Στις 10 Μαΐου, το Εθνικό Κέντρο Καινοτομίας Τεχνολογίας Blockchain, το οποίο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο, ξεκίνησε επίσημα τις εργασίες του στην κινεζική πρωτεύουσα Πεκίνο. Το κέντρο θα συνεργαστεί με τοπικά πανεπιστήμια, δεξαμενές σκέψης και επιχειρήσεις blockchain για την ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain στην Κίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδρυμα θα εκπαιδεύσει περισσότερους από 500.000 ειδικούς στην distributed ledger technology (DLT).
Επικεφαλής του νέου κέντρου είναι η Beijing Academy of Blockchain and Edge Computing, η οποία ανέπτυξε τo blockchain ChainMaker- ένα εγχώριο Blockchain που χρησιμεύει ως πρότυπο για τις εξελίξεις του κέντρου. Το ChainMaker υποστηρίζεται ήδη από μια ομάδα 50 επιχειρήσεων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι κρατικές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ονομάτων όπως η China Construction Bank και η China Unicom. Όπως αναφέρθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το κέντρο θα επιταχύνει την κατασκευή συστάδων υπολογιστικής ισχύος blockchain “ultra-large-scale”.
Σύμφωνα με τον Zheng Zhiming, καθηγητή στη Σχολή Μαθηματικών και Επιστήμης Συστημάτων του Πανεπιστημίου Beihang, αποστολή του κέντρου είναι να συνδέσει διάφορες περιπτώσεις χρήσης blockchain στη χώρα – τα λεγόμενα “blockchain islands” – σε ένα ενιαίο συνεκτικό δίκτυο:
“Η σύνδεση των πλατφορμών εφαρμογών blockchain και η συγκέντρωση της οικολογίας εφαρμογών blockchain θα ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες καινοτομίας blockchain και την ανταγωνιστικότητα του πυρήνα.”
Με την καταστολή των κρυπτονομισμάτων να παραμένει σε ισχύ, η κινεζική κυβέρνηση συνεχίζει να ερευνά ενεργά τις δυνατότητες της ψηφιακής οικονομίας. Οι κινεζικές εταιρείες μελετούν μεθόδους για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης μέσω ασθενέστερων ημιαγωγών και συνδυασμών τσιπ για να παρακάμψουν την εξάρτηση από έναν μόνο τύπο υλικού υψηλής τεχνολογίας που εισάγεται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η χώρα προχωρά επίσης με το σχέδιο ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας. Τον Απρίλιο, ανακοίνωσε την επέκταση των περιπτώσεων χρήσης του ψηφιακού γιουάν στην πρωτοβουλία “Belt and Road” και στις διασυνοριακές συναλλαγές.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis