Η G20 αγκαλιάζει το συνθετικό έγγραφο ΔΝΤ-FSB για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων

Σε μια απόφαση-ορόσημο, η Ομάδα των Είκοσι (G20), ένα φόρουμ 19 κυρίαρχων χωρών μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρικανική Ένωση, υιοθέτησε ομόφωνα το “Ανακοινωθέν των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της G20” κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της στο Μαρακές του Μαρόκου στις 13 Οκτωβρίου.

Η υιοθέτηση αυτή σηματοδοτεί ένα κομβικό βήμα στο πεδίο της ρύθμισης των κρυπτονομισμάτων. Τα κράτη μέλη της G20 υιοθέτησαν το προτεινόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα που περιγράφεται σε κοινή έκθεση με τίτλο “IMF-FSB Synthesis Paper: Policies for Crypto-Assets”, η οποία παρουσιάστηκε από κοινού από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) τον Σεπτέμβριο.

Στο ανακοινωθέν, οι χώρες της G20 ζήτησαν την ταχεία και συντονισμένη εφαρμογή του Roadmap της G20, τονίζοντας την ανάγκη για πλαίσια πολιτικής, προσπάθειες προσέγγισης πέραν των δικαιοδοσιών της G20, παγκόσμιο συντονισμό, συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών, μαζί με την αντιμετώπιση των υφιστάμενων κενών δεδομένων. Το έγγραφο του ΔΝΤ-FSB δίνει έμφαση στη συνολική εποπτεία του τομέα των κρύπτο, υποστηρίζοντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών σε διασυνοριακό επίπεδο. Τονίζει τη σημασία της θέσπισης ισχυρών πλαισίων διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων για τις εταιρείες κρύπτο, διασφαλίζοντας ότι τα σχετικά δεδομένα που παρέχονται από τις εταιρείες αυτές είναι προσβάσιμα στις αρχές.

Μια σημαντική πτυχή που τονίζεται στο έγγραφο είναι η δέσμευση για τη διεξαγωγή της πρώτης επανεξέτασης της κατάστασης εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων έως το τέλος του 2025. Το χρονοδιάγραμμα αυτό υπογραμμίζει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση των χωρών της G20 να αξιολογήσουν και να προσαρμόσουν τις ρυθμιστικές στρατηγικές τους για τα κρύπτο.

Σε μια σχετική εξέλιξη, το ΔΝΤ δημοσίευσε έγγραφο εργασίας με τίτλο “Αξιολόγηση των μακροοικονομικών κινδύνων από τα κρύπτο περιουσιακά στοιχεία”. Στο πλαίσιο αυτού του εγγράφου, οι ερευνητές του ΔΝΤ εισήγαγαν έναν πίνακα αξιολόγησης των κινδύνων κρύπτο. Ο πίνακας αυτός έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις χώρες να εντοπίσουν πιθανούς κινδύνους στον τομέα των κρύπτο, αναγνωρίζοντας δείκτες και εναύσματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μακροοικονομικές απειλές.

Αυτή η κίνηση προς μια ολοκληρωμένη ρύθμιση έρχεται εν μέσω μιας παγκόσμιας ώθησης για μια ενιαία προσέγγιση στην εποπτεία των κρύπτο. Ηγέτες όπως ο Mário Centeno, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, έχουν τονίσει την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για τη δημιουργία ενός ισχυρού ρυθμιστικού πλαισίου. Ο Centeno τόνισε τη σημασία της αποφυγής του “ρυθμιστικού αρμπιτράζ”, όπου οι οντότητες αναζητούν ευνοϊκά ρυθμιστικά περιβάλλοντα σε διάφορες δικαιοδοσίες. Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο εκτελεστικός διευθυντής στρατηγικής, πολιτικής και ελέγχου της γερμανικής Ομοσπονδιακής Αρχής Χρηματοοικονομικής Εποπτείας, ο οποίος υπογράμμισε τις υφιστάμενες ασυνέπειες στους παγκόσμιους κανονισμούς για τα κρύπτο.

Αυτή η ενιαία προσέγγιση από τα κράτη της G20 σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της ρύθμισης των κρυπτονομισμάτων, παρέχοντας ένα πλαίσιο για αποτελεσματική εποπτεία και προωθώντας παράλληλα την παγκόσμια συνεργασία και συνοχή στο ταχέως εξελισσόμενο τοπίο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: