Η Binance χαρακτηρίζει τις περιορισμένες ρωσικές τράπεζες με “κίτρινες” και “πράσινες” κάρτες εν μέσω περιορισμών της πλατφόρμας

Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Peer-to-Peer (P2P) της Binance στη Ρωσία βρίσκει τρόπους να περιηγηθεί στο πολύπλοκο τοπίο των οικονομικών περιορισμών. Ενώ η πλατφόρμα διέψευσε πρόσφατα οποιουσδήποτε δεσμούς με τράπεζες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, συνέχισε να διευκολύνει τις συναλλαγές που αφορούν τέτοια ιδρύματα, όπως η Rosbank και η Tinkoff. Ειδικότερα, το ανταλλακτήριο έχει καταφύγει στη μετονομασία αυτών των τραπεζών σε “κίτρινες” και “πράσινες” κάρτες, μια διακριτική προσέγγιση που έχει τραβήξει την προσοχή των παρατηρητών.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί αναφορές από πολλές τοπικές ειδησεογραφικές πηγές στις 23 Αυγούστου, οι οποίες ανέφεραν ότι το ανταλλακτήριο P2P της Binance παρείχε τρόπους για συναλλαγές που αφορούσαν ρωσικές τράπεζες στις οποίες είχαν επιβληθεί κυρώσεις. Σε απάντηση σε ερωτήματα, η Binance επιβεβαίωσε ότι η πλατφόρμα αντικατέστησε τα ονόματα “Tinkoff” και “Rosbank” με τους πιο αινιγματικούς όρους “Κίτρινη” και “Πράσινη” κάρτα.

Επί του παρόντος, το Binance P2P επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν “local cards” για την πώληση κρυπτονομισμάτων όπως το Tether USDT για ρωσικά ρούβλια, με τις συναλλαγές να δρομολογούνται μέσω των προαναφερθέντων τραπεζών που έχουν λάβει κυρώσεις. Αυτή η στρατηγική προσαρμογή της ονομασίας συνέπεσε με μια έκθεση της Wall Street Journal (WSJ) στις 22 Αυγούστου, η οποία ισχυρίστηκε ότι η Binance είχε προσφέρει αρκετές κυρωμένες ρωσικές τράπεζες ως επιλογές πληρωμής στους Ρώσους πελάτες της.

Στην έκθεση της WSJ, τα στελέχη της Binance αρνήθηκαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με αυτές τις τράπεζες σε σχέση με την πλατφόρμα P2P τους. Επανέλαβαν τη δέσμευση του ανταλλακτηρίου να τηρεί τους παγκόσμιους κανόνες περί κυρώσεων και τόνισαν τις προσπάθειές τους να αποτρέψουν την πρόσβαση στην πλατφόρμα τους από άτομα, οργανισμούς, οντότητες και χώρες που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα της διεθνούς κοινότητας.

Η κατάσταση αυτή προκύπτει λίγο αφότου οι υπηρεσίες της Binance στη Ρωσία συγκέντρωσαν σημαντική προσοχή μέσω μιας διαφήμισης στο κανάλι YouTube του σημαίνοντος Ρώσου YouTuber Yuri Dud. Με περισσότερους από 10,3 εκατομμύρια συνδρομητές, το κανάλι vDud του Dud παρουσίασε τις υπηρεσίες της Binance, προσφέροντας μάλιστα 5 USDT σε αντάλλαγμα για εγγραφές στην πλατφόρμα. Η προώθηση τόνισε επίσης το Binance Earn, μια λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν παθητικό εισόδημα μέσω διαφόρων μηχανισμών που σχετίζονται με τα κρύπτο.

Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το Binance και τις ρωσικές τράπεζες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ευθυγράμμισή τους με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Τον Φεβρουάριο του 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέβαλε κυρώσεις σε τράπεζες όπως η Tinkoff και η Rosbank στο πλαίσιο των ευρύτερων μέτρων κατά της εμπλοκής της Ρωσίας στη σύγκρουση με την Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν επίσης κυρώσεις στην Tinkoff τον Μάιο του 2023.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Binance αντιμετωπίζει ρυθμιστικό έλεγχο. Το τμήμα ασφαλείας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ φέρεται να ξεκίνησε νωρίτερα έρευνα για το Binance, λόγω ανησυχιών ότι το ανταλλακτήριο επέτρεπε σε Ρώσους χρήστες να λειτουργούν αψηφώντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Είναι ενδιαφέρον ότι το Binance δεν είναι το μόνο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που διευκολύνει τέτοιες συναλλαγές στη Ρωσία. Άλλες μεγάλες πλατφόρμες κρυπτογράφησης P2P, συμπεριλαμβανομένων των Huobi και OKX, επιτρέπουν επίσης μεταφορές που αφορούν την Tinkoff, τη Rosbank, ακόμη και τη Sberbank.

Όταν τους ζητήθηκε σχόλιο, οι εκπρόσωποι της Binance απέφυγαν να αναπτύξουν περαιτέρω τις διαφημιστικές τους δραστηριότητες ή τις τρέχουσες υπηρεσίες τους στη Ρωσία. Αντ’ αυτού, αναφέρθηκαν στις δηλώσεις τους στην έκθεση της WSJ. Όσον αφορά το rebranding των κυρωμένων τραπεζών ως “κίτρινες” και “πράσινες” κάρτες, η Binance δεν έχει ακόμη παράσχει επίσημο σχόλιο για το συγκεκριμένο θέμα.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: