Η Κίνα πρόκειται να εφαρμόσει κανονισμούς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) για κρυπτονομίσματα έως το 2025

Παρά την καθολική απαγόρευση της Κίνας για τη χρήση κρυπτονομισμάτων το 2021, οι χρήστες της ηπειρωτικής χώρας συνέχισαν να βρίσκουν τρόπους πρόσβασης στην αγορά κρυπτονομισμάτων, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις και την αποκεντρωμένη φύση των κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έχουν αυξηθεί, οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ετοιμάζονται να εισαγάγουν σημαντικές τροποποιήσεις στους κανονισμούς της χώρας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML), στοχεύοντας ειδικά στις συναλλαγές που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα.

Οι αναφορές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Li Qiang προήδρευσε σε εκτελεστική συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου στις 22 Ιανουαρίου για να συζητήσει τον αναθεωρημένο νόμο περί AML. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις, οι οποίες συζητούνται από το 2021, προβλέπεται να συμπεριληφθούν στη νομοθετική ατζέντα του Κρατικού Συμβουλίου το 2023, ενώ η επιβολή τους αναμένεται να γίνει έως το 2025. Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη σημαντική αναθεώρηση των κανονισμών της Κίνας για το AML από το 2007.

Οι μελετητές και οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στις συζητήσεις υπογράμμισαν το ευρύ πεδίο εφαρμογής του νόμου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση όλων των πτυχών στο αρχικό σχέδιο. Ο Wang Xin, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν σε νομικό επίπεδο τα ζητήματα που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος από κρυπτονομίσματα. Σημείωσε ότι ενώ το αναθεωρημένο σχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος από ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, οι επιχειρησιακές οδηγίες σχετικά με την κατάσχεση, τη δέσμευση, την αφαίρεση και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων παραμένουν ανεπαρκείς, με αποτέλεσμα να υπάρχει αποσύνδεση στην επιβολή.

Η απουσία σαφούς ορισμού των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της ισχύουσας κινεζικής νομοθεσίας προσθέτει πολυπλοκότητα στο ρυθμιστικό τοπίο. Ο καθηγητής Xin τόνισε τη σημασία της βελτίωσης των κανονισμών για την αποτελεσματική καταπολέμηση των δραστηριοτήτων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που συνδέονται με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Οι επικείμενες τροποποιήσεις αποσκοπούν στην επιβολή αυστηρότερων κατευθυντήριων γραμμών για τον μετριασμό των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που απορρέουν από τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα. Παρά την απαγόρευση, η αποκεντρωμένη φύση των κρυπτονομισμάτων και οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν δημιουργήσει συνεχείς προκλήσεις για τις ρυθμιστικές αρχές. Οι αναθεωρημένοι κανονισμοί για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις και να ενισχύσουν την εποπτεία του τομέα των κρυπτονομισμάτων στην Κίνα.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: