Fake Token από το FBI οδηγεί σε μαζικές συλλήψεις απάτης

Το FBI χρησιμοποίησε πρόσφατα μια δοκιμασμένη και αληθινή μέθοδο για να καταπολεμήσει τις δόλιες δραστηριότητες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, θέτοντας ένα νέο προηγούμενο στην επιβολή της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Σε ένα προσεκτικά ενορχηστρωμένο τσίμπημα, το πρακτορείο δημιούργησε ένα πλαστό διακριτικό crypto που ονομάζεται NexFundAI , ένα διακριτικό που βασίζεται στο Ethereum, για να δελεάσει scamers. Κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, το FBI κέρδισε την εμπιστοσύνη αρκετών διακεκριμένων διαπραγματευτών που ήταν ύποπτοι ότι συμμετείχαν σε συστήματα pump-and-dump.

Η επιχείρηση οδήγησε στη σύλληψη τεσσάρων βασικών εταιρειών: Gotbit, CLS Global, MyTrade και ZM Quant. Αυτές οι εταιρείες κατηγορήθηκαν ότι φούσκωσαν τις συμβολικές τιμές κάνοντας ψεύτικες συναλλαγές με αντάλλαγμα μίζες. Συνολικά, 18 άτομα πιάστηκαν σε αυτόν τον περίπλοκο ιστό εξαπάτησης.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, το FBI αποκάλυψε ότι τέσσερις ύποπτοι είχαν ήδη παραδεχτεί την ενοχή τους. Ένας άλλος αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμά του και άλλοι τρεις συνελήφθησαν σε τοποθεσίες σε όλο το Τέξας, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία.

Το FBI προσεγγίζει τα θύματα του NexFundAI

Μετά το επιτυχημένο τσίμπημα, το FBI άρχισε να έρχεται σε επαφή με θύματα του δόλιου διακριτικού NexFundAI και άλλων συνδεδεμένων έργων. Ο οργανισμός έχει παράσχει μια ειδική φόρμα όπου τα επηρεαζόμενα άτομα μπορούν να αναφέρουν τις απώλειές τους και να ζητήσουν βοήθεια. Τα θύματα μπορεί να είναι επιλέξιμα για αποκατάσταση και άλλες νομικές προστασίες βάσει της πολιτειακής και ομοσπονδιακής νομοθεσίας.

Αυτή η άμεση έκκληση προς τα θύματα αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του FBI για τον καθαρισμό της βιομηχανίας crypto από δόλιες συμπεριφορές. Ο αναπληρωτής εισαγγελέας των ΗΠΑ Joshua Levy υπογράμμισε τη σημασία της επιχείρησης, δηλώνοντας: «Αυτή ήταν η πρώτη του είδους της και εξέθεσε έναν αριθμό απατεώνων στη βιομηχανία crypto. Όταν δίνονται ψεύτικες υποσχέσεις για να εξαπατήσουν τους επενδυτές, είναι απάτη — ξεκάθαρη και απλή. Δεσμευόμαστε να επιδιώκουμε τέτοιες υποθέσεις, ακόμη και στον ταχέως εξελισσόμενο κόσμο των κρυπτονομισμάτων».

Εκτός από ποινικές διώξεις, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) έχει υποβάλει αστικές αγωγές κατά αρκετών από τις εμπλεκόμενες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Gotbit, CLS, ZM Quant, Saitama και Robo Inu, για παραβίαση της νομοθεσίας περί κινητών αξιών.

Το Rug Pull του FBI

Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων γέμισε από αντιδράσεις για την πρωτοποριακή επιχείρηση τσιμπήματος του FBI, με κάποιους να συγκρίνουν χιουμοριστικά τις ενέργειες της υπηρεσίας με ένα «rug pull» σε scammers.

Ωστόσο, πολλοί στην κοινότητα επικρότησαν τις τακτικές του FBI, αναγνωρίζοντας ότι οι αρχές επιβολής του νόμου προλάβαιναν την τεχνολογία και ήταν σε θέση να εντοπίσουν δόλια σχέδια σε πραγματικό χρόνο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτίστηκαν με οπτικοποιήσεις που έδειχναν πώς μόνο οι εμπλεκόμενες εταιρείες είχαν αλληλεπιδράσει με το διακριτικό NexFundAI.

Χρησιμοποιώντας εργαλεία ανάλυσης on-chain όπως το Bubblemaps, οι χρήστες μπορούσαν να εντοπίσουν πώς το FBI διένειμε κεφάλαια σε πολλά πορτοφόλια και διεξήγαγε συναλλαγές που φαινόταν νόμιμες, δημιουργώντας μια έξυπνη παγίδα για τους απατεώνες.

Αυτή η επιχείρηση ήταν η πρώτη επιδρομή του FBI στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, αλλά η προσέγγισή του ήταν αναμφισβήτητα κλασική – μια σύγχρονη ανατροπή στην πανάρχαια στρατηγική της «παγίδας μελιού». Τώρα, η κοινότητα μένει να κάνει εικασίες σχετικά με τα άλλα εργαλεία που θα μπορούσε να αναπτύξει ο οργανισμός για να περιορίσει την απάτη στον ταχέως εξελισσόμενο κλάδο crypto.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: