Οι απάτες με κρυπτονομίσματα κόστισαν στους Αμερικανούς 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σύμφωνα με το FBI

Το Κέντρο Καταγγελιών για Εγκλήματα Διαδικτύου του FBI αποκάλυψε στην έκθεσή του για το 2023 ότι οι Αμερικανοί εξαπατήθηκαν κατά 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω απάτης με κρυπτονομίσματα, σημειώνοντας αύξηση 45% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα ζητήματα που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα αποτελούσαν το 10% όλων των καταγγελιών, αλλά σχεδόν το ήμισυ των συνολικών οικονομικών απωλειών που αναφέρθηκαν.

Το 2023, το FBI έλαβε 69.000 καταγγελίες για απάτες κρύπτο, με τους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών να υποφέρουν περισσότερο, χάνοντας σχεδόν 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένα σημαντικό 71% αυτών των απάτων σχετιζόταν με ψεύτικες επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ περίπου το 10% αφορούσε απάτες τηλεφωνικών κέντρων και προσποίηση κυβερνητικών φορέων.

Χρήματα που εκλάπησαν μέσω crypto confidence schemes

Κατά κύριο λόγο, αυτές οι απάτες εκτελέστηκαν μέσω συστημάτων εμπιστοσύνης, επηρεάζοντας κυρίως άτομα σε περισσότερες από 200 χώρες, αν και κυρίως στις ΗΠΑ.Το FBI υπογραμμίζει την προσοχή κατά της εμπιστοσύνης σε διαδικτυακές επενδυτικές προτάσεις από αγνώστους που αποφεύγουν τις προσωπικές συναντήσεις.

Η έκθεση υπογράμμισε επίσης την επικράτηση των trafficking scams, όπου τα άτομα εξαπατώνται σε εκμεταλλευτικές θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, συχνά σε τηλεφωνικά κέντρα που επίσης διαπράττουν απάτες “pig butchering”. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν κατάσχεση διαβατηρίων και απαίτηση πληρωμής για διαμονή και γεύματα με ψευδείς προφάσεις.

Επιπλέον, οι απάτες “play-to-earn” και οι δόλιες επιχειρήσεις ανάκτησης κρύπτο εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους για τους κατοίκους των ΗΠΑ, εξαπατώντας τους σε οικονομικές δεσμεύσεις χωρίς απόδοση.

Τα ΑΤΜ ενέχουν πολλαπλούς κινδύνους

Όσον αφορά τις αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ), το FBI σημείωσε 5.500 περιστατικά που αφορούσαν περίπτερα με απώλειες ύψους άνω των 189 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά τα περίπτερα προτιμώνται από τους απατεώνες για τη διατήρηση της ανωνυμίας κατά τη διάρκεια των συναλλαγών. Οι συνήθεις καταγγελίες που σχετίζονται με τα περίπτερα περιλαμβάνουν διάφορες απάτες όπως οι απάτες ρομαντισμού και οι απάτες πλαστοπροσωπίας της κυβέρνησης.

Ο James Barnacle, αναπληρωτής υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών του FBI, σχολίασε στο ABC News τις ελάχιστες πιθανότητες ανάκτησης των χρημάτων που χάνονται μέσω απάτης μέσω ΑΤΜ. Σημείωσε ότι πολλά θύματα, περίπου το 75% των 3.000 ατόμων που ειδοποιήθηκαν από το FBI φέτος, δεν γνώριζαν την ιδιότητα του θύματος.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: