Ο δικαστής Alexandre de Moraes διατάζει την αποκατάσταση του X στη Βραζιλία εντός 24 ωρών

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X πρόκειται να αποκατασταθεί στη Βραζιλία εντός 24 ωρών, μετά από απόφαση του δικαστή Alexandre de Moraes στις 8 Οκτωβρίου.

To Χ είχε αρχικά ανασταλεί στις 30 Αυγούστου επειδή δεν συμμορφώθηκε με δικαστικές εντολές που σχετίζονται με έρευνα για τη διάδοση παραπληροφόρησης σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην απόφασή του, ο δικαστής Moraes δήλωσε: «Διατάσσω τον άμεσο τερματισμό της αναστολής και εξουσιοδοτώ τις λειτουργίες της πλατφόρμας να ξαναρχίσουν στο πλαίσιο της X Brasil Internet Ltda. στη Βραζιλία. Κατευθύνω επίσης την Anatel (Εθνικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών) να διασφαλίσει την εκτέλεση αυτής της απόφασης και να υποβάλει έκθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο εντός 24 ωρών».

Πρόστιμο που σχετίζεται με την υπόθεση καταβλήθηκε επίσημα στις 7 Οκτωβρίου μετά από μια περίεργη κατάσταση που συνέβη νωρίτερα. Στις 4 Οκτωβρίου, τα χρήματα που συνδέονται με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης μεταφέρθηκαν κατά λάθος σε λάθος τραπεζικό λογαριασμό.

Η σωστή μεταφορά έγινε αργότερα, με πληρωμές από τη δορυφορική εταιρεία του Έλον Μασκ, Starlink.

Μετά από μήνες μη συμμόρφωσης με δικαστικές εντολές, το Χ άρχισε πρόσφατα να τηρεί τους κανονισμούς της Βραζιλίας. Η πλατφόρμα διόρισε νέο νόμιμο εκπρόσωπο στη χώρα, όπως απαιτείται από την τοπική νομοθεσία, και έχει αρχίσει να αναστέλλει λογαριασμούς που συνδέονταν με τη διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με την εκλογική διαδικασία και το νομικό σύστημα της Βραζιλίας.

Ο Justice Moraes ερευνά τον X από το 2023 για τον ρόλο του στην υποτιθέμενη βοήθεια στη διάδοση παραπληροφόρησης. Ο ίδιος ο Μασκ αντιμετωπίζει πολλαπλές έρευνες, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και υποκίνηση εγκληματικής συμπεριφοράς.

Η σύγκρουση συνδέεται με τις πιο πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία. Τον Ιανουάριο του 2023, υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια σε μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ζητώντας την ανατροπή των εκλογών, με τρόπο παρόμοιο με τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στις ΗΠΑ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας και ο δικαστής Μοράες κατηγόρησαν τον Μπολσονάρο για υποκίνηση της αναταραχής, που τροφοδοτείται από ψευδείς πληροφορίες και ψεύτικες ειδήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Τον Αύγουστο, το X ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κλείσει τις δραστηριότητές της στη Βραζιλία, αν και η πλατφόρμα παρέμεινε διαθέσιμη στους Βραζιλιάνους χρήστες της. Αυτό οδήγησε σε αυξημένες εντάσεις με το Ανώτατο Δικαστήριο, που κορυφώθηκε με την πλήρη αναστολή της πλατφόρμας μέρες αργότερα.

Ο Μασκ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στον δικαστή Μοράες, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιεί «παράνομες» μεθόδους για να αναγκάσει την πλατφόρμα να λογοκρίνει περιεχόμενο. Στο παρελθόν είχε αποκαλέσει τον Μοράες «δικτάτορα» και ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειες του δικαστηρίου ισοδυναμούν με πολιτική λογοκρισία.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: