Ο Bostic της FED σηματοδοτεί την προθυμία για πρόσθετη μείωση επιτοκίου 50 bps τον Νοέμβριο

Ο Ραφαέλ Μπόστιτς, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, ανέφερε τη Δευτέρα ότι είναι ανοιχτός σε μια ακόμη μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα κατά τη συνεδρίαση της Fed τον Νοέμβριο, εάν τα επερχόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο. Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Bostic είπε: «Ένα πιο αδύναμο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα θα μπορούσε να με ωθήσει να υποστηρίξω μια πιο σημαντική κίνηση».

Η κύρια προοπτική του είναι για μια σταθερή μείωση των επιτοκίων τους επόμενους 15 μήνες, που πιθανώς θα τελειώσει με το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας μεταξύ 3,00% και 3,25% μέχρι το τέλος του 2025. Αυτό το εύρος, πιστεύει ο Bostic, θα είχε ουδέτερο αντίκτυπο στην οικονομία , 1,75 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το επιτόκιο που καθορίστηκε τον Σεπτέμβριο.

Στην τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της Fed, ο Bostic προέβλεψε μόνο μια επιπλέον μείωση των επιτοκίων κατά τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας για το έτος, μετά τη μείωση κατά μισή μονάδα που είχε εγκριθεί νωρίτερα. Ωστόσο, είναι ανοιχτός στην προσαρμογή αυτής της άποψης, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας, ιδιαίτερα την έκθεση για τις θέσεις εργασίας που αναμένεται την Παρασκευή για τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι ο πληθωρισμός, μετρούμενος με τον δείκτη προτιμώμενων προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) της Fed, υποχώρησε στο 2,2% τον Αύγουστο, κοντά στον στόχο του 2%. Ο Μπόστιτς σημείωσε, «Το βασικό στοιχείο είναι ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού συνεχίζουν να μειώνονται». Πρόσθεσε ότι εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται και η αγορά εργασίας παραμείνει ισχυρή, η Fed μπορεί να αντέξει οικονομικά να υιοθετήσει μια πιο μετρημένη προσέγγιση για μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων. Ωστόσο, μια ιδιαίτερα ασθενέστερη αγορά εργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη δράση.

Ο Bostic προειδοποίησε να μην γίνει υπερβολικά σίγουρος για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, δείχνοντας ότι ο βασικός δείκτης PCE, ο οποίος εξαιρεί το κόστος τροφίμων και ενέργειας, εξακολουθεί να βρίσκεται στο 2,7%. «Είναι θετικό ότι παραμένουμε επιφυλακτικοί έως ότου περαιτέρω στοιχεία επιβεβαιώσουν πτώση του πληθωρισμού», είπε.

Η εξελισσόμενη στάση του φέτος αντανακλά την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Fed στη διαχείριση των επιτοκίων εν μέσω αβέβαιων οικονομικών συνθηκών. Νωρίτερα μέσα στο έτος, ο Bostic είχε προβλέψει ότι δεν θα χρειαζόταν μειώσεις επιτοκίων μέχρι τα τέλη του έτους. Ωστόσο, η ταχύτερη από την αναμενόμενη χαλάρωση του πληθωρισμού τον οδήγησε να υποστηρίξει τη σημαντική μείωση του Σεπτεμβρίου, με περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσει.

Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, ο Μπόστιτς τόνισε ότι επικεντρώνεται στο αν η οικονομία συνεχίζει να δημιουργεί θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στο κρίσιμο όριο ή πάνω από το κρίσιμο όριο των 100.000 θέσεων εργασίας το μήνα. Αυτό το βασικό επίπεδο αύξησης της απασχόλησης είναι απαραίτητο για να φιλοξενήσει νεοεισερχόμενους στο εργατικό δυναμικό. Εάν η αύξηση της απασχόλησης πέσει κάτω από αυτό το ποσοστό, ο Bostic είπε ότι η Fed θα πρέπει να εξετάσει τις ευρύτερες επιπτώσεις.

Οι επιχειρηματικές επαφές στη νοτιοανατολική συνοικία του Μπόστιτς αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν σχέδια για απολύσεις, γεγονός που τον καθησυχάζει ότι η αγορά εργασίας, αν και επιβραδύνεται, παραμένει ανθεκτική. Εάν αυτή η τάση διατηρηθεί, η Fed μπορεί να κινηθεί προς ένα πιο ουδέτερο επιτόκιο με σταδιακό τρόπο που διασφαλίζει ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο χωρίς να προκαλεί σημαντικές διαταραχές στην αγορά εργασίας. Ο ρυθμός των μελλοντικών προσαρμογών θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα δεδομένα.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: