Παγκόσμια δέσμευση: 47 έθνη δεσμεύονται να εφαρμόσουν το πλαίσιο αναφοράς Crypto-Asset έως το 2027

Σχεδόν 50 εθνικές κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν συλλογικά να ενσωματώσουν τάχιστα το πλαίσιο αναφοράς κρύπτο περιουσιακών στοιχείων (CARF) στα εθνικά τους νομικά πλαίσια, σηματοδοτώντας μια σημαντική διεθνή συναίνεση για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών. Η κοινή δέσμευση, που παρουσιάστηκε στις 10 Νοεμβρίου, δίνει έμφαση στην ταχεία υιοθέτηση του CARF, ενός παγκόσμιου προτύπου που εισήγαγε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το 2022.

Το πλαίσιο CARF, το οποίο προέρχεται από εντολή της G20 τον Απρίλιο του 2021, απαιτεί την υποβολή εκθέσεων σχετικά με διάφορες πτυχές των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιούνται μέσω διαμεσολαβητών ή παρόχων υπηρεσιών.

Όπως περιγράφεται στη δήλωση, οι χώρες που προσυπογράφουν αυτή τη δέσμευση στοχεύουν στην ενεργοποίηση συμφωνιών ανταλλαγής πληροφοριών έως το 2027. Το έγγραφο υπογραμμίζει τη δυνατότητα της CARF να ενισχύσει τις προσπάθειες φορολογικής συμμόρφωσης, περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή που επηρεάζει αρνητικά τα δημόσια έσοδα και επιβαρύνει επιπλέον τους νομοταγείς φορολογούμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατάλογος των συμμετεχόντων κρατών περιλαμβάνει και τα 38 κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων αξιόλογων χρηματοπιστωτικών κέντρων όπως τα υπερπόντια εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των Νήσων Κέιμαν και του Γιβραλτάρ. Ωστόσο, η γεωγραφική εστίαση κλίνει προς την Ευρώπη, ενώ απουσιάζουν βασικές αγορές όπως η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρωσία και η Τουρκία. Ο κατάλογος στερείται κυρίως εκπροσώπησης από αφρικανικές χώρες, ενώ περιλαμβάνει μόνο δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής – τη Χιλή και τη Βραζιλία.

Η CARF δεν είναι η μόνη διεθνής πρωτοβουλία που στοχεύει στη φορολόγηση του εισοδήματος από κρύπτο. Τον Οκτώβριο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε επίσημα την όγδοη επανάληψη της οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία (DAC8), έναν κανόνα φορολογικής αναφοράς κρυπτονομισμάτων. Η DAC8 εξουσιοδοτεί τις φορολογικές αρχές με τη δικαιοδοσία να παρακολουθούν και να αξιολογούν κάθε συναλλαγή κρυπτονομίσματος που πραγματοποιείται σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ, ενισχύοντας την παγκόσμια προσπάθεια για τη ρύθμιση και τη φορολόγηση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: