Τα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin, δεν παρουσιάζουν κέρδη εν μέσω χαλάρωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Όταν το κόστος κεφαλαίου είναι χαμηλό και η ρευστότητα υψηλή, οι επενδυτές είναι συνήθως πιο πρόθυμοι να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία υψηλής ανάπτυξης. Αυτό το περιβάλλον θα πρέπει ιδανικά να ενισχύσει περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, καθώς η αυξημένη ροή χρήματος συνήθως αυξάνει τη ζήτηση. Ωστόσο, παρά τον ελεγχόμενο ρυθμό πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η αναμενόμενη θετική ανταπόκριση από τις αγορές κρυπτονομισμάτων παραμένει απούσα.

Οι μειώσεις των επιτοκίων επηρεάζουν τα εταιρικά κέρδη και τις αγορές ακινήτων

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολουθεί στενά τα στοιχεία για την απασχόληση, τον πληθωρισμό και την αξία του δολαρίου για να προσαρμόζει τη νομισματική της πολιτική. Με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται γύρω από τον στόχο της Fed του 2%, υπάρχει η ευκαιρία να μειωθούν τα επιτόκια και να ενισχυθεί η ρευστότητα με την παροχή περισσότερων κεφαλαίων στις τράπεζες, ιδίως όταν είναι εμφανή τα οικονομικά σημάδια πίεσης. Αυτή η προσέγγιση, που αποσκοπεί στην τόνωση της οικονομίας, τείνει να μειώνει την ελκυστικότητα των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος.

Πρόσφατα στοιχεία από το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τον Μάιο έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού, σηματοδοτώντας την πιο αργή άνοδο των τιμών από τον Μάρτιο του 2021. Αυτή ήταν η πρώτη φορά από τότε που ξεπέρασε τον στόχο του 2% της Fed νωρίτερα στον οικονομικό κύκλο. Ο βασικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Σε συνέντευξή της στο CNBC, η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, παρατήρησε ότι τα στοιχεία αυτά είναι “απλώς πρόσθετες ειδήσεις ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί, ο πληθωρισμός σταδιακά ψύχεται”. Το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης αύξηση του προσωπικού εισοδήματος κατά 0,5% για τον μήνα, η οποία ήταν υψηλότερη από το αναμενόμενο 0,4%. Ωστόσο, η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών ήταν ελαφρώς υποτονική στο 0,2%, χάνοντας τις προσδοκίες για αύξηση 0,3%.

Στην αρχή του έτους, οι διαπραγματευτές είχαν προβλέψει τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων. Τώρα, οι προσδοκίες έχουν μειωθεί σε μόλις δύο μειώσεις επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο. Η Seema Shah, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της Principal Asset Management, ανέφερε στο CNBC ότι “μια περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού, ιδανικά σε συνδυασμό με πρόσθετες ενδείξεις για την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας, θα είναι απαραίτητη για να ανοίξει ο δρόμος για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο”.

Παρά αυτούς τους ευνοϊκούς οικονομικούς δείκτες και το ποσοστό ανεργίας 4% που ανέβασε τον S&P 500 σε υψηλά ρεκόρ στις 28 Ιουνίου, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, πολύ κάτω από το ανώτατο σημείο της τον Μάρτιο του 2024. Ακόμη και ο χρυσός, που συνήθως αποτελεί αξιόπιστο περιουσιακό στοιχείο σε αβέβαιους καιρούς, διαπραγματεύεται μόλις 5% κάτω από το υψηλό ρεκόρ του Μαΐου.

Τα κρυπτονομίσματα τείνουν να υποαποδίδουν όταν το αμερικανικό δολάριο εμφανίζει δύναμη

Τα κρυπτονομίσματα, θεωρητικά, είναι σε θέση να επωφεληθούν από τις μειώσεις των επιτοκίων και τις επεκτατικές νομισματικές πολιτικές λόγω της πεπερασμένης προσφοράς τους και της αποκεντρωμένης φύσης τους. Παρ’ όλα αυτά, όταν οι πολιτικές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ενισχύουν αποτελεσματικά το δολάριο των ΗΠΑ -όπως αποδεικνύεται από την άνοδο του δείκτη δολαρίου ΗΠΑ (DXY)- τα κρυπτονομίσματα δεν αποδίδουν το ίδιο καλά. Ο DXY έφτασε πρόσφατα στο 106, το υψηλότερο σημείο του από τον Νοέμβριο του 2023, και η απόδοση των πενταετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ έχει μειωθεί από το 4,72% στο 4,30% από τις 25 Απριλίου, υποδηλώνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε μια ισορροπημένη οικονομική επιβράδυνση χωρίς να προκληθεί ύφεση.

Αυτό το σενάριο εξηγεί γιατί η πτώση του πληθωρισμού δεν έχει προκαλέσει σημαντικά κέρδη στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, το μελλοντικό οικονομικό τοπίο και η συμπεριφορά του αμερικανικού δολαρίου, ιδίως εάν η Fed υιοθετήσει πιο επεκτατικές πολιτικές, θα μπορούσαν ακόμη να επηρεάσουν ένα ράλι στο Bitcoin και σε άλλα κρυπτονομίσματα αργότερα το 2024.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: