Οι Ρεπουμπλικάνοι των ΗΠΑ ανακοινώνουν «Εβδομάδα Κρύπτο» για την εξέταση τριών βασικών νομοσχεδίων

Οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την έναρξη της λεγόμενης «Εβδομάδας Κρύπτο» από τις 14 έως τις 18 Ιουλίου, με στόχο να συζητήσουν τρία σημαντικά νομοσχέδια που θα καθορίσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, French Hill, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Glenn Thompson, και ο πρόεδρος της Βουλής, Mike Johnson, δήλωσαν την Πέμπτη ότι κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα εξεταστούν νομοθετικές προτάσεις για τη δομή της αγοράς crypto, τα stablecoins και τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας (CBDCs).

«Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής κινούνται αποφασιστικά για να προωθήσουν το πλήρες σχέδιο του Προέδρου Τραμπ για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία», ανέφερε ο Johnson. «Κατά τη διάρκεια της ‘Εβδομάδας Κρύπτο’, θα εξετάσουμε τρία κομβικά νομοσχέδια: το CLARITY Act, το Anti-CBDC Surveillance State Act και το GENIUS Act της Γερουσίας.»

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεων του Τραμπ, ο οποίος ζήτησε την άμεση ψήφιση του GENIUS Act —νομοσχεδίου που ρυθμίζει τα stablecoins— πριν από τις θερινές διακοπές του Κογκρέσου τον Αύγουστο.

Το GENIUS προηγείται του STABLE

Αν και η Βουλή είχε εγκρίνει σε επιτροπή το δικό της νομοσχέδιο για τα stablecoins, γνωστό ως STABLE Act, φαίνεται να δίνεται προτεραιότητα στο GENIUS Act της Γερουσίας, το οποίο εγκρίθηκε με διακομματική στήριξη.

Αν η Βουλή το ψηφίσει χωρίς τροποποιήσεις, τότε μπορεί να σταλεί άμεσα στον Τραμπ για υπογραφή. Ωστόσο, νομικοί της Pillsbury Law προειδοποίησαν ότι ίσως υπάρξουν αλλαγές σε σημεία-κλειδιά, όπως ποιος μπορεί να εκδίδει stablecoins και το μοντέλο εποπτείας μεταξύ ομοσπονδιακού και πολιτειακού επιπέδου. Σε περίπτωση αλλαγών, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στη Γερουσία για τελική έγκριση.

Δικηγόροι της Troutman Pepper Locke ανέφεραν ότι ίσως σχηματιστεί κοινή επιτροπή Βουλής-Γερουσίας για την επίλυση διαφορών μεταξύ των δύο νομοσχεδίων.

Βασική διαφορά μεταξύ τους είναι το πλαίσιο εποπτείας: το GENIUS Act επιτρέπει πολιτειακή επίβλεψη στους εκδότες stablecoins, ενώ το STABLE Act δίνει αποκλειστική αρμοδιότητα στο ομοσπονδιακό επίπεδο.

Το CLARITY Act καθορίζει τη ρυθμιστική δομή των crypto

Ένα ακόμη σημαντικό νομοσχέδιο που προχωράει είναι το CLARITY Act, το οποίο αποσκοπεί στον καθορισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) και της Επιτροπής Εμπορικών Συμβολαίων Εμπορευμάτων (CFTC) για τον χώρο των crypto.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε στις 10 Ιουνίου από τις επιτροπές Χρηματοοικονομικών και Γεωργίας και πλέον προωθείται για ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Προβλέπει επίσης ότι οι περισσότερες πλατφόρμες ανταλλαγής crypto θα πρέπει να εγγράφονται στην CFTC και εισάγει κανόνες για διαφάνεια, διαχωρισμό κεφαλαίων πελατών και υποχρεώσεις καταγραφής.

Οι Δημοκρατικοί έχουν αντιταχθεί τόσο στο CLARITY όσο και στο GENIUS Act, τονίζοντας τις επιχειρηματικές κινήσεις της οικογένειας Τραμπ στον χώρο των crypto —συμπεριλαμβανομένων ανταλλακτηρίων, stablecoins και token projects.

Το Anti-CBDC Act θέτει όρια στη Fed

Το τρίτο νομοσχέδιο που θα εξεταστεί είναι το Anti-CBDC Surveillance State Act, το οποίο επιχειρεί να απαγορεύσει στη Federal Reserve να εκδώσει ή να δοκιμάσει οποιαδήποτε μορφή ψηφιακού νομίσματος.

Το σχέδιο είχε εγκριθεί από τη Βουλή το 2024, αλλά δεν προχώρησε στη Γερουσία. Επανήλθε φέτος από τον Tom Emmer και πέρασε εκ νέου από την Επιτροπή Χρηματοοικονομικών τον Απρίλιο. Η αντίστοιχη πρόταση παραμένει ακόμη στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: