Το Bitcoin φτάνει σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών στην Αργεντινή, τη Νιγηρία και την Τουρκία

Ο κόσμος έχει γίνει μάρτυρας μιας άνευ προηγουμένου αύξησης της αξίας του Bitcoin, σημειώνοντας νέα ιστορικά υψηλά έναντι πολλών νομισμάτων που είναι γνωστά για τις έντονες πληθωριστικές τους τάσεις. Σε διάστημα 30 ωρών μεταξύ 23 και 24 Οκτωβρίου, η τιμή ενός Bitcoin έφτασε σε ιστορικά επίπεδα όταν εκφράστηκε σε νομίσματα όπως το πέσο Αργεντινής, το νάιρα Νιγηρίας, η τουρκική λίρα, το kip του Λάος και η αιγυπτιακή λίρα.

Αυτό το αξιοσημείωτο ορόσημο, ωστόσο, είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης υποτίμησης αυτών των εθνικών νομισμάτων, μια τάση που επιδεινώθηκε περαιτέρω από την πρόσφατη αύξηση της τιμής του Bitcoin κατά 16%. Τόσο το νάιρα όσο και η λίρα έφτασαν στα χαμηλότερα σημεία τους έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στις 24 και 25 Οκτωβρίου αντίστοιχα, ενώ το πέσο ακροβατούσε μόλις 0,85% πάνω από το ιστορικό χαμηλό του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το μπολιβάρ της Βενεζουέλας διαθέτει σήμερα το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού, το οποίο ανέρχεται στο εντυπωσιακό ποσοστό του 360%, ενώ ακολουθούν το δολάριο Ζιμπάμπουε με 314%, η λίρα Σουδάν με 256% και το πέσο της Αργεντινής με 122%. Η τουρκική λίρα και το νάιρα της Νιγηρίας, με ποσοστά πληθωρισμού 51% και 25% αντίστοιχα, καταλαμβάνουν την έκτη και τη δέκατη πέμπτη θέση στην κατάταξη του ΔΝΤ.

Οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων θεωρούν εδώ και καιρό τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, ιδίως το Bitcoin και τα stablecoins, ως αποτελεσματικά μέσα αντιστάθμισης του υπερπληθωρισμού. Η πρόσφατη άνοδος της αξίας του Bitcoin έναντι αυτών των αγωνιζόμενων fiat νομισμάτων ενισχύει μόνο αυτή την πεποίθηση.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Νιγηρία, η Τουρκία και η Αργεντινή, τρεις χώρες που παρακολουθούν αυτό το φαινόμενο, είναι επίσης μεταξύ των κορυφαίων υιοθετών κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, όπως ανέφερε η Chainalysis τον Σεπτέμβριο. Παρά το γεγονός αυτό, οι κυβερνήσεις αυτών των εθνών έχουν συχνά συγκρουστεί με τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων.

Στη Νιγηρία, υπήρξε μια σταδιακή στροφή προς μια πιο φιλική προς τα κρυπτονομίσματα στάση, αφού η κεντρική τράπεζα απαγόρευσε στις τοπικές τράπεζες να εξυπηρετούν ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων τον Φεβρουάριο του 2021. Πρόοδος σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, όταν η Νιγηρία εξέφρασε την πρόθεσή της να περάσει ένα νομοσχέδιο που αναγνωρίζει τα κρυπτονομίσματα ως “κεφάλαιο για επενδύσεις”. Αυτή η αλλαγή στη στάση αποδόθηκε στην ανάγκη ευθυγράμμισης με τις “παγκόσμιες πρακτικές”.

Η Τουρκία, ένα κράτος με σημαντικό ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα, ακολούθησε διαφορετικό δρόμο απαγορεύοντας τον Απρίλιο του 2021 τις πληρωμές με κρυπτονομίσματα για αγαθά και υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, εργάζεται ενεργά για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) για την ψηφιοποίηση της τουρκικής λίρας, επιδεικνύοντας μια διαφοροποιημένη προσέγγιση στην ψηφιακή χρηματοδότηση.

Από την άλλη πλευρά, η κρίση πληθωρισμού της Αργεντινής είναι συνυφασμένη με το πολιτικό της τοπίο. Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, με υποψήφιους τους Χαβιέρ Μιλέι και Σέρτζι Μάσα, θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την οικονομική πολιτική της χώρας. Ο Massa, ο σημερινός υπουργός Οικονομίας, τάσσεται υπέρ της άμεσης δρομολόγησης ενός CBDC για την αντιμετώπιση της διαρκούς κρίσης πληθωρισμού. Τονίζει επίσης τη σημασία της υπεράσπισης του πέσο της Αργεντινής και αποθαρρύνει τη χρήση του δολαρίου ΗΠΑ από τους Αργεντινούς.

Αντίθετα, ο Milei υποστηρίζει την υιοθέτηση του δολαρίου ΗΠΑ ως παράλληλου νομίσματος, ενώ τάσσεται υπέρ της κατάργησης της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής. Αυτές οι διαφορετικές προσεγγίσεις αναδεικνύουν την πολύπλοκη δυναμική που διαδραματίζεται σε αυτά τα έθνη, όπου οι οικονομικές προκλήσεις και οι πολιτικές ιδεολογίες διασταυρώνονται στο πεδίο των κρυπτονομισμάτων.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: