Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το Ελ Σαλβαδόρ δεν έχει προχωρήσει σε νέες αγορές Bitcoin από τη στιγμή που υπέγραψε τη δανειακή συμφωνία με τον οργανισμό, τον Δεκέμβριο του 2024.
Η έκθεση αναφέρει πως το κρατικό πορτοφόλι Chivo — η εφαρμογή του Ελ Σαλβαδόρ για Bitcoin — δεν προσαρμόζει τα αποθέματά του με βάση τις καταθέσεις ή τις πωλήσεις των χρηστών, γεγονός που έχει δημιουργήσει μικρές ανακρίβειες στα στοιχεία. Αυτές οι αποκλίσεις είχαν προκαλέσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση συνέχιζε να συσσωρεύει Bitcoin, κάτι που το ΔΝΤ διαψεύδει.
Μια επιστολή που περιλαμβάνεται στην έκθεση του ΔΝΤ και φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας, Douglas Pablo Rodríguez Fuentes, και του Υπουργού Οικονομικών, Jerson Rogelio Posada Molina, επιβεβαιώνει ότι τα αποθέματα Bitcoin του κράτους παραμένουν αμετάβλητα:
«Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος, τα αποθέματα Bitcoin του δημόσιου τομέα παραμένουν σταθερά. Παράλληλα, λαμβάνουμε μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού κινδύνου περιορίζοντας τον ρόλο του δημόσιου τομέα στο πορτοφόλι Chivo και επαναπροσδιορίζοντας το σχέδιο για το Bitcoin.»
Δανειακή συμφωνία 1,4 δισ. δολαρίων με περιορισμούς στο Bitcoin
Το Ελ Σαλβαδόρ συμφώνησε σε πακέτο χρηματοδότησης ύψους 1,4 δισ. δολαρίων με το ΔΝΤ στα τέλη του 2024. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να περιορίσει τη χρήση του Bitcoin. Αυτό περιλάμβανε και αλλαγές στη σχετική νομοθεσία τον Ιανουάριο του 2025, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να αποδέχονται προαιρετικά το BTC και σταματώντας τη χρήση δημόσιων πόρων για την αγορά Bitcoin.
Ωστόσο, το Γραφείο Bitcoin της χώρας συνέχισε να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση συνέχιζε να αυξάνει τα αποθέματά της, σε αντίθεση με τους όρους της συμφωνίας. Αυτό οδήγησε σε νέα παρέμβαση του ΔΝΤ τον Μάρτιο, που κάλεσε την κυβέρνηση να τηρήσει τους όρους της σύμβασης.
Ο Πρόεδρος Nayib Bukele απάντησε με προκλητικό τόνο, διαμηνύοντας ότι η χώρα δεν πρόκειται να σταματήσει τις αγορές Bitcoin. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) στις 4 Μαρτίου, έγραψε:
«Όχι, δεν σταματάει. Αν δεν σταμάτησε όταν ολόκληρος ο κόσμος μας απομόνωσε και οι περισσότεροι ‘bitcoiners’ μας εγκατέλειψαν, δεν θα σταματήσει τώρα ούτε στο μέλλον.»
Αναστάτωση στην κοινότητα του Bitcoin
Η έκθεση του ΔΝΤ προκάλεσε αντιδράσεις στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων, καθώς το Ελ Σαλβαδόρ θεωρείται ένα από τα πρώτα κράτη που υιοθέτησαν το Bitcoin ως στρατηγικό εργαλείο. Η απόφασή του να δημιουργήσει εθνικά αποθέματα σε ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο με περιορισμένη προσφορά, μαζί με τη ρητορική του Bukele, είχαν καταστήσει τη χώρα σύμβολο εθνικής ανεξαρτησίας στον χώρο των crypto.
Ωστόσο, η νέα αναφορά του ΔΝΤ εγείρει ερωτήματα για τον ρυθμό και την έκταση της πρωτοβουλίας αυτής, παρά τη συνεχιζόμενη φιλο-crypto στάση της κυβέρνησης.