Η ΕΕ επανεξετάζει το Bitcoin: Το έγγραφο της ΕΚΤ προτείνει τεράστιες δυνατότητες

Το 2020, μια αφήγηση κέρδισε έδαφος στο χρηματοπιστωτικό πεδίο, πριν από την παγκόσμια αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία COVID-19. Το Bitcoin, το κρυπτονόμισμα, είδε μια άνοδο στην αποτίμησή του λόγω της θεωρούμενης ικανότητάς του να λειτουργεί ως αποθηκευτή αξίας. Καθώς οι ανησυχίες για τον παγκόσμιο πληθωρισμό εμφανίζονταν μεγάλα, περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin αναδείχθηκαν ως πιθανές αντισταθμίσεις έναντι των επικείμενων οικονομικών προκλήσεων.

Μια πρόσφατη δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναζωπύρωσε τις συζητήσεις εντός της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων, εισάγοντας μια νέα προοπτική σχετικά με τον ρόλο του Bitcoin στην παγκόσμια οικονομία, ιδίως εντός των εθνών που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα πληθωρισμού. Ειδικότερα, ο Patrick Hansen, Διευθυντής Πολιτικής και Στρατηγικής της ΕΕ στην Circle, τόνισε μια διακριτή αλλαγή στη στάση της ΕΚΤ απέναντι στο Bitcoin, αποκλίνοντας από τον προηγούμενο σκεπτικισμό της.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, μια ανάρτηση στο ιστολόγιο της ΕΚΤ με τίτλο “Η τελευταία στάση του Bitcoin” έθετε υπό αμφισβήτηση τη σταθερότητα της αύξησης της τιμής του Bitcoin, όταν αυτή κυμαινόταν στα 20.000 δολάρια. Η ανάρτηση πρότεινε ότι η άνοδος από το χαμηλό των 17.000 δολαρίων τον Ιούνιο του 2022 μπορεί να είναι μια “artificially induced last gasp” και όχι σημάδι σταθεροποίησης.

Έκτοτε, η αξία του Bitcoin έχει υπερδιπλασιαστεί, γεγονός που προκάλεσε την επανεξέταση του ρόλου και των πιθανών επιπτώσεών του. Το πρόσφατο έγγραφο εργασίας της ΕΚΤ, με τίτλο “Global and local drivers of Bitcoin trading vis-à-vis fiat currencies”, εξετάζει τη δυναμική των συναλλαγών Bitcoin έναντι 44 fiat currencies στα κυριότερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων peer-to-peer. Το έγγραφο υποδηλώνει ότι οι παγκόσμιες συναλλαγές Bitcoin υποκινούνται κυρίως από κερδοσκοπία και προσδίδουν συναλλακτικά πλεονεκτήματα, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες (EMDEs).

Σύμφωνα με το έγγραφο, η συναλλακτική δραστηριότητα Bitcoin στις EMDEs τείνει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια περιόδων αστάθειας του εγχώριου νομίσματος, υποδεικνύοντας ότι το Bitcoin εκτιμάται όλο και περισσότερο ως μέσο αποθήκευσης αξίας ή μέσο ανταλλαγής σε αυτές τις περιοχές. Η τάση αυτή έχει γίνει πιο έντονη στη μετά-COVID-19 εποχή, καθώς οι οικονομικές αστάθειες έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη υιοθέτηση των κρύπτο περιουσιακών στοιχείων. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν μια ευδιάκριτη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο το Bitcoin γίνεται αντιληπτό από άποψη αξίας μεταξύ προηγμένων και αναδυόμενων οικονομιών.

Το έγγραφο υπογραμμίζει επίσης μια αξιοσημείωτη αρνητική συσχέτιση μεταξύ των πληρεξουσίων του τραπεζικού βάθους και της ψηφιοποίησης και του βαθμού στον οποίο κάθε νόμισμα ευθυγραμμίζεται με τον παγκόσμιο κοινό παράγοντα του όγκου συναλλαγών Bitcoin στις χώρες της ΕΜΕΔ. Αυτό υποδηλώνει ότι σε περιοχές όπου οι παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι λιγότερο διαδεδομένες και ο πληθυσμός τείνει να είναι νεότερος και πιο επιρρεπής στον κίνδυνο, τα κρύπτο περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin χρησιμεύουν ως κερδοσκοπικές εναλλακτικές λύσεις στη συμβατική χρηματοδότηση.

Ενώ η εγγενής αστάθεια του Bitcoin μπορεί να αποθαρρύνει τη χρήση του ως σταθερού αποθηκευτικού χώρου αξίας ή μέσου πληρωμής, το έγγραφο υποδηλώνει ότι τα μελλοντικά κρύπτο περιουσιακά στοιχεία, ιδίως τα stablecoins, θα μπορούσαν να αποκτήσουν ευρύτερη αποδοχή στις ΕΜΕΔ για την αντιμετώπιση της έλλειψης χρηματοοικονομικών εναλλακτικών λύσεων. Ωστόσο, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, καθώς είναι λιγότερο επικίνδυνα, ενδέχεται να δυσκολευτούν να προσφέρουν απόδοση σε περιβάλλοντα υψηλού πληθωρισμού, μειώνοντας ενδεχομένως την ελκυστικότητά τους μεταξύ του νεότερου πληθυσμού.

Είναι ζωτικής σημασίας να σημειωθεί, όπως τόνισε ο Hansen, ότι ούτε το έγγραφο εργασίας ούτε η ανάρτηση στο ιστολόγιο αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση της ΕΚΤ. Παρ’ όλα αυτά, η εξελισσόμενη γλώσσα και η αναγνώριση των διαφορετικών ρόλων του Bitcoin σε διαφορετικά οικονομικά πλαίσια στις δημοσιεύσεις της ΕΚΤ υποδηλώνουν μια αυξανόμενη αναγνώριση του πολύπλευρου αντίκτυπου των κρυπτονομισμάτων στην παγκόσμια χρηματοδότηση.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: