Η Ελλάδα συγκροτεί συμβουλευτική ομάδα για την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη

Σε μια σημαντική κίνηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε τη σύσταση μιας κομβικής συμβουλευτικής επιτροπής με στόχο τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης της μετασχηματιστικής δύναμης των τεχνολογιών AI. Η εξέλιξη αυτή, που ανακοινώθηκε στις 19 Οκτωβρίου, υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για την Ελλάδα να ασχοληθεί προληπτικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και τις ποικίλες εφαρμογές της.

Ο ραγδαίος ρυθμός των εξελίξεων της Τεχνητής Νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο κατέστησε αναγκαία τη δημιουργία αυτής της επιτροπής υπό την αιγίδα του γραφείου του Πρωθυπουργού. Πρωταρχικός στόχος της επιτροπής είναι να προετοιμάσει την Ελλάδα για τις επικείμενες τεχνολογικές αλλαγές και καινοτομίες που υπόσχεται να φέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα της οργάνωσης της απάντησης της χώρας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι η πρόκληση αυτή δεν αποτελεί μια μελλοντική προοπτική, αλλά μια άμεση πραγματικότητα που απαιτεί προσοχή.

Επικεφαλής αυτής της κρίσιμης επιτροπής είναι ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, διακεκριμένος καθηγητής πληροφορικής στο ΜΙΤ, ο οποίος ηγείται μιας διεπιστημονικής ομάδας εμπειρογνωμόνων που περιλαμβάνει την τεχνολογία, την ηθική, το δίκαιο και την επιστήμη. Η επιτροπή μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται για τη συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ελληνικής διασποράς που διαμένουν εκτός της χώρας, εξασφαλίζοντας μια διαφορετική και ολοκληρωμένη προοπτική στη διαδικασία στρατηγικού σχεδιασμού.

Ο κ. Δασκαλάκης περιέγραψε τη φιλόδοξη ατζέντα της επιτροπής, δηλώνοντας: “Θα εργαστούμε με συντονισμένο τρόπο για να εντάξουμε την Ελλάδα στις διεθνείς πρωτοβουλίες τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Τεχνητής Νοημοσύνης“. Αυτή η συνεργατική προσέγγιση αντικατοπτρίζει την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει ενεργά στις παγκόσμιες προσπάθειες για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της τεχνολογίας της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Κεντρική εστίαση της συμβουλευτικής επιτροπής θα είναι η διατύπωση συστάσεων πολιτικής και η δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών για μια μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η στρατηγική αυτή θα αφορά διάφορες πτυχές, συμπεριλαμβανομένων του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου, της ενίσχυσης της παραγωγικότητας, της προώθησης της καινοτομίας και της ενίσχυσης των τοπικών υποδομών. Με την αντιμετώπιση αυτών των πολύπλευρων πτυχών, η Ελλάδα στοχεύει να τοποθετηθεί στρατηγικά στο παγκόσμιο τοπίο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, ως ένα από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα υπόκειται στον επερχόμενο νόμο της ΕΕ για την ΤΝ, αντανακλώντας το ευρύτερο ρυθμιστικό τοπίο εντός του οποίου θα ξεδιπλωθεί η στρατηγική της χώρας για την ΤΝ. Πρόσφατες ανακοινώσεις αξιωματούχων της ΕΕ υποδηλώνουν τη σκέψη για ακόμη πιο αυστηρούς κανονισμούς για μεγάλα μοντέλα ΤΝ, συμπεριλαμβανομένων γνωστών οντοτήτων όπως το ChatGPT της OpenAI και το Llama 2 της Meta, υπογραμμίζοντας την ανάγκη χωρών όπως η Ελλάδα να πλοηγηθούν αποτελεσματικά σε αυτό το εξελισσόμενο ρυθμιστικό περιβάλλον.

Συνοπτικά, η σύσταση της εν λόγω συμβουλευτικής επιτροπής ΤΝ από την Ελλάδα σηματοδοτεί μια προληπτική προσέγγιση για την αξιοποίηση του δυναμικού της ΤΝ, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις συναφείς προκλήσεις. Με την προώθηση της συνεργασίας, της καινοτομίας και της κανονιστικής συμμόρφωσης, η Ελλάδα στοχεύει να προετοιμάσει το έδαφος για ένα μέλλον όπου οι τεχνολογίες ΤΝ θα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: