Σε μια σημαντική κίνηση, ο πρόεδρος Μπάιντεν πρότεινε ένα πακέτο έκτακτης βοήθειας ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία και το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Bloomberg. Ο στόχος αυτού του πακέτου είναι διττός: να παράσχει πρόσθετη στήριξη στο Ισραήλ μετά την πρόσφατη επίθεση της Χαμάς και να συνεχίσει τη συνεχιζόμενη βοήθεια προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.
Επί του παρόντος, το Κογκρέσο των ΗΠΑ εργάζεται επιμελώς για τη διαμόρφωση ενός κοινού πακέτου έκτακτης οικονομικής βοήθειας που θα περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Ταϊβάν. Το Ισραήλ, ειδικότερα, ζήτησε επειγόντως έκτακτη στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ενισχύσει τις προσπάθειές του στη σύγκρουση με τη Χαμάς. Πηγές που γνωρίζουν την πρόταση αποκάλυψαν ότι ο Λευκός Οίκος συνδέει στρατηγικά τη βοήθεια προς τη Χαμάς με την προτεινόμενη βοήθεια προς την Ουκρανία. Η σύνδεση αυτή αποσκοπεί στην άσκηση πρόσθετης πίεσης και στη διευκόλυνση της ψήφισης του πακέτου βοήθειας για την Ουκρανία, το οποίο αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.
Ως απάντηση στην κρίση, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να επισκεφθεί αύριο το Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, θα συμμετάσχει σε συζητήσεις με το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Μετά τις συναντήσεις αυτές, ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να προβεί σε επίσημες δηλώσεις, οι οποίες πιθανότατα θα αφορούν τα πακέτα βοήθειας τόσο για το Ισραήλ όσο και για την Ουκρανία.
Είναι κρίσιμο ότι το υπό εξέταση πακέτο βοήθειας θα περιλαμβάνει επίσης χρηματοδότηση για την ασφάλεια των συνόρων. Αυτή η ένταξη θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική για να επηρεάσει τη Ρεπουμπλικανική Βουλή, η οποία έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μέτρα ασφάλειας των συνόρων. Παρόλο που το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού αρνήθηκε να παράσχει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το πακέτο, είναι προφανές ότι καταβάλλονται στρατηγικές προσπάθειες για τη συγκέντρωση υποστήριξης τόσο για το Ισραήλ όσο και για την Ουκρανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση αυτή έρχεται μετά από προηγούμενο αίτημα του Λευκού Οίκου, το οποίο ανερχόταν σε βοήθεια ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. Ωστόσο, αυτό το αρχικό αίτημα κάλυπτε μια περιορισμένη τρίμηνη περίοδο. Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ εξέφρασε την προσδοκία του ότι η κυβέρνηση θα υποβάλει το αίτημα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, δηλώνοντας: “Θα θέλαμε να προχωρήσει το συμπληρωματικό πακέτο το συντομότερο δυνατό, διότι οι ανάγκες είναι μεγάλες τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Ουκρανία”. Η ταχεία ανταπόκριση υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τη σημασία της διεθνούς υποστήριξης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis