Οι Ομοσπονδιακές Τράπεζες των ΗΠΑ προειδοποιούν για πιθανούς κινδύνους χρηματοπιστωτικής αστάθειας που συνδέονται με τα Stablecoins

Στις 26 Σεπτεμβρίου, οι Ομοσπονδιακές Τράπεζες της Βοστώνης και της Νέας Υόρκης δημοσίευσαν από κοινού μια διορατική έκθεση προσωπικού με τίτλο “Runs and Flights to Safety: Τα Stablecoins είναι τα νέα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς;”. Η έκθεση εμβαθύνει σε μια προκλητική σύγκριση μεταξύ Stablecoins όπως το Tether (USDT) και το USD Coin (USDC) και των παραδοσιακών αμοιβαίων κεφαλαίων της χρηματαγοράς. Μέσα στις σελίδες της, η έκθεση παρουσιάζει ορισμένα σημαντικά ευρήματα, τα οποία εγείρουν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο αστάθειας στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα λόγω των stablecoins.

Μία από τις αξιοσημείωτες ανακαλύψεις που επισημαίνονται στην έκθεση είναι η εντυπωσιακή ομοιότητα στη συμπεριφορά των επενδυτών μεταξύ των stablecoin που παρατηρήθηκε το 2022 και το 2023 και των ιστορικών διαδρομών των αμοιβαίων κεφαλαίων της χρηματαγοράς κατά τη διάρκεια των ταραγμένων οικονομικών ετών 2008 και 2020. Η παρατήρηση αυτή υποδηλώνει ότι τα stablecoins μπορεί να μοιράζονται ορισμένα χαρακτηριστικά με τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς, ιδίως σε περιόδους πίεσης της αγοράς.

Οι συντάκτες της έκθεσης καταλήγουν σε ένα μάλλον απογοητευτικό συμπέρασμα, υποστηρίζοντας ότι τα stablecoins θα μπορούσαν να εισάγουν αστάθεια στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα, ιδίως εάν συνεχίσουν να επεκτείνονται και να δημιουργούν βαθύτερες συνδέσεις με κρίσιμες χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως οι αγορές βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης. Η ανησυχία έγκειται στο ενδεχόμενο τα stablecoins να προκαλέσουν “runs”, όπου οι επενδυτές σπεύδουν να εξαργυρώσουν τις συμμετοχές τους, οδηγώντας ενδεχομένως σε αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων και αναταραχή για τους υπόλοιπους επενδυτές.

Μία από τις βασικές ιδέες της έκθεσης είναι ο προσδιορισμός ενός κρίσιμου ορίου για τα stablecoins. Φαίνεται ότι τα stablecoins αντιμετωπίζουν μια στιγμή “break-the-buck” όταν η αξία τους πέσει κάτω από τα 0,99 δολάρια. Αυτή η παραβίαση προκαλεί ένα κύμα εξαγορών και την πιθανότητα εκροών, παρόμοια με την κρίσιμη στιγμή όταν η καθαρή αξία ενεργητικού ενός αμοιβαίου κεφαλαίου χρηματαγοράς πέφτει κάτω από το ένα δολάριο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι επενδυτές μπορεί να δουν τις μετοχές τους, οι οποίες συνήθως αποτιμώνται στο 1 δολάριο, να βυθίζονται κάτω από την τιμή της αγοράς, γεγονός που τους αναγκάζει να αναζητήσουν ασφαλέστερες επενδυτικές επιλογές.

Η έκθεση εφιστά επίσης την προσοχή στις διεθνείς προσπάθειες που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με τα stablecoins. Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, για παράδειγμα, έχει λάβει προληπτικά μέτρα για τον εντοπισμό των παραγόντων που συμβάλλουν και τον μετριασμό του κινδύνου των stablecoin runs. Αναφέροντας ως τρανταχτό παράδειγμα την κατάρρευση του Terra το 2022, η ιταλική τραπεζική αρχή υπογράμμισε ότι τα stablecoins έχουν, κατά καιρούς, αποδειχθεί κάθε άλλο παρά σταθερά.

Επιπλέον, η Ιταλία έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός διεθνούς ρυθμιστικού φορέα για την εποπτεία των κρυπτονομισμάτων, των stablecoins και των σχετικών τεχνολογιών. Αυτή η έκκληση για παγκόσμια συνεργασία υπογραμμίζει την αυξανόμενη αναγνώριση μεταξύ των αρχών παγκοσμίως ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος απαιτούν συντονισμένες προσπάθειες για τη διαχείριση του εξελισσόμενου τοπίου των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: