Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 2,5% τον Αύγουστο

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 2,5% τον Αύγουστο, δημιουργώντας ενδεχομένως τις προϋποθέσεις ώστε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να εξετάσει το ενδεχόμενο σταδιακής μείωσης των επιτοκίων στην προσεχή συνεδρίασή της. Η μείωση αυτή ακολουθεί το ρυθμό πληθωρισμού 2,9% τον Ιούλιο και είναι ελαφρώς κάτω από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για 2,6%.

Το ποσοστό του πληθωρισμού, ένας από τους τελευταίους βασικούς οικονομικούς δείκτες πριν από τη συνεδρίαση της Fed στις 18 Σεπτεμβρίου, στηρίζει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας, τα οποία σήμερα βρίσκονται στο υψηλό επίπεδο του 5,25-5,5%. Η πρόοδος προς τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2% αποτελεί καλή είδηση για τον Λευκό Οίκο εν μέσω επικρίσεων από πολιτικούς αντιπάλους.

Ο Core inflation, ο οποίος δεν περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, παρέμεινε σταθερός στο 3,2%, με μηνιαία αύξηση 0,3%, ελαφρώς υψηλότερη από την αναμενόμενη.

Μετά την έκθεση, η απόδοση των διετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε, αντανακλώντας τις υψηλότερες προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων. Οι αγορές έχουν μειώσει τις προσδοκίες για μείωση κατά μισή μονάδα, αλλά εξακολουθούν να προβλέπουν συνολική μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους.

Στη χρηματιστηριακή αγορά, ο S&P 500 παρουσίασε μικρή πτώση, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωσε μικρή άνοδο. Οι παράγοντες που συνέβαλαν στον πληθωρισμό περιλάμβαναν την αύξηση του δείκτη στέγης και την αύξηση του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων και των ενδυμάτων, ενώ οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν.

Η Lael Brainard, κορυφαία οικονομική σύμβουλος του Προέδρου Biden, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ “γυρίζουν σελίδα στον πληθωρισμό”. Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι της Fed παρακολουθούν στενά τα στοιχεία της αγοράς εργασίας για να αποφασίσουν για μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: