Μείωση επιτοκίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για το 2024: Ένας πιθανός καταλύτης για τo Bitcoin halving

Η Goldman Sachs, ένας εξέχων παίκτης στην παγκόσμια σκηνή της επενδυτικής τραπεζικής, έκανε πρόσφατα μια σημαντική πρόβλεψη σχετικά με τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πρόβλεψή τους υποδηλώνει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μπορεί να επιλέξει όχι μία, αλλά δύο μειώσεις επιτοκίων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ξεκινώντας ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2024. Αυτή η πρόβλεψη έχει πυροδοτήσει μια σπίθα ενδιαφέροντος στην αγορά κρυπτονομισμάτων, ιδιαίτερα εν αναμονή της πολυαναμενόμενης εκδήλωσης halving του Bitcoin που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.

Η σχέση μεταξύ των επιτοκίων και της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Αρχικά, η Goldman Sachs προέβλεψε την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024. Ωστόσο, μια μετατόπιση αυτής της πρόβλεψης σημειώθηκε λόγω του ψυχρού πληθωριστικού περιβάλλοντος, όπως ανέφερε το Reuters στις 11 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, αυτές οι δύο πιθανές μειώσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να μειώσουν τα επιτόκια στο 4,875% μέχρι το κλείσιμο του 2024, μια αξιοσημείωτη αναθεώρηση από την προηγούμενη εκτίμησή τους για 5,13%.

Αυτή η προσαρμογή έρχεται μετά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 8 Δεκεμβρίου, τα οποία έδειξαν μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη απόδοση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Η μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ ανέφερε πτώση του ποσοστού ανεργίας από 3,9% τον Οκτώβριο σε 3,7%. Παρά αυτή την ισχυρή απόδοση στην αγορά εργασίας, οι παρατηρητές της αγοράς πιστεύουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα παραμείνει προσηλωμένη στα σχέδιά της για μείωση των επιτοκίων. Αναμένουν μάλιστα ότι η πρώτη περικοπή θα πραγματοποιηθεί ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2023, που είναι δύο τρίμηνα νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη της Goldman Sachs για το τρίτο τρίμηνο.

Παραθέτοντας ένα σημείωμα της Goldman Sachs σχετικά με το θέμα των μειώσεων επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ: «Τα στοιχεία για την υγιή ανάπτυξη και την αγορά εργασίας υποδηλώνουν ότι οι περικοπές των ασφαλίσεων δεν είναι επικείμενες… Αλλά τα καλύτερα νέα για τον πληθωρισμό υποδηλώνουν ότι οι περικοπές ομαλοποίησης θα μπορούσαν να έρθουν λίγο νωρίτερα».

Το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων, το οποίο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην καθοδήγηση των πρακτικών δανεισμού από τις τράπεζες των ΗΠΑ, κυμαίνεται επί του παρόντος σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,50%.

Μια πτώση των επιτοκίων της Fed συνήθως οδηγεί σε φθηνότερο κόστος δανεισμού, διεγείροντας στη συνέχεια μεγαλύτερη όρεξη για ανάληψη κινδύνων μεταξύ των traders σε διάφορες χρηματοπιστωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της σφαίρας των κρυπτονομισμάτων. Αντίθετα, όταν τα επιτόκια αυξάνονται, συχνά χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νομισμάτων fiat, αποθαρρύνοντας την εισροή κεφαλαίων στην αγορά κρύπτο.

Η σύνδεση μεταξύ των ενεργειών επιτοκίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και της αγοράς κρύπτο έγκειται στην ικανότητά τους να επηρεάζουν τη συμπεριφορά των επενδυτών. Καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια, οι παραδοσιακές επενδυτικές επιλογές όπως τα ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος γίνονται πιο ελκυστικές λόγω της σχετικής σταθερότητάς τους. Κατά συνέπεια, οι επενδυτές κατανέμουν τα κεφάλαιά τους μακριά από τα συγκριτικά ασταθή περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων, με αποτέλεσμα ενδεχομένως διορθώσεις ή μειώσεις τιμών.

Αντίθετα, όταν τα επιτόκια μειώνονται, η αγορά τείνει να παρουσιάζει μεγαλύτερη ανοχή κινδύνου. Το κεφάλαιο ρέει πιο εύκολα σε μετοχές και στις αγορές κρύπτο από λιγότερο ασταθείς κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Η Federal Reserve ξεκίνησε μια σειρά αυξήσεων επιτοκίων τον Μάρτιο του 2022 για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, αυξάνοντας σταδιακά τα επιτόκια από το αρχικό τους εύρος 0%-0,25%. Ωστόσο, με τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων να διαφαίνονται το επόμενο έτος και την εκδήλωση halving του Bitcoin που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, το στάδιο φαίνεται να έχει τεθεί για μια ενδιαφέρουσα περίοδο μετά το halving με τη δυνατότητα σημαντικών καταλυτών στο παιχνίδι.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: