Η Τράπεζα της Αγγλίας αποκαλύπτει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα Stablecoins

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE), σε συνεργασία με την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA), παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη ρύθμιση της αγοράς stablecoin στο Ηνωμένο Βασίλειο (UK). Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στην πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που περιγράφει τους κανονισμούς για τη βιομηχανία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της θέσπισης σαφών κατευθυντήριων γραμμών για τον τομέα των κρύπτο.

Οι κανονισμοί, οι οποίοι προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ στις αρχές του 2024, θα στοχεύουν ειδικά στα stablecoins που υποστηρίζονται από fiat. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, η BOE θα επιβλέπει τα συστημικά stablecoins, ενώ η FCA θα είναι υπεύθυνη για τη διακυβέρνηση της ευρύτερης αγοράς κρύπτο. Η προσέγγιση αυτή ευθυγραμμίζεται με το όραμα του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ για την τοποθέτηση της χώρας ως κορυφαίου κόμβου κρύπτο, τονίζοντας τη σημασία των διαφανών κανονισμών για την επίτευξη αυτού του στόχου. Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν ήδη αναληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία, αντανακλώντας μια παγκόσμια τάση προς τη ρύθμιση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Μια βασική πτυχή του σχεδίου περιλαμβάνει την εστίαση της BOE στα stablecoins που υποστηρίζονται από τη βρετανική λίρα. Σε επιστολή που εκδόθηκε από την Αρχή Προληπτικών Ρυθμίσεων (PRA), τονίστηκε ότι τα stablecoins που χρησιμοποιούνται σε συστημικά συστήματα πληρωμών που ρυθμίζονται από την ΤτΕ ενέχουν χαμηλότερους κινδύνους μετάδοσης σε σύγκριση με άλλα ρυθμιζόμενα stablecoins που υπάγονται στη δικαιοδοσία της FCA. Η διάκριση αυτή αναδεικνύει τη στρατηγική προσέγγιση που ακολουθούν οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου για τον μετριασμό των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με την υιοθέτηση των stablecoin.

Επιπλέον, η FCA διευκρίνισε ότι οι εκδότες stablecoin πρέπει να λάβουν προηγούμενη άδεια πριν κυκλοφορήσουν stablecoins εντός ή από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ρυθμιστικό πλαίσιο επιτρέπει επίσης στους εκδότες να διατηρούν τα έσοδα που παράγονται από τους τόκους και τις αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων που υποστηρίζουν. Ωστόσο, οι αρχές αναγνωρίζουν τις πιθανές ανησυχίες που εγείρονται από τους καταναλωτές, ιδίως εάν τα επιτόκια παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις. Για την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών, εξετάζονται μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων των χρηστών stablecoin, εξασφαλίζοντας ένα δίκαιο και ασφαλές περιβάλλον για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η θέσπιση αυτών των κανονισμών τοποθετεί το Ηνωμένο Βασίλειο ως μία από τις τελευταίες χώρες που θεσπίζουν ένα σαφές σύνολο κανόνων για την αγορά κρυπτονομισμάτων και stablecoin. Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της ρυθμιστικής σαφήνειας, οι Ηνωμένες Πολιτείες υστερούν ως προς αυτό, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υιοθετούνται από διαφορετικά έθνη για την πλοήγηση στο εξελισσόμενο τοπίο των ψηφιακών νομισμάτων.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: