ΕΚΤ : Σύμφωνα με τον δημόσιο αγαθό χαρακτήρα του, ένα ψηφιακό ευρώ θα είναι ουσιαστικά δωρεάν.

Καθώς οι διάφοροι ενδιαφερόμενοι φορείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν να διερευνούν τις δυνατότητες ενός ενιαίου ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC), οι εκπρόσωποι τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων τραπεζικών ιδρυμάτων μοιράζονται τη γνώμη τους για το ψηφιακό ευρώ.

Σε ένα νέο τεύχος του εξαμηνιαίου περιοδικού Views, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, το θέμα του ψηφιακού ευρώ έλαβε μεγάλη προσοχή από διάφορους ομιλητές.

Η Evelien Witlox, υπεύθυνη του προγράμματος για το ψηφιακό ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), παραθέτει τρεις περιπτώσεις χρήσης του ψηφιακού ευρώ στις οποίες δίνει προτεραιότητα η ΕΚΤ. Αυτές είναι οι πληρωμές από άτομο σε άτομο που πραγματοποιούνται μεταξύ ιδιωτών- οι πληρωμές από καταναλωτή σε επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού εμπορίου και των αγορών που πραγματοποιούνται σε ένα φυσικό κατάστημα- οι πληρωμές προς/από την κυβέρνηση.

Οι περιπτώσεις χρήσης αποτελούν ευαίσθητη περιοχή για τους ιδιώτες τραπεζίτες. Όπως σημειώνει ο Jerome Grivet, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής τράπεζας Crédit Agricole S.A.:

“Το ψηφιακό χρήμα των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσε να απειλήσει το επιχειρηματικό μοντέλο των παραδοσιακών τραπεζών, ανταγωνιζόμενο την εισπρακτική τους δραστηριότητα και διαταράσσοντας τη χρηματοδοτική τους ικανότητα.”

Ο Grivet επιμένει ότι για να αποφευχθεί αυτό, το ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να περιοριστεί στη χρήση του ως μέθοδος πληρωμής και όχι ως μέσο αποθήκευσης αξίας. Σε αυτό συμφωνεί και ο Burkhard Balz, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Deutsche Bundesbank. Ο Balz υπογραμμίζει ότι η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αποφύγουν να επεκτείνουν υπερβολικά το αποτύπωμά τους στο οικοσύστημα, ενώ ο ιδιωτικός τομέας θα είναι αυτός που θα αναλάβει τη διανομή του ψηφιακού ευρώ. Τα οικονομικά κίνητρα, κατά τη γνώμη του Balz, είναι απαραίτητα για τη συμμετοχή των μεσαζόντων:

“Επομένως, δεν θα πρέπει να θεωρούν την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών ευρώ ως ένα είδος υποχρέωσης, αλλά θα πρέπει να διερευνήσουν τις οικονομικές δυνατότητες αναπτύσσοντας και ανταγωνιζόμενες δημιουργικές λύσεις”.

Μια άλλη πλευρά του έργου που θα πρέπει να πεισθεί για τη χρήση του CBDC είναι οι ίδιοι οι πελάτες. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα αντιδράσουν οι πελάτες σε αυτή τη νέα μορφή χρήματος κεντρικής τράπεζας και σε ποιο βαθμό θα το υιοθετήσει το ευρύ κοινό, υπενθυμίζει ο Grivet, αναφέροντας ένα όχι και τόσο επιτυχημένο παράδειγμα υιοθέτησης του κινεζικού ψηφιακού γουάν. H Witlox από την ΕΚΤ γνωρίζει αυτή την ανησυχία και υπόσχεται ότι το CBDC θα είναι φιλικό προς τον χρήστη και θα λάβει υπόψη του όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν πιστωτική κάρτα ή δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό:

“Σύμφωνα με τον δημόσιο αγαθό χαρακτήρα του, ένα ψηφιακό ευρώ θα είναι επίσης ουσιαστικά δωρεάν.”

Όσον αφορά τα πιθανά προβλήματα με την ανωνυμία, η Witlox υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ δεν ενδιαφέρεται για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Και ως εκ τούτου εξετάζει λύσεις που θα διατηρούν την ιδιωτικότητα από προεπιλογή και από σχεδιασμό.

Το περιοδικό περιέχει επίσης αρκετές συνεντεύξεις με Αμερικανούς και Ασιάτες αξιωματούχους σχετικά με τις προοπτικές της ρύθμισης της κρύπτο γενικότερα. Ωστόσο, χωρίς ιδιαίτερα νέες πληροφορίες.

Για παράδειγμα, η Κρίστιν Τζόνσον, επίτροπος της αμερικανικής Επιτροπής Εμπορευματικών Συμβολαίων (CFTC), παρατηρεί ότι η ψηφιακή οικονομία πρέπει να προσαρμοστεί στα ίδια ρυθμιστικά πρότυπα με τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά, τα οποία θεωρεί αποτελεσματικά. Η Johnson επαναλαμβάνει επίσης την παραλλαγή του συνθήματος “blockchain, όχι crypto”, αμφισβητώντας την “έκταση της σχέσης” όλων των δυνητικών οφελών της τεχνολογίας κατανεμημένων βιβλίων και των ιδιωτικών κρυπτονομισμάτων.

Η Tomoko Amaya, υφυπουργός Διεθνών Υποθέσεων στην Υπηρεσία Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Ιαπωνίας (FSA), μιλά για τα τρωτά σημεία των “αυτοαποκαλούμενων stablecoins”, την αναντιστοιχία ρευστότητας και ωριμότητας, την υπερβολική μόχλευση, την κατάχρηση των περιουσιακών στοιχείων των πελατών και τις συγκρούσεις συμφερόντων. Η Amaya αναφέρει ως επιτυχημένο παράδειγμα την αυστηρή ρύθμιση της χώρας της, τονίζοντας τη σημασία του αυστηρού διεθνούς πλαισίου.

Στις 24 Απριλίου, η ΕΚΤ δημοσίευσε την τρίτη έκθεση προόδου σχετικά με τον ψηφιακό σχεδιασμό του ευρώ. Περιλαμβάνει την επιβίβαση από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών (PSP), τις ανέπαφες πωλήσεις στα καταστήματα, τις διαδικτυακές και διασυνοριακές λειτουργίες. Δημοσιευμένο αρκετές ημέρες νωρίτερα, ένα αναλυτικό έγγραφο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε στο ψηφιακό ευρώ μια μεικτή κριτική, προειδοποιώντας για τις πιθανές ανατρεπτικές επιπτώσεις του σχεδίου.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: