Η Κίνα εφαρμόζει πλατφόρμα βασισμένη σε blockchain για την επαλήθευση της ταυτότητας των πολιτών

Τα φιλόδοξα σχέδια της Κίνας για την αξιοποίηση της τεχνολογίας blockchain για την επαλήθευση της ταυτότητας έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την προστασία των δεδομένων. Το Blockchain-based Service Network (BSN), μια εξέχουσα πρωτοβουλία blockchain σε εθνικό επίπεδο στην Κίνα, παρουσίασε το RealDID, μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας.

Η υπηρεσία RealDID υπόσχεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με ιστότοπους, επιτρέποντας την ανώνυμη εγγραφή και σύνδεση μέσω διευθύνσεων DID και ιδιωτικών κλειδιών. Η προσέγγιση αυτή διασφαλίζει τις προσωπικές πληροφορίες, εξασφαλίζοντας σαφή διαχωρισμό μεταξύ των προσωπικών δεδομένων και των επιχειρηματικών συναλλαγών, ένα χαρακτηριστικό που έχει τραβήξει την προσοχή των υποστηρικτών της ιδιωτικής ζωής.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, οι κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως οι WeChat, Sina Weibo, Douyin, Kuaishou, Bilibili και Xiaohongshu, επέβαλαν πρόσφατα κανονισμούς που απαιτούν από τους δημιουργούς περιεχομένου με σημαντικό κοινό να αποκαλύπτουν τα πραγματικά τους ονόματα ή τα ονόματα των χρηματοδοτών τους. Η κίνηση αυτή δικαιολογήθηκε ως μέσο ενίσχυσης της αξιοπιστίας και διευκόλυνσης της δημόσιας εποπτείας.

Η BSN έχει περιγράψει το RealDID ως το πρώτο παγκοσμίως αποκεντρωμένο σύστημα ταυτότητας πραγματικών ονομάτων σε εθνικό επίπεδο. Το BSN China, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών της Κίνας σε συνεργασία με τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς China Mobile και China UnionPay, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της πρωτοβουλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το διεθνές αντίστοιχό του, το BSN Global, λειτουργεί ανεξάρτητα και διατηρεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη χρήση των κινεζικών blockchains και τις συναλλαγές με οντότητες όπως η μητρική εταιρεία της Tether, iFinex. Σε εξέλιξη βρίσκονται διακομματικές προσπάθειες για την απαγόρευση της ενασχόλησης ομοσπονδιακών κυβερνητικών αξιωματούχων με τέτοιες τεχνολογίες, προκειμένου να μετριαστούν οι πιθανοί κίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια και να προστατευθούν ευαίσθητα δεδομένα από ξένους αντιπάλους.

Είναι ενδιαφέρον ότι, παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές της Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ΗΠΑ αφαίρεσαν πρόσφατα το Ινστιτούτο Εγκληματολογικών Επιστημών της Κίνας από έναν κατάλογο εμπορικών κυρώσεων. Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της διακίνησης φαιντανύλης και συναφών ουσιών στις ΗΠΑ, καταδεικνύοντας την πολυπλοκότητα της σινοαμερικανικής σχέσης στον τομέα της τεχνολογίας και της ασφάλειας.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: