Ο Νόμος GENIUS Θέτει Φρένο στην Κυριαρχία των Big Tech και Τραπεζών στα Stablecoins

Μια βασική διάταξη του νέου νόμου GENIUS στοχεύει στην αποτροπή της κυριαρχίας μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και τραπεζικών κολοσσών στην αγορά των stablecoins, σύμφωνα με τον Dante Disparte, Chief Strategy Officer της Circle.

Μιλώντας στο podcast Unchained, ο Disparte αναφέρθηκε σε αυτό που αποκαλεί «ρήτρα Libra» — παραπέμποντας στο αποτυχημένο stablecoin της Meta. Ουσιαστικά, κάθε μη τραπεζικός φορέας που επιθυμεί να εκδώσει ψηφιακό δολάριο θα πρέπει να δημιουργήσει μια ξεχωριστή νομική οντότητα, περισσότερο στα πρότυπα της Circle και όχι μιας παραδοσιακής τράπεζας. Επιπλέον, πρέπει να περάσει από αντιμονοπωλιακό έλεγχο και αξιολόγηση από επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία έχει και δικαίωμα άσκησης βέτο στην έκδοση.

Ούτε οι τράπεζες εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις. Αν επιθυμούν να εκδώσουν stablecoin, οφείλουν να το κάνουν μέσω νομικά ξεχωριστής θυγατρικής και να διατηρούν τα stablecoins σε ισολογισμό χωρίς ρίσκο, μόχλευση ή δανεισμό, εξήγησε ο Disparte.

Όπως είπε, το πλαίσιο αυτό είναι ακόμα πιο αυστηρό από τα μοντέλα “deposit tokens” που έχουν προτείνει κολοσσοί όπως η JPMorgan. “Είναι ένα σαφές πλαίσιο κανόνων που στο τέλος εξυπηρετεί τον καταναλωτή, την αγορά και την ίδια τη σταθερότητα του δολαρίου,” σημείωσε.

Ο Νόμος GENIUS Περνά με Ισχυρή Διμερή Στήριξη

Ο νόμος Guiding and Establishing National Innovation for US Stablecoins — ή αλλιώς GENIUS Act — εγκρίθηκε από τη Βουλή με πάνω από 300 ψήφους, συμπεριλαμβανομένων 102 Δημοκρατικών, αποδεικνύοντας ευρεία πολιτική συναίνεση.

Ο Disparte το χαρακτήρισε ως ένα ιστορικό βήμα για τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων, καθώς προσφέρει το νομικό πλαίσιο που τόσο καιρό ζητούσε ο χώρος: σαφείς κανόνες, θεσμική αναγνώριση και ίσους όρους ανταγωνισμού υπό αμερικανική εποπτεία.

Για εκδότες stablecoins με ενεργητικό κάτω των $10 δισ., παραμένουν οι κρατικοί νόμοι περί μεταφοράς χρημάτων. Μόλις όμως ξεπεραστεί αυτό το όριο, απαιτείται εθνική άδεια trust bank.

Ο νόμος επίσης απαγορεύει τα stablecoins με τόκο, θεσπίζει αυστηρές απαιτήσεις διαφάνειας και προβλέπει ποινικές κυρώσεις για την έκδοση μη καλυμμένων tokens — όπως στην περίπτωση του αποτυχημένου Terra.

Αν και κάποιοι επικριτές θεωρούν πως η απαγόρευση των αποδόσεων ίσως πλήξει την υιοθέτηση από τους καταναλωτές και δώσει πλεονέκτημα σε ξένους εκδότες, ο Disparte υποστήριξε πως οι αποδόσεις θα πρέπει να προσφέρονται σε δευτερογενές επίπεδο μέσω DeFi, όταν η βάση είναι ρυθμιστικά σταθερή.

Το DeFi Επωφελείται Από την Απαγόρευση Τόκων στα Stablecoins

Η απαγόρευση των επιτοκιακών stablecoins από τον νόμο GENIUS ενδέχεται να στρέψει το επενδυτικό ενδιαφέρον προς τις αποκεντρωμένες χρηματοοικονομικές πλατφόρμες (DeFi), ιδιαίτερα στο Ethereum.

Χωρίς πλέον να προσφέρονται αποδόσεις στα κεντρικά stablecoins, το DeFi ενδέχεται να αποτελέσει την κύρια διέξοδο για όσους αναζητούν παθητικό εισόδημα εντός blockchain. Αναλυτές όπως ο Nic Puckrin και ο Christopher Perkins της CoinFund προβλέπουν πως το φετινό “stablecoin summer” ίσως εξελιχθεί σε “DeFi summer”.

Η αλλαγή αυτή μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για θεσμικούς επενδυτές, που οφείλουν να εξασφαλίζουν αποδόσεις στους πελάτες τους. Με τους παραδοσιακούς τρόπους να περιορίζονται, πολλοί εκτιμούν πως θα αυξηθεί η θεσμική ροή κεφαλαίων προς DeFi λύσεις — κυρίως στο Ethereum, που διατηρεί τη μεγαλύτερη συνολική αξία κλειδωμένη στον χώρο.


Γίνε μέλος του Andreou Club
Συνδέσου με την κοινότητα και μείνε πάντα ενημερωμένος:
https://mee6.gg/m/1059934608889749695

ΔΩΡΕΑΝ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Blockchain (30 βίντεο)
Ξεκίνα τώρα δωρεάν μαθήματα στο Andreou Academy:
https://andreouacademy.com/courses/blockchain-2/

Κατέβασε το ΔΩΡΕΑΝ eBook για το Bitcoin Mining
Απόκτησε τις βασικές γνώσεις για να ξεκινήσεις σήμερα:
https://bitmernmining.com/landing-page-ebook-download-gr/


Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: