Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μειώνει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης

Σε μια πολύ αναμενόμενη κίνηση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε μια αποφασιστική αλλαγή στη νομισματική της πολιτική μειώνοντας τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. Αυτή σηματοδοτεί την πρώτη μείωση επιτοκίων σε τέσσερα χρόνια, μια κομβική στιγμή για την οικονομία που πολλοί περίμεναν.

Η απόφαση της Federal Reserve έρχεται μετά από μια παρατεταμένη διετή περίοδο αυστηροποίησης των νομισματικών συνθηκών με στόχο την καταπολέμηση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. Ενώ ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% της Fed, η πρόοδος που σημειώθηκε στη μείωσή του έδωσε στην κεντρική τράπεζα την εμπιστοσύνη να αναλάβει δράση. Τώρα, η εστίαση μετατοπίζεται στο πώς αυτή η αλλαγή πολιτικής θα επηρεάσει την ευρύτερη οικονομία.

Για εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση της Federal Reserve τον Σεπτέμβριο, οι εικασίες αυξήθηκαν ότι αυτή θα ήταν η στιγμή που η κεντρική τράπεζα θα χαλάρωσε την επιθετική της στάση έναντι του πληθωρισμού. Αυτή η προσδοκία επικυρώθηκε καθώς η Fed ανακοίνωσε την περικοπή κατά 50 μονάδες βάσης, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και θέτοντας το έδαφος για πιθανές μελλοντικές περικοπές. Αυτή η κίνηση έχει στόχο να οδηγήσει την οικονομία προς μια ήπια προσγείωση, ένας βασικός στόχος από τότε που η Fed ξεκίνησε τις αυξήσεις των επιτοκίων της το 2022.

Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι αυτή είναι μόνο η αρχή, με πρόσθετες μειώσεις επιτοκίων που αναμένεται να ακολουθήσουν τον επόμενο χρόνο. Στην πραγματικότητα, ορισμένες προβλέψεις υποδηλώνουν ότι αυτές οι περικοπές θα μπορούσαν να επεκταθούν έως το 2025. Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell, σε πρόσφατη ομιλία του στο Jackson Hole του Wyoming, εξέφρασε αισιοδοξία για την επιτυχία της Fed να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός κορυφώθηκε στο 9,1% το 2022, τα πρόσφατα στοιχεία από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) δείχνουν σημαντική μείωση, με τα τελευταία στοιχεία να κυμαίνονται γύρω στο 2,5%. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια 11 φορές, ωθώντας τα στα υψηλότερα επίπεδά τους σε πάνω από δύο δεκαετίες πριν αποφασίσει τελικά να μειώσει τα επιτόκια σήμερα.

Καθώς οι ΗΠΑ πλησιάζουν τις προεδρικές εκλογές του 2024, οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν ένα κρίσιμο ζήτημα. Καθώς ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη εξημερωθεί πλήρως, η χρονική στιγμή αυτής της μείωσης των επιτοκίων θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική. Ευτυχώς, η Federal Reserve έκανε αυτό το ζωτικό βήμα στην πιο πρόσφατη συνεδρίασή της FOMC, μια απόφαση που θα μπορούσε να διαμορφώσει το οικονομικό τοπίο για τους επόμενους μήνες.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: