχει υποχωρήσει κατά 30% από το ιστορικό υψηλό του Ιουνίου, διαγράφοντας μια τεράστια κεφαλαιοποίηση ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η απώλεια είναι πιο σημαντική από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της Tesla και της Walmart μαζί. Η Berkshire Hathaway του Warren Buffett πούλησε σχεδόν το 50% της συμμετοχής της στην Apple το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί μια έξυπνη κίνηση δεδομένων των σημερινών συνθηκών της αγοράς.
3. Η Fed συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση καθώς τα επιτόκια παραμένουν υψηλά
Ο τελευταίος πανικός αυξάνει την πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία αποφάσισε πρόσφατα να διατηρήσει τα υψηλά επιτόκια, αφήνοντας υπονοούμενα για πιθανή μείωση τον Σεπτέμβριο. Οι αγορές ανέμεναν 100% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων, ευνοώντας τη μείωση κατά 0,25%.
Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία από το εργαλείο FedWatch Tool της CME Group δείχνουν μια μετατόπιση των προσδοκιών, με 96,5% πιθανότητα μεγαλύτερης μείωσης κατά 0,5%. Αυτό αντανακλά την αυξανόμενη πίεση προς τους αξιωματούχους της Fed να προστατεύσουν την οικονομία από τις επιπτώσεις της παρατεταμένης “γερακίστικης” πολιτικής. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η Fed άργησε να αντιδράσει κατάλληλα στην οικονομική κατάσταση.
4. Οι συμμετοχές κερδοσκόπων Bitcoin υφίστανται μεγάλες απώλειες
Το BTC/USD έχει πέσει κάτω από πολλά βασικά επίπεδα στήριξης, πλήττοντας ιδιαίτερα τους βραχυπρόθεσμους κατόχους. Σύμφωνα με την Glassnode, η μέτρηση της αγοραίας αξίας των βραχυπρόθεσμων κατόχων προς την πραγματοποιηθείσα αξία (STH-MVRV) υποδεικνύει σημαντικές μη πραγματοποιηθείσες απώλειες για αυτή την ομάδα. Από τις 4 Αυγούστου, η μετρική βρίσκεται στο 0,88, δείχνοντας καθαρές απώλειες για τους βραχυπρόθεσμους κατόχους.
Το πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της Glassnode, “The Week Onchain”, υπογράμμισε τον κίνδυνο πωλήσεων πανικού μεταξύ αυτών των επενδυτών. Εν τω μεταξύ, οι μακροχρόνιοι κάτοχοι ή “διαμαντένια χέρια” συνεχίζουν να κρατούν, με το 45% του πλούτου του δικτύου, υποδεικνύοντας υπομονή και μακροπρόθεσμη προοπτική.
5. Καμία συζήτηση για αγορά
Το κλίμα στην αγορά κρυπτονομισμάτων έχει μετατοπιστεί πίσω στον “ακραίο φόβο”. Ο δείκτης Crypto Fear & Greed Index έπεσε στο 26/100 από τις 5 Αυγούστου, μια δραματική αλλαγή από την “ακραία απληστία” στα τέλη Ιουλίου.
Η εταιρεία ερευνών Santiment σημείωσε ότι οι συζητήσεις σχετικά με την αγορά έχουν αυξηθεί, αλλά όχι τόσο πολύ όσο αναμενόταν δεδομένης της σημαντικής πτώσης. Καθώς η αμερικανική αγορά αντιδρά στα γεγονότα της Δευτέρας, οι συναισθηματικές πωλήσεις ενδέχεται να επιταχυνθούν, δημιουργώντας ενδεχομένως τις προϋποθέσεις για ταχύτερη ανάκαμψη των τιμών κρυπτονομισμάτων.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis